Klice od pšenice

Klice od pšenice

Potrebno:

  • 100g organske pšenice
  • 1 tegla koja mora biti najmanje tri puta veća od zapremine nabubrelih semenki 
  • 1 gaza 
  • 1 gumica

Priprema

Pažljivo preberati semenke, dobro operati. Voda mora da bude potpuno bistra kod zadnjeg ispiranja. Seme prebaciti u teglu, sipati vodu. Teglu prekriti gazom i pričvrstiti gumicom i odložiti na mračno mesto. Semenke namakati najmanje 12 sati.

Ponovo dobro isprati semenke, okrenuti naopačke teglu da se sva voda ocedi i vratiti teglu u normalan položaj. Semenke ispirati što češće, pogotovu leti, kada su temperature visoke (najmanje tri-četiri puta; kad god prođete pored njih možete ih isprati). Nakon otprilike 72 sata klice su spremne za upotrebu.

Ispiranje je veoma važno da bi se održala vlažnost semenki, obezbedila dovoljna količina kiseonika i da bi se sprečio razvoj gljivica kojima toplota i vlaga veoma pogoduju. Pre upotrebe proklijalo seme treba držati nekoliko sati na svetlom mestu, kako bi pozelenelo. Sunčeva svetlost pomaže da se formira hlorofil.

Ovako pripremljene klice možete da koristite sirove ili marinirane, jedu se zajedno sa zrnom. Klice pšenice se jedu kada je klica otprilike veličine semena, a to je trećeg dana. Mogu se samleti i dodati supama, varivima...

Za pripremanje klica koristite uvek samo žitarice iz organske proizvodnje.

Foto: themonumentmarket.com
Izvor: organska.rs

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari