Četvrt veka kasnije: Minut ćutanja 2024.

Četvrt veka kasnije: Minut ćutanja 2024.

"Moja fotografija je život čoveka"; "fotografija mora da sadrži istinu"; "to je tajna o tajni" – rekao je velikan Tomislav Peternek (22. 5. 1933 - 24. 3. 2024). Upravo živote ljudi, istinu i tajne donosi "1999".

U nedostatku filma iz perioda 1999-2024 o bombardovanju srca Šumadije, fotomonografija "1999" Zorana Petrovića i Nebojše Radosavljevića Rausa objavljena 2020. i prateća izložba otvorena 2024, najverodostojnija su vizuelizacija stradanja Kragujevca u agresiji NATO na SRJ 1999. Fotografije su toliko živopisne da posmatraču treba samo jak fokus i radovi postaju – pokretne slike.

Ako se zagledamo u čoveka naboranog čela na zgarištu fabrike, videćemo scenu u kojoj duboko udiše smrtonosnu prašinu, koja u filmskoj drami neostvarenoj u proteklih 25 godina odnosi ljudske živote. Sveća ispred mališana u podrumu počinje da titra dok čujemo kako dete pominje Oca - molitveno ili dozivajuću onoga ko mu nedostaje, ostaće tajna. Jednu od tajni nose i fotografije buradi u kojima je zapečaćena opasnost - piralen, a zapravo je do danas zapečaćena istina o posledicama zagađenja životne sredine ekocidom iz 1999. Crvena buktinja, pak, nosi tonske efekte i potres tla koji i danas oseća svaki Kragujevčanin koji je 9. i 12. aprila bio u gradu kada je razarana "Zastava". Možda se najveća misterija krije iza "targetovanog" strašila koga od gustog dima u dubokoj pozadini deli – plodna zemlja. Taj jezivi kadar ni 2024. nije zatvorio pitanja: Koliko su bili zatrovani zemlja, voda i vazduh? Koliko su građani nakon 1999. trovani? Autori su prikazali i sreću u nesreći - most jeste srušen, ali putnici, gosti Kragujevca, nisu poginuli jer su "zakasnili", preduhitrio ih je projektil NATO.

"Prozvan je i V-3", film o stradanju Kragujevca, snimljen je 17 godina po završetku II svetskog rata - 1962, kratki film "Minut ćutanja", koji sadrži i fotografije stradanja Kragujevčana, nastao je 1963, a "Krvava bajka" je urađena 1969. "Zaborav je novi zločin" – zapisao je Miodrag Stojilović u knjizi "Kragujevac, oktobar 1941" iz 1996, a te reči su se našle i u fotomonografiji "1999". Moguće je da će pre isteka narednih 25 godina, pre obeležavanja pola veka od zločina, osvanuti filmsko delo o 1999. Do tada nam ostaje ovo upečatljivo ovekovečavanje Zorana i Rausa.

"Dosta su svetu jedne Šumarice", ali deo tog sveta je ponovo lomio krila u Šumaricama. Nakon knjige i izložbe, značajno bi bilo da zajednica kojoj foto-majstori pripadaju pruži podršku da "1999" ima i svoj sajt. Tako bi radovi postali globalno vidljivi, predstavljali bi digitalni pomen potreban domaćoj, ali i svetskoj javnosti.

Dok stvaraju svoje mentalne slike i 25. put minutom ćutanja odaju počast žrtvama, na Kragujevčanima je da sebi pruže odgovor na pitanja o 1999. koja staju u dve reči: Zaborav? Oproštaj?

Dejan Milošević Miška, producent TV Kragujevac
tokom bombardovanja, glodur 1999/2000.

Tekst iz kataloga izložbe fotografija "1999" Zorana Petrovića i Nebojše Radosavljevića Rausa(Narodni muzej, 24. 3. - 30. 4. 2024)  

Foto: Fotomonografija "1999"

ARHIVA PPNS 

U KRAGUJEVCU SADRŽAJ TEŠKIH METALA U ZEMLJIŠTU VIŠI OD DOZVOLJENOG I POSLE 20 GODINA OD BOMBARDOVANJA NATO

U Kragujevcu sadržaj teških metala u zemljištu viši od dozvoljenog i posle 20 godina od bombardovanja NATO
PRAVCI KRETANJA POLIHROLOVANIH BIFENILA U VODAMA NAKON NATO BOMBARDOVANJA - DOKTORSKA DISERTACIJA MILJANE STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ

Pravci kretanja polihrolovanih bifenila u vodama nakon NATO bombardovanja - doktorska disertacija Miljane Stojanović-Milosavljević

Ukazivanje stručnjaka na posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine (Fotomonografija ’1999’)
GALERIJA PPNS MILOSRDNI ANĐEO 1999


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html