Napustili grad i podigli ’Janin raj’

Napustili grad i podigli ’Janin raj’

KRAGUJEVAC - Svetlana i Dragan Cvetković pre deset godina napustili su Kragujevac i gradsku vrevu zamenili životom u obližnjem selu Petrovac gde su izgradili "Janin raj", nazvan po imenu mlađe ćerke.

Njihovo domaćinstvo, u tradicionalnom šumadijskom etno stilu, sa prostranim i sređenim dvorištem, upotpunjuju letnjikovac i etno restoran.

A, kada su kupili plac u Petrovcu, podsećaju, bio je prekriven travom i drugim rastinjem. Radeći sa puno ljubavi, pretvorili su ga u njihov raj, u kome ne samo da uživaju i već se i zdravo hrane, jer gotovo sve prehrambene proizvode pripremaju sami.

Dragan u izjavi Tanjugu kaže da je od detinjstva vezan za selo, poljoprivredu i domaće životinje i objašnjava da su, supruga i on, planirali da na placu imaju samo vikendicu.

"Kada nam se ukazala prilika kupili smo ovaj plac i mislili smo da nam to bude vikendica. Međutim, svidelo nam se i onda smo rešili da napustimo grad, zbog nas i zbog dece", objašnjava Dragan.

Ocenjuje da nije isto da deca rastu na asfaltu i u prirodi i da se hrane hranom koju oni proizvode, a pogotovu, kako kaže, u eri GMO hrane i svačega što nam se potura kao hrana.

"Mislili smo da je ovako bolje i ispostavilo se i da jeste. Mi volimo i uživamo u tome što radimo, a kada radiš nešto što voliš, onda su rezultati neizostavni", tvrdi Dragan.

U poljoprivrednom delu imanja Cvetkovića bezbroj različitih životinja, među kojima i beli i crni petao, poznatiji kao "turski pevač", zato što kukuriče bez prestanka i do tri minuta, kao i alpske koze.

"Imamo razne životinje, od japanske prepelice do krave. Imamo koze, ukrasnu živinu, kokoške raznih rasa, fazane, kanarince, svinje, skoro sve. Da imamo veći plac mogli bismo još životinja da držimo", kaže Dragan.

Naglašava da supruga i on rade zajedno i priznaje, da ima dana, kada Svetlana radi više.

"Radim kao veterinarski tehničar, idem na teren i često budem odsutan od kuće, tako da tada ona uradi veći deo posla i u dvorištu i oko životinja. Kada sam ja tu, ja radim oko životinja", navodi Dragan.

Svetlana je završila za turističkog tehničara, ali nije zaposlena, pa pored uređivanja dvorišta, priprema razne proizvode od mleka, fantastičnu salatu sa kozjim sirom u maslinovom ulju i veoma ukusne sokove od raznog voća.

"Proizvodimo prvenstveno proizvode od mleka, imamo kravlji sir, kajmak, kačkavalj, kozji sir, zatim kozji sir u maslinovom ulju, sve vrste mesnih prerađevina koje sami pravimo, kao što su kobasice, pečenice i drugo", navela je Svetlana.

Dodaje da imaju i prepeličja jaja, za koje vlada velika potražnja.

"Potražnja je velika, a pred Uskrs i više nego što su naše mogućnosti", priča Svetlana i dodaje da su izuzetno lekovita za anemiju i imunitet.

Bračni par Cvetković ove godine očekuje prve goste seoskog turizma, koji će zasigurno uživati u Svetlaninim specijalitetima, za koje se pročulo, pa im kupci, pogotovu mlečnih proizvoda, dolaze "na kuću".

Takođe, moći će da uživaju i u voću i povrću, koje Cvetkovići, kako tvrde, proizvode bez upotrebe ikakvih pesticida.

VIDEO 

Foto: Seoski turizam - Janin Raj
Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html