Čuvajmo naše stare

Čuvajmo naše stare

KRAGUJEVAC - Najveći problem opštine Rekovac u Šumadiji je migracija stanovništva u veće gradove. U okolnim selima ostali su da žive samo stari meštani. Kroz projekat "Čuvajmo naše stare" i angažovanjem gerontodomaćica i lekara na terenu, opština pokušava da pomogne svima koji žive sami i koji nisu u mogućnosti da koriste osnovne zdravstvene usluge.

Petrija Milošević koja ima 87 godina, živi sama. Jedino društvo pravi joj gerontodomaćica Dušica, koja je posećuje svakog drugog dana i donosi joj potrebne namirnice i lekove. Kad nje nema tu je televizor.

"Pustim ga samo eto koliko da mi se čini da neko priča, a samoća je teška. Teža je samoća nego svaka bolest. Ne daj Bože niko da ima decu koja eto odu ili u grad ili rade po celom svetu", rekla je Petrija Milošević iz sela Dragovo kod Rekovca.

Dušica obilazi, pored Petrije, još devetoro starih osoba kojima su pomoć i nega neophodni. Gde treba počisti, opere sudove i skuva ručak.

"Najpotrebnije im je da im dođemo i popričamo sa njima. To im je na prvom mestu. Sve drugo može i ne mora ali razgovor u njima probudi veliko oduševljenje i čini mi se kao da ćemo da im time produžimo i mi život", naglasila je Dušica Temi, gerontodomaćica.

Mnoge stare osobe nisu u mogućnosti da odu do Doma zdravlja i obave redovne terapije pa ih doktori u okviru projekta "Čuvajmo naše stare" obilaze, pregledaju i proveravaju da li imaju potrebne lekove.

"Nije samo tu terapija u pitanju već i poseta, lepa reč, saveti o ishrani, kako da se neguju nepokretni pacijenti pošto je to stvarno njima neophodno, što zbog same posete i obilaska. Većina njih je sama, deca ili nisu tu ili ne žive sa njima", rekla je Jasmina Jevremović, doktorka u Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Rekovcu.

U projekat je uključeno samo devet sela sa oko stotinu korisnika ove vrste pomoći. Nedostatak finansijskih sredstava predstavlja najveći problem pa potrebna nega ne stiže do svih starih meštana u Rekovcu.

Ana Rebić
Izvor: RTV

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html