’Instagram lice’ - prečica za rušenje samopouzdanja

’Instagram lice’ - prečica za rušenje samopouzdanja

Instagram lice - kako era filtera utiče na decu i mlade?

Mladoliko ovalno lice, bez pora, tačkica i bora, sa krupnim mačkastim očima, velikim punim usnama i sasvim malim prćastim nosem… Nedostižni ideal kojem većina mladih danas teži pokrenuli su Instagram i Snepčet filteri, čija je upotreba naglo skočila u poslednjih godinu dana.

Sa društvenih mreža nas bombarduju prelepa uglađena lica, blistavi osmesi i preplanula koža i lagano, ali sasvim sigurno nam stvaraju sliku kako bi trebalo da izgledamo. Bez obzira koliko nam je samopouzdanje visoko, makar jednom ćemo se u svojoj glavi uporediti sa savršenstvom koje nam se smeši preko ekrana.

Broj plastičnih operacija kod mladih između osamnaeste i dvadeset prve godine naglo je porastao. U eri "instagram lica" estetski hirurzi imaju više posla nego što mogu da postignu. Najtraženije operacije su upravo one koje osobi omogućavaju da izgleda kao poznati insta-filter – botoks da podigne obrve i učini oči mačkastim, hijaluron u usne kako bi bile punije, i naravno operacija nosa.

Umesto da krivimo mlade koji jure za licem koje ne pripada nikome, a izgleda kao svaka druga poznata ličnost, treba da se osvrnemo na to šta smo kao društvo uradili da normalizujemo i popularizujemo takav standard.

Na društvenim mrežama možemo da pronađemo hiljade profila kozmetičara i hirurga koji garantuju brze, bezbolne i zadovoljavajuće rezultate po niskim cenama. Slike i videi, dovedeni u fotošopu do savršenstva ne pokazuju otečeno lice, modrice, zgrušanu krv, bolove i podlive koji su posle takvih zahvata neminovni. Na slikama vidimo samo osmehe i zadovoljne mušterije koje su često upravo poznate ličnosti iz zemlje i sveta.

Nije tajna da mladi imaju svoje uzore u svetu slavnih ličnosti. Nekada je imitiranje svojih idola podrazumevalo sličnu frizuru ili stil oblačenja, a sada mladi priželjkuju "instagram lice" po svaku cenu.

Iako su estetski zahvati sve pristupačniji, ne može svaka osoba da ih priušti. Oni koji ne mogu, naginju ka aplikacijama koje u potpunosti menjaju njihove crte lica. Najpoznatija među njima je Fejstjun (Facetune) u kojoj sasvim neprimetno mogu da se povećaju usne, naprave kose oči i isklešu savršene jagodice. Mladi provode sate i sate kreirajući savršenu verziju sebe koju mogu da prezentuju samo u virtuelnom svetu.

U stvarnosti, dolazi do osećaja neadekvatnosti, nezadovoljstva i niskog samopouzdanja. Nemoguće je ne uporediti sebe sa idealnom kreacijom koju smo stvorili samo za društvene mreže. Želja da se uklope u nedostižne standarde lepote vuče mlade u neku novu krajnost gde šminkom pokušavaju da stvore sebi novo lice. Tamne, visoko iscrtane obrve, precrtana usta sa nekoliko vrsta karmina, da imitiraju hijaluron i brojni proizvodi kojima klešu jagodice, bradu i mali nos.

Ovakav izgled čini da osoba izgleda starije nego što jeste, a to sa sobom nosi posledice. Verovatnoća da će internet predatori, ali i predatori u stvarnom svetu targetirati decu i mlade koji izgledaju ovako je velika. Narušeno samopouzdanje, želja za prihvatanjem i nesigurnost čine od njih savršene žrtve.

Šta možemo da uradimo?

Da razgovaramo sa našom decom. Da ih naučimo da ono što vide na internetu ne mora da bude prava slika ili istina. Da ih ohrabrimo da budu ono što jesu, da vole svoju različitost i da se njome ponose. Kakvu će sliku o sebi deca imati zavisi umnogome od roditelja, zato treba da uradimo sve što je u našoj moći da ta slika bude zdrava i stvarna, a ne veštačka tvorevina napravljena u aplikaciji. 

Aplikacija Safe Web za bezbedniji boravak na internetu

Fondacija Tijana Jurić će u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija u narednom periodu raditi na aplikaciji koja će imati za zadatak da poboljša bezbednost dece na internetu.

Projekat Fondacije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija motivisan je gorućim problemom nekontrolisane upotrebe interneta u sve mlađem uzrastu kod dece. Ova pojava sa sobom donosi mnoge rizike, a neki od njih su susret sa predatorima, vršnjačko nasilje kao i razvoj zavisnosti od interneta, društvenih mreža ili igrica.

Upravo zbog toga, tim Fondacije došao je na ideju o formiranju aplikacije Safe Web koja će biti osmišljena tako da kroz njeno korišćenje deca podižu svoju informisanost dok usput razvijaju veštine za sigurnu upotrebu interneta i prijavljivanje štetnog sadržaja. Na ovaj način deca će učiti i biti aktivno uključena u akciju "čišćenja" interneta od nedozvoljenih sadržaja.

Motivacija za pokretanje aplikacije bili su poražavajući podaci istraživanja koji pokazuju da deca nisu svesna potencijalnih opasnosti na internetu, a da roditelji nemaju dovoljno informacija i veština da ih zaštite.

Prema podacima Zaštitnika građana broj slučajeva nasilja na internetu je u konstantnom porastu, posebno među najmlađom grupom korisnika interneta.

Istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine na teritoriji Republike Srbije, pokazuje da bi svaka četvrta devojčica otišla na upoznavanje sa osobom sa kojom je "prijatelj" na Fejsbuku ili drugoj društvenoj mreži, svaki treći osnovac je bio žrtva elektronskog nasilja, a svaki četvrti roditelj ne zna čime mu se dete bavi dok je za računarom. Takođe, svega 12% srednjoškolaca je svesno potencijalnih rizika dok 65% prosvetnih radnika ne zna da prepozna i reaguje u slučaju elektronskog nasilja nad i među decom.

Pokretanje aplikacije Safe Web će kao glavni cilj imati podizanje svesti i smanjenje stope internet nasilja i širenja štetnog sadržaja, jer zabrinjavajuća statistika o nivou neinformisanosti dece, roditelja i nastavnika o elektronskom nasilju često za posledicu ima neprepoznavanje opasnosti i tragične rezultate.

Izvor: Fondacija Tijana Jurić


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari