Vodenično kolo bruji

Vodenično kolo bruji

Profesor Živadin Stefanović obnovio vodenicu na Kameničkoj reci. To je, kaže on, poklon selu u kojem je nekad bilo čak 14 potočara


NA Kameničkoj reci u selu Kamenica, između Kragujevca i Gornjeg Milanovca, brašno i jarmu ponovo, posle više decenija, melje vodenica potočara. Na ovoj planinskoj rečici, koja nikada ne presušuje, nekada je bilo četrnaest vodenica. Vodenički kamen ponovo se okreće zasad samo u jednoj, zahvaljujući entuzijazmu i ulaganjima Živadina Stefanovića, penzionisanog profesora Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Na skromnoj svečanosti, proteklog vikenda, Stefanović je obznanio da vodenicu poklanja selu, da ujam niko neće uzimati, a da vodeničar može biti svako kome je to želja ili potreba. Vodenica je izgrađena na temeljima stare potočare koja je na tom mestu podignuta pre oko 150 godina.

- Vodenicu poklanjam selu. Gradila ju je moja porodica, ali pripomogle su i komšije, prijatelji, rodbina. Svi zajedno obnovili smo vodenicu koja je svojevrsni svedok načina života i civilizacije koju smo imali, bila nekada simbol sigurnosti obezbeđenja hrane, moći i snage nekih domaćina, ali je i svedok naše budućnosti - kaže Stefanović.

Vodenicu su, dodaje, podigli da bi je sačuvali od zaborava. Odavno ruinirani temelji bili su zarasli u korov i trnje. Tu je godinama bila i divlja deponija. Osim što je raskrčen korov, uklonjen je i veliki broj plastičnih flaša i drugog otpada koji je tu nekontrolisano gomilan.

Inače, ovo područje podno planine Rudnik, prema Master planu Republike Srbije, treba da dobije poseban status, da se sačuvaju još bistri planinski potoci i rečice, posveti pažnja ekologiji, ali i obnove crkve i spomenici kulture, tradicije, života na ovom prostoru.

SOBA ZA VODENIČARA

U obnovljenoj vodenici napravljena je i posebna soba za vodeničara, ili vodeničarku. Tu je pored obavezne “bubnjare” i starinski krevet sa slamaricom. Sve je kao nekad, osim što je umesto zemljanog poda postavljen laminat.

potocara

Mihailo Luković
Izvor: Novosti


APEL 
ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari