Mladi pronalazač odbio stipendiju, ostaje u Srbiji

Mladi pronalazač odbio stipendiju, ostaje u Srbiji

Mladi pronalazač iz Kragujevca Miloš Radović voli da svira, ali ne zna note. Da bi mogao da svira, ovaj osamnaestogodišnjak je napravio softver.

Osmislio je i takozvanu inteligentnu ruku, osetljivu na dodir, koju sada usavršava za osobe sa invaliditetom.

Notni sistem ne poznaje, ali naukom odlično vlada. Problem nepoznavanja nota je rešio pomoću softvera koji mu note prevodi u tetris figure.

Tako levoruki Miloš Radović svira igrajući igricu nalik tetrisu.

"Bilo mi je najteže da uradim taj softver koji će reagovati u realnom vremenu, odnosno gde će prihvatati moj odziv prstiju i dirki prema onom kao sto sviraju ostali", priča Miloš.

"Inteligentna ruka" je izum osetljiv na dodir, koji Miloš usavršava kako bi pomogao osobama s invaliditetom.

Želja mu je da ova ruka bude dostupna ljudima s plićim džepom.

"Osmislio sam neka rešenja koja su ekonomski isplativa i koja bi mogla da se primenjuju na našim prostorima jer van granice naše zemlje postoje ruke koje su jako skupe."

Kompanija "Boš" mu je ponudila stipendiju za školovanje u Češkoj, međutim, Miloš je rešio da sreću okuša u našoj zemlji.

"Smatram da u Srbiji treba da ostanu mladi talenti i da razvijaju svoj potencijal ovde, kako bi pomogli našem narodu i našoj zemlji."

Roditelji su podržali njegovu odluku da ostane i dokaže se u Srbiji.

"Ako ne bude uspeo, onda će morati kao i većina mladih i talentovanih da ode odavde, ali to je samo krajnja solucija", kaće Milošev otac Željko.

Kragujevčanin Miloš Radović je uspeo da popravi softver Fijatovog robota. Ovaj osamnaestogodišnji naučnik i pronalazač samostalno pravi takozvana štampana kola, a uveliko radi na CNC mašini za sečenje štampanih ploča, koju će pokazati kada je bude završio.

Izvor: B92


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari