U Gospodu usnuo Šumadinac Radoje Vasiljević

U Gospodu usnuo Šumadinac Radoje Vasiljević

U Gospodu je usnuo naš veliki Šumadinac Radoje Vasiljević (1957-2021), nakon duge i teške bolesti. Otac, deda, domaćin i čovek velike vizije i srca, osnivač Konjičkog kluba Šumadinac koji okuplja stotine mladih duša koji neguju tradiciju, ljubav prema konjima i svome ognjištu.

Veliki borac, vizionar, izumitelj, koji na svoj poseban način stvara svoje "Parče raja", u okviru Ergele Vasiljević.

Moglo se dosta učiti od ovakvog nesvakidašnjeg uma i širine jednog čoveka u kome počiva lik Marka Kraljevića ili vaskrslog Lazara. Sećanje u kome takva energija obitava je večno, a ono čime zadužuje našu kragujevačku prestonicu i rudnička sela jeste trajna vrednost, u kojoj se spajaju nebo i zemlja. Šaljivdžija u svakodnevnom hodu u svetu, iz koga izbija stalna mudrost. Pastir svojih ovaca, čuvar "Šumadijskih šaraca", organizator i izumitelj mnogih radova, gospodin sa sela, koji gradu daje snagu. Poput Obrenovića koji obitava na selu, a u gradu završava svoje lične poslove. Okupljao je mlade, stvarao u prirodi družbe i predavanja, održavao fijakerijade. Borio se za istinu i pravdu. Čovek srca velikoga, dika u narodu. Iako se borio sa opakom bolešću, umire svesno, hrišćanski i bez bola. Svoju dušu predaje Gospodu i ostavlja energiju nepobedivog svetla. Večnaja pamjat.

Svi koji žele u poslednji fijakerski krug, da isprate našeg velikog Šumadinca, u ponedeljak 14. juna u 12 časova počinje opelo na ranču Parče raja, a posle poslednja povorka sa fijakerom.

PRVI PRVI NA SKALI U Gospodu usnuo Šumadinac Radoje Vasiljević
Evo i pesme, posvećene ovoj ličnosti, na večno sećanje:

Čiča i šumadijski šarac

Čiča sede kose,
nad Šumadijom
upregao čezu
kao vitez
tera svoje konje
u dvopregu.

Mašu njemu deca
i omladina vesela
nad Kragujevačkim ulicama
prolazi njegova četa mala;
Konjički klub Šumadinac
hrabro sada vodi,
kao u kolu
pesmom narod hodi.

Nad Kutlovom i
Rudnikom veli
da su konji ljubav
kojom radost deli.

Domaćinski ognjište gleda
da l’ Soko, Beba ili Etna.
Skupili se psići,
ovce i kunići,
šareni konji i sokolovi,
nad kućom se sjate;
Stiže čiča,
brada seda,
Šumadinac pravi,
čeličnog stasa.

Radoje Vasiljević,
neobičnog glasa,
u priči duhovit
sa šeširom zbori
mora junak svoju kuću,
porodicu i njivu nahraniti.

Nema njemu ravnog
šaljivdžije na selu,
Rudnički je ponos
što sa šarcem kasa,
dobro jutro
sokolovi,
putujem i ja sada,
tamo gde je radost
večnoga stada.

Andrijana Vasiljević


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html