Fondacija Alek Kavčić: Besplatni udžbenici - www.besplatnabiblioteka.com

Fondacija Alek Kavčić: Besplatni udžbenici - www.besplatnabiblioteka.com

O Fondaciji

Fondacija Alek Kavčić osnovana je u Americi 2017. godine. U Srbiji počinje sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke.

Osnivač fondacije je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta.

PROFESOR KAVČIĆ KOME SU AMERIKANCI UKRALI PATENT: KLJUČ USPEHA NACIJE JE U PROSVETNOM RADNIKU

aleksandar-kavcic-830×0

Pođimo od udžbenika koji danas ne da nisu besplatni, već na tržištu udžbenika vrednom oko 100 miliona evra godišnje dominiraju strani izdavači koji se služe koruptivnim markentinškim metodama i kojima je profit jedini cilj. Pri tome, Zavod za udžbenike već ima izrađene udžbenike, a pošto je to javno preduzeće, izradu tih udžbenike je poreski obveznik već jednom platio. Apsurdno je onda da sada strani izdavači izvlače dodatni profit od roditelja u Srbiji, kad je dovoljno da se udžbenici Zavoda samo štampaju po pristojnim cenama. Zato Fondacija Alek Kavčić ima cilj da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji tako što će ih objaviti na internetu. Ceo tekst možete pogledati na sajtu Telegrafa klikom na link.

PROFESOR IZ SAD FINANSIRA BESPLATNE UDŽBENIKE ZA NAŠE ĐAKE

677z381_Alek-Kavcic

Beograđanin, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, a danas jedan od vodećih informatičara na planeti, pozvao je nastavnike u Srbiji da pišu udžbenike čije će izdavanje finansirati njegova fondacija „Alek Kavčić”, a zatim ih besplatno objavljivati na internetu.

Ceo tekst možete pogledati na sajtu Politike klikom na link.

BESPLATNI UDŽBENICI

Fondacije Alek Kavčić Vam omogućuje da besplatno preuzmete i koristite udžbenike, lektiru i druge knjige za školarce.

PRISTUPITE BESPLATNIM UDŽBENICIMA NA SAJTU BESPLATNA BIBLIOTEKA

FONDACIJA ALEK KAVČIĆ SAJT

Fondacija Alek Kavcic


BORIS MALAGURSKI: ALEK JE CAR. NE ONAJ, VEĆ OVAJ, 15. 1. 2021.RTS: Profesor Kavčić dobio spor od 750 miliona dolara protiv "Marvela", sad osnovcima obezbeđuje knjigе

Osnovno obrazovanje je obavezno, pa i udžbenici treba da budu besplatni. To je ideja profesora Aleksandra Kavčića. On je Beograđanin, đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu, predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija "Marvel". Tužio ih je i posle višegodišnjeg suđenja dobio spor i odštetu – 750 miliona dolara. Od dela novca želi da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji.

Fondacija "Alek Kavčić" već godinama donira računare Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Ali tu priča tek počinje. Sledeći veći korak jesu besplatni udžbenici za školarce u celoj Srbiji.

"Udžbenici moraju biti besplatni, to je tako u svim zemljama, čak i u zemljama zapada. Čak ni u Americi – bastionu liberalnog kapitalizma, ne postoji slobodno tržište udžbenika. Mi smo od tržišta udžbenika, od jedne obaveze, napravili slobodno tržište gde se sada nadmeću razni izdavači, ko će više udžbenika da proda za osnovce. Pošto su svi ti udžbenici isti, generalno isti, odobreni od Ministarstva, jedini način da dođe do diferencijacije nekog udžbenika u odnosu na drugi je korupcija", ističe Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik.

Na tržištu udžbenika, tvrdi, obrće se veliki novac – oko sto miliona evra godišnje. A napraviti udžbenike za celu osnovnu školu košta najviše milion evra od naknade autorima udžbenika, do odobrenja ministarstva.

"Jednokratni trošak od milion evra vam daje sve te udžbenike koji se mogu okačiti na internet. Zašto mi od toga pravimo stomilionsko tržište od koga 50 miliona godišnje strana firma izvuče iz zemlje, a roditelji ove zemlje, državljani ove zemlje oni su već platili te udžbenike u vidu Javnog preduzeća ’Zavod za udžbenike’", navodi Kavčić.

Ako sve bude po planu, kompleti knjiga za osnovnu školu, koji se već pišu, biće dostupni na internetu sledeće školske godine.

"Kome se sviđa može da uči sa pdf formata, da ga skine, odštampa i to je čitava ideja. Ovo što fondacija radi to bi trebalo da bude i pokazatelj da to isto može i da uradi i država. Fondacija je čak spremna da državi, ukoliko želi da preuzme ovaj model, jednostavno prepusti sve ovo", kaže Kavčić.

Profesor Kavčić zna da ga ne čeka lak posao, ali ako ga podrže roditelji, nastavnici i sindikati, veruje da to neće biti borba sa vetrenjačama.

Pripremila Suzana Duka
Izvor: RTS, 9. 11. 2020. 

TAKO STOJE STVARI: INTERVJU - PROF. ALEKSANDAR KAČIĆ, 26. 2. 2018.


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari