Renovirano Onkološko odeljenje Pedijatrije u Kragujevcu

Renovirano Onkološko odeljenje Pedijatrije u Kragujevcu

MOZAIK RTK - GOSTOVANJE TAMARE GRUJIĆ, 16. 5. 2018.Poslednja epizoda prolećne sezone emisije ”S Tamarom u akciji” predstavljala je prvi specijal Tamarine ekipe od kada je njena emisija počela da se emituje na Javnom medijskom servisu. Prvi put Tamarini majstori su se hvatali u koštac sa obimnijim i zahtevnijim građevinskim radovima. U pitanju je bilo renoviranje hemato-onkološkog odeljenja Pedijatrijski klinike u Kragujevcu.

Autorka i producentkinja emisije Tamara Grujić posebno je istakla specijalne epizode u novoj sezoni.

"Stalno razmišljamo na koji način naše akcije možemo da proširimo i još više doprinesemo zajednici u kojoj živimo. Konačno smo obezbedili sredstva, zahvaljujući našim divnim sponzorima, da možemo da prihvatamo i krupnije građevinske poduhvate. To nam je omogućilo i da primimo još tri nova majstora, tako da nas sad ima 10 u ekipi i zaista možemo više da postignemo. Nas su, inače, od kada se emitujemo na Javnom servisu, konstantno kontaktirala razna udruženja ranjivih grupa. Na sreću, konačno možemo da im izađemo u susret."

Prva takva specijalna emisija bila je posvećena kompletnom renoviranju Dečijeg onkološkog odeljenja Klinike u Kragujevcu. Odeljenje ima oko 100 kvadrata, podovi, plafoni i zidovi bili su u katastrofalnom stanju, stolarija takođe. Zadatak ekipe je bio da potpuno renovira tri sobe za pacijente i napravi poseban toalet u svakoj. Odeljenje je dobilo i lekarsku sobu, kuhinju i novo kupatilo.

Poziv za pomoć i eventualnu saradnju Tamara je dobila od udruženja Nurdor pre nekoliko meseci. Posle ozbiljnih priprema i snimanja svih epizoda u prolećnoj sezoni, Tamarina ekipa se prihvatila ozbiljnog posla.

Pedijatrijska klinika u Kragujevcu je pre samo nekoliko meseci bila prinuđena da otvori, tačnije prilagodi, jedan deo drugog sprata Pedijatrijske klinike u hemato-onkološko odeljenje. Osnovni problem bio je što kuhinja i kupatilo nisu bili propisno odvojeni, što su sobe bile neadekvatno podeljene, pune vlage na plafonima, podovi su bili u kritičnom stanju, kao i stolarija i terasa (generalno na celom spratu).

Uz pomoć pre svega Tamarinih sponzora koji su za ovu epizodu donirali mnogo veću količinu materijala nego za uobičajenu, uz pomoć udruženja ”Posle kiše” iz Kragujevca koje je fizičkim radom sve vreme pomagalo Tamarinim majstorima, ekipa je uspešno završila renoviranje odeljenja.

Uz građevinske radove, Tamara je pokrenula još jednu veoma važnu akciju za čitavu Pedijatrijsku kliniku. Naime, od svog osnivanja 1964. godine, klinika koja ima četiri sprata ne poseduje teretni lift u funkciji. Za vreme akcije, Tamara je zahvaljujući predstavnicima nacionalnih i lokalnih RTV-stanica pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava za teretni lift. Prvi su se odazvali Tamarini sponzori prikupivši zajedno značajnu sumu, a zatim i drugi privatnici iz Kragujevca, kao i fondacija Dragice Nikolić.

Takođe uz pomoć mališana iz Kragujevca, Tamara je prikupila dovoljno knjiga za dečju biblioteku na odeljenju.

Kako su tekli radovi, kako izgleda borba za izlečenje, sa kojim sve teškoćama se susreće medicinsko osoblje pedijatrijske klinike, kako izgleda kada se uključi mnogo ljudi i dece dobrog srca oko zajedničkog humanitarnog cilja, odgledali smo u posebnoj, specijalnoj epizodi emisije ”S Tamarom u akciji” u petak 8. juna na Prvom programu Javnog servisa Srbije (repriza je bila u subotu).

SNIMAK NA JUTJUBU Ovakve posebne epizode, postaće praksa za Tamarinu ekipu. Naime svaka naredna sezona završavaće se jednim specijalom u kome će se pomagati nekom Udruženju ili ranjivoj grupi ljudi.

Posle letnje pauze, Tamarine akcije se nastavljaju na zapadu Srbije, a emitovanje počinje u drugoj polovini septembra meseca. 

Foto: STUA, PPNS
Izvor: RTS/STUA

KLINIČKI CENTAR KRAGUJEVAC SAJT
S TAMAROM U AKCIJI SAJTFB STRANA, JUTJUBTVITERINSTAGRAM 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html