Uručena invalidska kolica, kupljena donacijom građana

Uručena invalidska kolica, kupljena donacijom građana

Zahvaljujući humanim građanima Kragujevca, preduzećima i ustanovama, koji su učestvovali u akciji prikupljanju čepova od plastičnih flaša kupljena su invalidska kolica i danas uručena osobama koje bez njih ne mogu da se kreću


KRAGUJEVAC - Zahvaljujući humanim građanima Kragujevca, preduzećima i ustanovama, koji su učestvovali u akciji prikupljanju čepova od plastičnih flaša kupljena su invalidska kolica i danas uručena osobama koje bez njih ne mogu da se kreću.

Akciju "Čep sa plastične flaše, za brze pokrete naše" organizovalo je Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Šumadije, a kolica su dobila tri sportski aktivna člana tog udruženja.

Među njima je i mladi Aleksandar Marković, zaposlen u gradskoj biblioteci "Vuk Karadžić", koji je Tanjugu rekao da mu kolica mnogo znače, zato što nema pravo da ih dobije preko Fonda za zdravstveno osiguranje, jer koristi specifično ortopedsko pomagalo.

"Kolica su za mene noge jer bez njih ne mogu da se krećem. Ono što su za druge patike, za mene su to kolica", rekao je Marković i naveo da se do sada sam snalazio, da je pozajmljivao kolica ili ih dobijao od donacija. Do dobijanja novih, dodao je, koristio je kolica dobijena od Crvenog krsta.

Predsednik Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Šumadije Milan Grbović Tanjugu je rekao da je za nabavku jednih kolica potrebno oko 1.000 kilograma čepova.

"Za jednu tonu čepova od plastičnih flaša, dobijamo nešto više od 30.000 dinara što je minimalna cena za jedna standardna kolica. S tim da za kupovinu sportskih ili elektromotornih kolica treba mnogo više, maltene šest tona, zato što dobrih kolica nema ispod 150.000 dinara", rekao je Grbović.

On je naveo da su u akciji prikupljanja čepova od plastičnih flaša najbolji bili učenici osnovnih škola u kojima postoje punktovi u kojima učeici odvajaju čepove od plastičnih flaša.

"Do sada smo skupili više od jedne tone, a akcija prikupljanja će neprekidno trajati. Ovo je sekundarna sirovina koja se baca i akcijom želimo da građani steknu naviku da čepove pakuju u kese i da ih donesu u udruženje, ili da nas pozovu da mi to preuzmemo, ako je reč o većoj količini", rekao je Grbović.

Ocenjujući da je akcija Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Šumadije u nabavci kolica veoma uspešna, Grbović je istakao da im je čak devet kolica, poklonio Nebojša Milenković iz Brzana kod Batočine, koji živi i radi u Austriji.

"Nebojša Milenković, koji radi u Austriji u firmi koja posluje sa kolicima, javio nam se sam, i posalo devet kolica, koja su trenutno u Sloveniji, kao i dosta rezervenih delova", rekao je Grbović i naveo da je kolica Savez paraplegičara Slovenije preuzeo iz Austrije i trenutno su u Ljubljani, odakle bi trebalo da se dovezu u Kragujevac.

Prema rečima Grbovića, u Kragujevcu ima oko 13.000 osoba sa invaliditetom, od čega je njih oko 4,7 odsto sa telesnim invaliditetom.

Procena je da korisnika invalidiskih kolica ima oko 2.000, međutim mnogi, rekao je Grbović, nisu vidljivi, jer imaju problem sa kretanjem iz zgrade, stana, ivičnjacima, trotoarima, te da sede kod kuće i uglavnom žive izolovani.

 
 

Izvor: Tanjug

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I KVADRIPLEGIČARA ŠUMADIJE KRAGUJEVAC SAJTFB PROFIL


AKCIJE PRIKUPLJAJMO PLASTIČNE ČEPOVE - OBEZBEDIMO INVALIDSKA KOLICA!

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html