Sinovi vlasotinački - mural Kragujevčanina Slobodana Radosavljevića koji živi i stvara u Vlasotincu

Sinovi vlasotinački - mural Kragujevčanina Slobodana Radosavljevića koji živi i stvara u Vlasotincu

Mladi slikar Slobodan Radosavljević na radar šire javnosti došao je nakon što je na keju u Vlasotincu oslikao čuvene Vlasotinčane Vladu Ilića, Hristifora Crnilovića, boksera Dragišu Stankovića Čelika, ali i fiktivne likove Šurdu i Boba. Ipak, ovaj talentovani 34-godišnjak već godinama stvara u svom ateljeu, slikajući portrete i pejzaže u stilu klasičnog akademizma.

murali

Murali "Sinovi Vlasotinački" na keju; foto: N. M.

Slobodan Radosavljević rođen je u Kragujevcu, živeo u Gruži, ali već više od dvadeset godina živi i stvara u Vlasotincu. Prepoznatljiv je po muralu “Sinovi vlasotinački“, iako je to samo segment njegovog dugogodišnjeg rada.

Pretpostavljam da otkako sam prohodao, odmah sam zgrabio olovku i počeo da švrljam po svemu i svačemu. Nije bilo u kući računa za struju ili telefonskog imenika na kome nisu bili iscrtani različiti junaci - svedoči Radosavljević o svojim počecima.

On dodaje da su njegov talenat najpre primetili roditelji, koji su ga podržali u nameri da postane slikar.

Kako kaže, najviše uči na radionicama koje organizuju priznati slikari širom sveta, a “zanat voli da ukrade“ i od velikana poput Paje Jovanovića ili Uroša Predića, posmatrajući u muzejima njihove slike.

Inspiraciju pronalazim u ljudskom biću. Uglavnom oslikavam žene. Svetlo u različitim uslovima mi je uglavnom velika inspiracija, a tu ključnu ulogu igraju prelamanje senki u kombinaciji sa čovekom - kaže Slobodan.

Zbog koronavirusa, Slobodan ipak nije dočekao svoju prvu samostalnu izložbu koja je bila planirana u Beogradu, ali kako kaže, koristi društvene mreže za promociju svog rada.

Uprkos tome što je uvreženo mišljenje da slikari ne mogu da žive od svog rada, on napominje da poneku sliku i proda, pa uspeva da od svog talenta i živi.

Više o njemu pogledajte u video reportaži:

N. Marković
Izvor: Južne vesti, 6. 1. 2021. 

SLOBODAN RADOSAVLJEVIĆ FB STRANA, INSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari