Otac i sin iz Kragujevca imaju najneobičniji zajednički hobi

Otac i sin iz Kragujevca imaju najneobičniji zajednički hobi

Marko Dimić, uzgajivač zmija, ljubav prema tim životinjama osetio je kada je prvi put uzeo zmiju u ruku, a tu ljubav preneo je i na sina.

Ovaj neobičan hobi nasledio je od tasta koji je 40 godina lovio zmije za Institut „Torlak“. Sada i njegov četvorogodišnji sin David voli te životinje i uopšte ih se ne boji. On čak pomaže ocu da ih hrani.

- Kada sam upoznao sadašnjeg tasta i saznao za njegov neobičan hobi, tada sam prvi put uzeo zmiju u ruku. Tada sam i osetio ljubav prema tim životinjama, koja je kasnije prerasla u hobi kojim se bavim već sedam godina - priča Marko Dimić.

dimici 1

Tast je Marku prepustio sve poslove vezane za zmije i obučio ga da lovi poskoke kako bi mogao da ga nasledi u tom poslu.

Zmije koje čuva su čipovane i poseduju papire o poreklu. Sada ih ima 20, ali će ih uskoro biti i više, jer ih Marko razmnožava.

- Imam nekoliko velikih burmanskih pitona, nekoliko boa konstriktora i dosta loptastih pitona. Omiljena zmija mi je albino burmanski piton - kaže Marko.

dimici 2

Kako bi imao čime da hrani zmije, Marko uzgaja i zečeve i miševe.

- Ne jedu mnogo, jednom u 15 dana, a ima zmija koje mogu da ne jedu i po nekoliko meseci - priča Marko.

On kaže da ima dosta onih koji kupuju zmije.

- Ponekad ove životinje završe i kao poklon za devojku, ali retko koja se baš obraduje - smeje se Marko

dimici 3

Farma kornjača

Ova neobična porodica ima i farmu šumskih kornjača sa oko 500 jedinki i jedini su uzgajivači u Srbiji. Zbog toga Marko ima problem sa dokumentacijom za kornjače jer nadležni ne znaju kako da srede papire.

- Imam dozvolu za čuvanje, ali ne i za otuđivanje kornjača - objašnjava Marko.

Foto: N. Raus
J. Mladenović
Izvor: Blic 

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari