Oružari najavljuju štrajk ako izostanu bonusi

Oružari najavljuju štrajk ako izostanu bonusi

Ukoliko rukovodstvo fabrike Zastava oružja do sutra ujutru u 10 časova ne isplati prvu ratu bonusa od 10.000 dinara, radnici će održati jednočasovni štrajk u utorak 13. februara od 11 do 12 časova.

Ovakva odluka doneta je na današnjem zboru radnika kome je prisustvovao veliki broj radnika fabrike i na kome je podržana odluka Štrajkačkog odbora.

Da podsetimo, na osnovu zahteva Sindikata o isplati bonusa od 25.000 dinara, rukovodstvo fabrike je uplatilo po 10.000 dinara na tekuće račune radnika, da bi posle par sati novac sa istih računa u većini banaka bio povučen, što se nikada do sada nije desilo radnicima fabrike.

Uslov Nadzornog odbora kojim predsedava pukovnik Ivica Marjanović za isplatu dela bonusa bio je da se potpiše sporazum između Sindikata i Nadzornog odbora da se više neće štrajkovati za bilo kakve zahteve radnika. To je kod svih u fabrici naišlo na osudu i ogorčenje.

KRAGUJEVAČKI ORUŽARI PRIKUPLJAJU POTPISE PROTIV PRIVATIZACIJE

Podsećamo, Samostalni sindikat kragujevačke fabrike Zastava oružje počeo je prikupljanje potpisa zaposlenih kako bi izrazili neslaganje sa idejom da se ta fabrika vojne industrije privatizuje, saopšteno je danas.

Objavljen je i protestni proglas u kojem se poziva na potpisivanje peticije za očuvanje fabrike oružja, uz protivljenje najavljenoj privatizaciji 49 odsto kapitala te fabrike.

U proglasu je navedeno da se ni posle trodnevnih štrajkova oružara nije promenio odnos vlasti prema privatizaciji fabrike u Kragujevcu.

"Zašto treba da mislimo da će upravljanje biti bolje kada se proda 49 odsto kapitala? Progres društva i opstanak države ne može da se zasniva na prodaji strateških fabrika koje strani kapitalisti žele da kupe, i to neće spasiti Srbiju već će je uvesti u stanje apsolutne nemoći i zavisnosti", piše u proglasu.

Sindikat je dodao da će nastaviti da insistira i na utvrđivanju odgovornosti onih koji su u protekle tri godine "doprineli da se fabrika nađe u teškoćama i pored najveće potražnje za njenim proizvodima".

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" održali su nekoliko protesta prethodnih dana. Nedavno je održan i štrajk upozorenja ispred Upravne zgrade preduzeća protestujući zbog neisplaćivanja traženog bonusa od 25.000 dinara, ali i sa zahtevima da se od 1. januara izuzmu iz obaveze umanjenja zarada, a fabrika iz najavljene privatizacije.

Direktor fabrike Zastava oružje Milojko Brzaković odbacio je sve optužbe sindikata o lošem stanju u fabrici, nazvao ih notornim lažima i uzvratio kontra optužbama da su sindikalne vođe štrajk organizovale iz ličnih interesa.

Prethodni protest održan je 25. januara.

Predstavnici Štrajkačkog odbora ove fabrike su održali sastanak sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem na kome su mu predati zahtevi oružara i pokazatelji poslovanja fabrike, uz očekivanje da se grad, kao vlasnik jednog dela kapitala, uključi i pomogne.

Gradonačelnik je tada predložio da grad, kao i u slučaju protesta u Fijatu, bude "kanal komunikacije" između resornih ministarstava i zaposlenih u fabrici.

Izvori: Pressek, Insajder, BetaARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html