Vodenično kolo bruji

Vodenično kolo bruji

Profesor Živadin Stefanović obnovio vodenicu na Kameničkoj reci. To je, kaže on, poklon selu u kojem je nekad bilo čak 14 potočara


NA Kameničkoj reci u selu Kamenica, između Kragujevca i Gornjeg Milanovca, brašno i jarmu ponovo, posle više decenija, melje vodenica potočara. Na ovoj planinskoj rečici, koja nikada ne presušuje, nekada je bilo četrnaest vodenica. Vodenički kamen ponovo se okreće zasad samo u jednoj, zahvaljujući entuzijazmu i ulaganjima Živadina Stefanovića, penzionisanog profesora Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Na skromnoj svečanosti, proteklog vikenda, Stefanović je obznanio da vodenicu poklanja selu, da ujam niko neće uzimati, a da vodeničar može biti svako kome je to želja ili potreba. Vodenica je izgrađena na temeljima stare potočare koja je na tom mestu podignuta pre oko 150 godina.

- Vodenicu poklanjam selu. Gradila ju je moja porodica, ali pripomogle su i komšije, prijatelji, rodbina. Svi zajedno obnovili smo vodenicu koja je svojevrsni svedok načina života i civilizacije koju smo imali, bila nekada simbol sigurnosti obezbeđenja hrane, moći i snage nekih domaćina, ali je i svedok naše budućnosti - kaže Stefanović.

Vodenicu su, dodaje, podigli da bi je sačuvali od zaborava. Odavno ruinirani temelji bili su zarasli u korov i trnje. Tu je godinama bila i divlja deponija. Osim što je raskrčen korov, uklonjen je i veliki broj plastičnih flaša i drugog otpada koji je tu nekontrolisano gomilan.

Inače, ovo područje podno planine Rudnik, prema Master planu Republike Srbije, treba da dobije poseban status, da se sačuvaju još bistri planinski potoci i rečice, posveti pažnja ekologiji, ali i obnove crkve i spomenici kulture, tradicije, života na ovom prostoru.

SOBA ZA VODENIČARA

U obnovljenoj vodenici napravljena je i posebna soba za vodeničara, ili vodeničarku. Tu je pored obavezne “bubnjare” i starinski krevet sa slamaricom. Sve je kao nekad, osim što je umesto zemljanog poda postavljen laminat.

potocara

Mihailo Luković
Izvor: Novosti


APEL 
ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html