Čudesna priča Mateje iz Kragujevca - talenat jači od autizma

Čudesna priča Mateje iz Kragujevca - talenat jači od autizma

Sve što bi želeo da kaže Mateja pretvori u note

Kragujevčanin Mateja Radovanović, neverovatan dečak koji ima dijagnozu autizma, uspešno je završio Muzičku školu “Dr Miloje Milojević”, smer klavir. Sada se čak bori da upiše fakultet. Podstrek su mu nagrade sa takmičenja, nastupi na koncertima, a nedavno je održao i prvi solistički u Kragujevcu.

Sve što bi želeo da kaže Mateja pretvori u note. Klavir je zavoleo još u osnovnoj školi kada je bežao sa časova da bi svirao i to baš one pesme koje su mu roditelji pevali. Tako je i otkriven njegov talenat.

- Mateji je život muzika. Njemu je jedino šta on u životu obrađuje kroz muziku. To mu je velika radost, velika sreća i on je istinski doživljava više nego sve ostale impresije u životu - priča Matejina majka, Mirjana Radovanović.

Usledile su godine predanog truda. Da ništa nije bilo uzalud pokazalo je to što je devetnaestogodišnji Mateja završio srednju muzičku školu.

- Ma kako nam svih ovih godina bilo i mentalno, psihološki i fizički teško da propratimo i da omogućimo jednu facilitaciju odnosno da olakšamo njemu taj put. Mi smo kroz bavljenje time i kroz njegovo bavljenje muzikom jednostavno postali bolji ljudi - kaže Matejin otac, Milan Radovanović.

Uz brata je klavir zavolela i njegova sedmogodišnja sestra.

- Danas sviram neke male kompozicije od nekih dugih, pa do nekih kratkih. On mi se uvek rado priključi u sviranju kad to treba i kad to poželi - rekla je Matejina sestra Mila Radovanović.

Sviranjem je očarao i ljude iz okruženja na svom prvom solističkom koncertu.

- Slušati ga to je jedna posebna emocija koja vam prosto tera suze na oči. Divan je Mateja zaista - izjavila je Matejina komšinica, Roksanda Aleksić.

- Učitelj je srećan kada ga njegovi đaci prevaziđu, a Maki je to učinio višestruko - kaže Matejina učiteljica, Svetlana Andrijanić.

Da bi i dalje razvijao svoj dar neophodno je da nastavi školovanje. Sada se bori da upiše fakultet.

- To je njegova velika želja i to bi značilo da i dalje bude prihvaćen u društvu i da ima neku socijalnu priču i da ne bude povučen - ističe Matejina majka, Mirjana Radovanović.

Želja Matejine porodice je da podstaknu druge roditelje koji imaju decu sa sličnim problemima da pronađu njihov talenat. Mateji želimo da ostvari svoje snove, završi fakultet, puni koncertne dvorane i notama srca mnoga ispuni.

N. Amanivić
Foto: Privatna arhiva
Izvor: Telegraf, 29. 9. 2022. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html