Škole iz Iriga i Čumića povezane 200 godina, danas učvršćuju saradnju

Škole iz Iriga i Čumića povezane 200 godina, danas učvršćuju saradnju

PROTA IZ IRIGA ZADUŽIO SRBE

Istorija duža od dva veka konačno povezala dve osnovne škole i njihove đake

Dve osnovne škole - "Dositej Obradović" u Irigu i "Prota Stevan Popović" u Čumiću kod Kragujevca - najpre je, posle 200 godina, spojila istorija, a sada su njihovi predstavnici odlučili da učvrste saradnju.

Organizovanjem sportskih i kulturnih manifestacija, deca iriške osmoletke će biti u prilici da upoznaju Šumadiju, dok će mališani iz Čumića organizovano moći da posete mesto podno Fruške gore, iz kojeg je u njihov zavičaj stigao prota Stevan Popović koji je 1792. godine osnovao prvu školu u ovom delu Srbije.

Inače, direktor OŠ "Prota Stevan Popović", Aleksandar Jovanović, čitavu deceniju je pokušavao da se poveže sa kolegama iz OŠ "Dositej Obradović", ali je u Irigu - sve do dolaska Sanje Nikolić na čelo ustanove - nailazio samo na nezainteresovanost. Onda je dogovorena poseta delegacije iz Vojvodine školi koja između Kragujevca i Topole ima ukupno 130 učenika.

- Ovde niko nije znao da ta naša dva mesta povezuju istorijske okolnosti. Ja sam iz Iriga i priznajem da su me ponele emocije, pa se javila želja za međusobnim upoznavanjem ne samo rukovodstava škola, već i đaka. Sada smo njihovim dolaskom kod nas, potpisom i pečatom, ozvaničili tu saradnju - kaže Sanja Nikolić.

A, veze su počele tokom poslednjeg rata između Austrije i Turske, od 1788. do 1791, odnosno Kočinom krajinom u kojoj su se, uz legendarnog komandanta Anđelkovića, borili i Čumićani. Prateći povlačenje austrijske vojske, sa sve porodicama su se obreli u Irigu, gde je ugledni trgovac Radoje Božić shvatio je značaj obrazovanja i ubedio sveštenika Stevana Popovića da se sa porodicom preseli u Čumić i posveti opismenjavanju tamošnje omladine. U svojoj kući, prota je gostinsku sobu koristio kao učionicu i tako je, zvanično, stvorena prva narodna škola u Šumadiji.

- Sada imamo novu zgradu, a protinu kuću smo preneli u školsko dvorište i oformili etno-selo, gde učenici pohađaju nekoliko radionica i praktično se upoznaju sa srpskom tradicijom i kulturom - ističe Aleksandar Jovanović, ponosan na činjenicu da ove godine obeležavaju 230 godina postojanja.

S. Kostić
Izvor: Novosti, 29. 1. 2021. 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html