Život sa Zagorom

Život sa Zagorom

POČIVAJ U DARKVUDU: PREMINUO AUTOR POPULARNOG ZAGORA, ITALIJANSKI CRTAČ STRIPOVA GALIJENO FERI

Jedan od legendarnih svetskih crtača stripova, Galijeno Feri, široj publici poznat kao autor Zagora, umro je u 87. godini

Svoju karijeru Feri je započeo u lokalnim listovima Il Vitoriozo, Corijere dei Pikoli, Topolino i L’Aventurozo preko kojih je snažno uticao i na nove generacije crtača stripova. Preneo im je tako, kao i publici, svoj snažni izričaj putem jedinstvenih crteža.

Tokom 1951. godine već je nastao njegov lik Maskar, a godinu dana kasnije i kauboji Tom Tom i Thunder Jack. Serije stripova nastavljene su Tajnim agentom, Kid Koloradom, Kapetanom Walterom.

Konačno, 1961. godine, rođen je Zagor. Sa saradnicima je ovaj lik razvio toliko da se sviđao i najmlađima, no nije nikada postao previše detinjast, zbog čega je postao jedan od najznačajnijih stripova ikada. Taj herojski lik, pravedan i fizički moćan ni nakon pola stoljeća nije izgubio na snazi.

- Što se tiče Zagorovog lica, fizionomije i pokreta, na početku mi je kao model poslužio Robert Tejlor, ali kako je Zagor na neki način ipak i Tarzan, bilo je neizbežno da me za njegove akrobacije po drveću i lijanama inspirišu stripovi i filmovi u kojima je glavni lik bio baš Tarzan - pričao je Feri o svom čuvenom liku. - Zato sam vodio računa da Zagor dobije izraženu, ali ne previše naglašenu muskulaturu. Kako god, nakon nekog vremena Zagor je počeo da liči na mene samoga...

Iako je kroz Darkvud u ovih "50 i kusur" godina prošao veliki broj crtača, Feri je nacrtao sve naslovnice Zagora objavljene do danas. 

- Feri, počivaj u Darkvudu. Napustio nas je danas, nakon što je proživio jedan prekrasan život, voljen kao malo koji istinski stvaralac snova, stoji u oproštajnoj poruci koju je objavio legendarni italijanskog crtač stripova, scenarista Zagora, Moreno Buratini.

Izvor: Espreso, Moj Novi Sad

BEFORE AFTER: SUMRAK U DARKVUDU – ODLAZAK GALLIENA FERRIJA

KAD JE ZAGOR BIO MALI

E pa dragi ljubitelji stripa, danas vam donosimo jednu malo drugačiju priču. Svi znate za moćnog, neustrašivog Duha sa sekirom, čuvara legendarnog Darkvuda, jakog i pravednog Zagora.

Međutim, danas ćemo vam otkriti detalje iz njegovog detinjstva koji su od njega stvorili junaka kakvog svi poznajete. A upravo ta priča bila je ispričana u broju 100 iz edicije Lunov Magnus strip, što ovaj broj čini jako vrednim među kolekcionarima.

Cela priča je koncipirana iz dva dela. U prvom delu saznajemo da je mali Zagor rođen u porodici Vilding, od oca Majka i majke Beti. Kao i svaki dečačić njegovih godina krajnje je nestašan, pa ga čak napada i puma koju nije hteo da ostavi na miru. Takođe saznajemo da ga je majka učila da čita i piše. I tako je mali Zagor živeo sve do tragičnog događaja koji ga je obeležio za čitav život. Njegove roditelje ubijaju Abonaki Indijanci predvođeni izvesnim Salomonom Kinskim.

Dečaka nakon smrti usvaja pustolov Natanijel Ficdžeraldson, zvani Skitnica Fici. Mladi Zagor, vođen mržnjom koja ga izjeda, skoro na ivici rastrojstva, traga za ubicom svojih roditelja. U ovom delu vidimo surovog Zagora koji nemilosrdno ubija.

Drugi deo tiče se iskupljenja i Zagorove odluke da bude čuvar i spasilac, zaštitnik i mesija. U ovom delu priče upoznajemo porodicu Saliven, putujuće akrobate, glumce, iluzioniste, koji će dati finalni crtu mita o Duhu sa sekirom. Vidimo prvi nastup pred crvenokošcima i sukob sa buntovnim Oga-Itom. Nakon toga sledi uvođenje reda u Darkvudu i dovođenje stvari u normalan zagorovski tok, kakav svi znate. Porodica Saliven baveći se okultnim i magijskim stvarima potpuno razbuđuje spiritualnost mladog Vildinga. Čarobne formule, tajni rituali..., sve to postaje sastavni deo Zagorovog odrastanja. Potpomognut vizijama i tajnim znanjima nastaje neustrašivi junak iz Darkvuda, Zagor Te-Nej.

I to je to što se tiče ove epizode iz Zagorovog života. Mudri autori nam nisu otkrili mnoge detalje, kako bismo i dalje nastavili da kupujemo strip, te tako tek u kasnijim epizodama saznajemo Zagorovo ime (iako nam je prezime poznato), pa onda objašnjenje Zagorovog kostima, pa zašto i otkud baš ta sekira, pored svog drugog oružja koje je imao na raspolaganju...

Mi ćemo primeniti isti recept, te ćemo vam ostale detalje o Zagoru doneti u nekom od sledećih tekstova. A vama ako nije do čekanja, kliknite na sajt e-trafike ili prošetajte do našeg najbližeg objekta i nabavite svoj primerak Zagora...

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html