Sinovi vlasotinački - mural Kragujevčanina Slobodana Radosavljevića koji živi i stvara u Vlasotincu

Sinovi vlasotinački - mural Kragujevčanina Slobodana Radosavljevića koji živi i stvara u Vlasotincu

Mladi slikar Slobodan Radosavljević na radar šire javnosti došao je nakon što je na keju u Vlasotincu oslikao čuvene Vlasotinčane Vladu Ilića, Hristifora Crnilovića, boksera Dragišu Stankovića Čelika, ali i fiktivne likove Šurdu i Boba. Ipak, ovaj talentovani 34-godišnjak već godinama stvara u svom ateljeu, slikajući portrete i pejzaže u stilu klasičnog akademizma.

murali

Murali "Sinovi Vlasotinački" na keju; foto: N. M.

Slobodan Radosavljević rođen je u Kragujevcu, živeo u Gruži, ali već više od dvadeset godina živi i stvara u Vlasotincu. Prepoznatljiv je po muralu “Sinovi vlasotinački“, iako je to samo segment njegovog dugogodišnjeg rada.

Pretpostavljam da otkako sam prohodao, odmah sam zgrabio olovku i počeo da švrljam po svemu i svačemu. Nije bilo u kući računa za struju ili telefonskog imenika na kome nisu bili iscrtani različiti junaci - svedoči Radosavljević o svojim počecima.

On dodaje da su njegov talenat najpre primetili roditelji, koji su ga podržali u nameri da postane slikar.

Kako kaže, najviše uči na radionicama koje organizuju priznati slikari širom sveta, a “zanat voli da ukrade“ i od velikana poput Paje Jovanovića ili Uroša Predića, posmatrajući u muzejima njihove slike.

Inspiraciju pronalazim u ljudskom biću. Uglavnom oslikavam žene. Svetlo u različitim uslovima mi je uglavnom velika inspiracija, a tu ključnu ulogu igraju prelamanje senki u kombinaciji sa čovekom - kaže Slobodan.

Zbog koronavirusa, Slobodan ipak nije dočekao svoju prvu samostalnu izložbu koja je bila planirana u Beogradu, ali kako kaže, koristi društvene mreže za promociju svog rada.

Uprkos tome što je uvreženo mišljenje da slikari ne mogu da žive od svog rada, on napominje da poneku sliku i proda, pa uspeva da od svog talenta i živi.

Više o njemu pogledajte u video reportaži:

N. Marković
Izvor: Južne vesti, 6. 1. 2021. 

SLOBODAN RADOSAVLJEVIĆ FB STRANA, INSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html