Učenici Druge kragujevačke gimnazije prvi na republičkom takmičenju lingvista

Učenici Druge kragujevačke gimnazije prvi na republičkom takmičenju lingvista

Mladi lingvisti Druge kragujevačke gimnazije i ove godine su pokazali interesovanje da se bave proučavanjem jezika i jezičkih pojava. S obzirom da je u prethodnim godinama trud i zalaganje učenika bio prepoznat i nagrađen od strane Društva za srpski jezik i književnost Srbije, odgovornost je bila veća, jer je i želja da se potvrdi uspeh bila primetna kod učenika koji su nastavili angažovanje u istraživanju i oblikovanju naučnih radova.

Teme koje su privukle pažnju mladim lingvistima su iz oblasti primenjene lingvistke, i prate različite oblasti upotrebe jezika. Učenici su radili na terenu, osmišljavali, sprovodili i analizirali ankete u vezi sa proučavanom jezičkom pojavom, pretraživali informacije na internetu, pratili savremenu literaturu, ovladavali tehnikom pisanja naučnih radova.

Deo planiranih aktivnosti nije mogao da bude realizovan zbog toga što je nastava usled epidemije izazvane korona virusom jedno vreme realizovala na daljinu. Zbog epidemiološke situacije i bezbednosti učenika rad je preusmeren na virtuelne sastanke i konsultacije i literaturu dostupnu na internetu. Na osnovu sakupljenog i analiziranog materijala, do početka novembra 2020. završeni su veoma ozbiljni naučno-istraživački radovi, u kojima su srednjoškolci pokazali odgovornost, zrelost, prilagodljivost i spremnost na učenje i dalje napredovanje.

Na Republičkom takmičenju lingvističkih sekcija srednjih škola učestvovali su učenici 4/1, odeljenja filološke gimnazije, a mentor učeničkih radova je Aleksandra Radovanović, profesor srpskog jezika i književnosti, koja je i prethodnih godina osvajala nagrade sa mladim lingvistima.

Druga kragujevačka gimnazija predstavila se sledećim naučno-istraživačkim radovima:

  • Repetitivnost izraza u opisima na koricama knjiga, Aleksandra Milanović,
  • Poreklo naziva i osnovnih pojmova borilačkih veština, Jovana Pavović
  • Pozajmljenice u engleskom jeziku iz francuskog, italijanskog, nemačkog i latinskog jezika, Jovana Srejović
  • Nastanak naziva torti; vlastita imena i geografska područja u njihovim nazivima, Milica Pavlović,
  • Poreklo naziva osnovnih plesnih koraka, Mina Đorđević,
  • Razlike između jezika u mangama (japanskim stripovima) i klasičnim stripovima, Filip Glišović
  • Poreklo srpskih ličnih imena, Mina Nikolić,
  • Nazivi frizura, Minja Budimir,
  • Poreklo i nastanak kinoloških naziva rasa pasa treće FCI grupe, Milica Lazović

Sigurno je da među ovim učenicima imamo buduće naučnike, istraživače, umetnike, mlade ljude koji veruju da je znanje i učenje najbolji put za sebe i za druge i koji će ulaganjem u svoje obrazovanje sve nas učiniti ponosnim, kao što smo to i sada, zahvaljujući ovoj značajnoj nagradi.

Izvor: Druga kragujevačka gimnazija, 29. 1. 2021. 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS


ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html