Studenti likovnih umetnosti Filuma: Kada ćemo dobiti adekvatan prostor za rad?

Studenti likovnih umetnosti Filuma: Kada ćemo dobiti adekvatan prostor za rad?

Povodom (ne)rešavanja radnog prostora za studente sa odseka likovnih umetnosti Filološko-umetničkog fakulteta (Filum), javnosti se ponovo obraćaju ovi mladi akademci, nakon što su početkom februara pokrenuli peticiju i uputili je prof. dr Zoranu Komadini, dekanu Filuma.

ARHIVA PPNS STUDENTI LIKOVNIH UMETNOSTI FILUMA: HOĆEMO PROSTOR, NE OBEĆANJA!

Studenti Likovnih umetnosti Filuma: Hoćemo prostor, ne obećanja!
- Nama je rečeno da ćemo biti preseljeni iz OŠ "Đura Jakšić" u Dom samoupravljača. Nakon dužeg odlaganja premešteni su samo studenti treće godine, odnosno jedna klasa. Studenti prve, druge i četvrte godine i dalje borave u lošim prostorijama. Nužni prostor u kom borave studenti treće godine se nalazi u Erdogliji - u lokalu. Prihvatanje takvog prostora je bilo neophodno jer jedna godina likovnih umetnosti nije imala prostor pošto se podrum zatvorio. Vrlo je važno naglasiti da prostor u kom trenutno borave studenti treće godine jeste privremen. Iz tog razloga još jednom podsećamo da mi hoćemo prostor, ne obećanja, i da zaista stojimo iza svojih reči, započinju svoje obraćanje likovnjaci.

Studenti su utiska da "nadležni organi teže ka tome da se priča ovde završi".

- Opšte je poznato da naš fakultet nema zgradu te iz tog razloga plaća kiriju za iznajmljeni prostor. Kako je nama rečeno, prostor u Domu samoupravljača je izuzetno skup, te smo smešteni u izlog čiju kiriju fakultet ne plaća. Postavljamo vrlo jasno pitanje - kada? Kada ćemo dobiti adekvatan prostor za rad? - pitaju studenti i rezimiraju svoju situaciju:

  • Obećano je hitno preseljenje studenata likovnih umetnosti iz OŠ "Đura Jakšić".
  • Nakon zasedanja na kom su studenti odseka likovnih umetnosti vređani od strane šefa likovnog odseka, ostalim kolegama predstavljeni kao ljudi bez malo elementarnog vaspitanja, data je reč da ćemo dobiti prostor Doma samoupravljača.
  • Naša borba se svela na razgovore od ponedeljka do ponedeljka i mukotrpno čekanje. Za vreme nastave koja nije mogla normalno da se odvija studenti prve i treće godine su bili prinuđeni da dele isti prostor.
  • Nadležni organi su se oglasili i ustupili nam lokal koji se nalazi u Erdogliji kao privremeno rešenje.
  • Tada staje rešavanje problema drugih likovnih klasa i ti studenti nastavljaju da borave u neadekvatnim učionicama.

- Mi, studenti slikarstva, budući akademski slikari, ne želimo učionice, lokale, skloništa ili štale, već adekvatan prostor za rad! Nadamo se što bržem odgovoru, piše na kraju saopštenja za javnosti studenata likovnih umetnosti Filuma.

Podsećamo, prošlog meseca smo prikazali nehigijenske uslove prostora OŠ "Đura Jakšić":

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Studenti Likovnih umetnosti Filuma Hoćemo prostor, ne obećanja! 2
Sada predočavamo i kako izgleda podrum lokala u Erdogliji.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dom sindikata - novi radni prostor Odseka za primenjene i likovne umetnosti Filuma 2024
Studenti za portal PRVI PRVI NA SKALI kažu da su uslovi bolji od prethodnih u osnovnoj školi, ali naglašavaju:

- Činjenica da je u jedan lokal smeštena samo jedna od ukupno četiri klase slikarskog odseka (čija se nastava i dalje odvija u lošim i neadekvatnim uslovima OŠ "Đura Jakšić"), nikome od nas ne ide u prilog. Od problematične četiri klase, samo je jedna dobila prostor, i to privremen. Prostor u Domu samoupravljača, koji nam još uvek nije ustupljen zbog velike cene, zauzima površinu od 150m², te bi tu mogle stati čak tri slikarske klase. Sa druge strane, u lokalu u Erdogliji, koji se sastoji od prizemlja i podruma, nismo u prilici da koristimo i podrumski prostor zato što nam je prvobitna namera i bila da se u OŠ "Đura Jakšić" studenti isele iz podruma, što se i desilo, jer sam po sebi, nijedan podrum nije predviđen za slikanje, iako su u podrumu ovog lokala znatno bolji uslovi. Jedna slikarska klasa koristi samo prizemlje lokala koji joj je privremeno ustupljen.

Sredinom prošlog meseca obratio nam se student prodekan Mihailo Božović, u ime Studentskog parlamenta Filuma, i preneo da je "na sednici došlo do dogovora da studenti i profesori dobiju novi prostor koji će koristiti, a to je Dom samoupravljača".

ARHIVA PPNS DOM SINDIKATA - NOVI PRIVREMENI RADNI PROSTOR ODSEKA ZA PRIMENJENE I LIKOVNE UMETNOSTI FILUMA?

Dom sindikata - novi privremeni radni prostor Odseka za primenjene i likovne umetnosti Filuma?
Reagovanje za peticiju "Hoćemo prostor, ne obećanja!" i zahteve studenata zatražili smo od i od dekana Komadine, ali je izostalo uzvratno javljanje. Obratićemo se ponovo... 

Foto: URVIPPBKG; Filum
D. M. M. - PPNS 


KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU
 - DESET GODINA NA PPNS 

PREPORUKA PPNS: RADION
OBLAK U BERMUDAMA MALI SVETIONIK NEONSKA DUGA
PRVI PRVI NA SKALI Oblak u bermudama Darko Kocjan 202 PRVI PRVI NA SKALI Mali svetionik The Little Lighthouse Stanislav Zabic PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Neonska duga - rokenrol magazin Zikice Simica
LET IT ROLL SREDINOM ULICE ČEKAJUĆI VETAR
PRVI PRVI NA SKALI Let It Roll Zoran Paunovic Portal PRVI PRVI NA SKALI Sredinom ulice Moma Rajin PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Cekajuci vetar Radio Beograd


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html