Škole iz Iriga i Čumića povezane 200 godina, danas učvršćuju saradnju

Škole iz Iriga i Čumića povezane 200 godina, danas učvršćuju saradnju

PROTA IZ IRIGA ZADUŽIO SRBE

Istorija duža od dva veka konačno povezala dve osnovne škole i njihove đake

Dve osnovne škole - "Dositej Obradović" u Irigu i "Prota Stevan Popović" u Čumiću kod Kragujevca - najpre je, posle 200 godina, spojila istorija, a sada su njihovi predstavnici odlučili da učvrste saradnju.

Organizovanjem sportskih i kulturnih manifestacija, deca iriške osmoletke će biti u prilici da upoznaju Šumadiju, dok će mališani iz Čumića organizovano moći da posete mesto podno Fruške gore, iz kojeg je u njihov zavičaj stigao prota Stevan Popović koji je 1792. godine osnovao prvu školu u ovom delu Srbije.

Inače, direktor OŠ "Prota Stevan Popović", Aleksandar Jovanović, čitavu deceniju je pokušavao da se poveže sa kolegama iz OŠ "Dositej Obradović", ali je u Irigu - sve do dolaska Sanje Nikolić na čelo ustanove - nailazio samo na nezainteresovanost. Onda je dogovorena poseta delegacije iz Vojvodine školi koja između Kragujevca i Topole ima ukupno 130 učenika.

- Ovde niko nije znao da ta naša dva mesta povezuju istorijske okolnosti. Ja sam iz Iriga i priznajem da su me ponele emocije, pa se javila želja za međusobnim upoznavanjem ne samo rukovodstava škola, već i đaka. Sada smo njihovim dolaskom kod nas, potpisom i pečatom, ozvaničili tu saradnju - kaže Sanja Nikolić.

A, veze su počele tokom poslednjeg rata između Austrije i Turske, od 1788. do 1791, odnosno Kočinom krajinom u kojoj su se, uz legendarnog komandanta Anđelkovića, borili i Čumićani. Prateći povlačenje austrijske vojske, sa sve porodicama su se obreli u Irigu, gde je ugledni trgovac Radoje Božić shvatio je značaj obrazovanja i ubedio sveštenika Stevana Popovića da se sa porodicom preseli u Čumić i posveti opismenjavanju tamošnje omladine. U svojoj kući, prota je gostinsku sobu koristio kao učionicu i tako je, zvanično, stvorena prva narodna škola u Šumadiji.

- Sada imamo novu zgradu, a protinu kuću smo preneli u školsko dvorište i oformili etno-selo, gde učenici pohađaju nekoliko radionica i praktično se upoznaju sa srpskom tradicijom i kulturom - ističe Aleksandar Jovanović, ponosan na činjenicu da ove godine obeležavaju 230 godina postojanja.

S. Kostić
Izvor: Novosti, 29. 1. 2021. 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari