Jagoš Raičević: Podaci o izmerenim zagađenjima nestali za vreme bombardovanja 1999!?

Jagoš Raičević: Podaci o izmerenim zagađenjima nestali za vreme bombardovanja 1999!?

TV Hram
Emisija: Naši gosti
Sagovornici: Jagoš Raičević, Milica Tomašević

Izvodi

  • Nije samo osiromašeni uranijum u pitanju, već i ogromna zagađenja koja su nastala usled bombardovanja raznih hemijskih postrojenja koja su sadržala hemijske agense, da pomenem samo piralen, ulje koje se koristilo za transformatore.
  • Jedan skup je bio reakcija na akciju ljudi koji su iz svоjih razloga po medijima izjavljivali da je osiromašeni uranijum maltene zdrav i da to nije trebalo ni čistiti.
  • Bila je potrebna odluka Vlade da komisija postoji, da elaborat postoji. I dalje to stoji.
  • Ako NATO isplati jedan dinar ili dolar Srbiji onda je stvar gotova - moraće da plati mnogo milijardi u raznim delovima sveta. Situacija je više politička, nego stručna.
  • Možete da se vratite u bilo koji sat u 1999. tokom bombardovanja i da za apsolutno svaku lokaciju pronađete disperziju, ružu vetrova. Uspostavili smo saradnju sa vrhunskim meteorolozima koji imaju jake reference, rade sa najboljim programima koji postoje. Oni su na naš zahtev, volonterski, obradili podatke i napravili kompjutersku simulaciju za ceo period bombdarovanja. Ispostavilo se da to uopšte nije samo problem Srbije, već regionalni, a ja mislim i evropski.
  • Našim kolegama bi bilo dovoljno da znaju izvor - da znaju koliko je šta izašlo, a oni će posle reći gde je i koliko otišlo. Za vreme bombardovanja Republički hidrometeorološki zavod je radio sve vreme, skupljao je podatke o zagađenjima, to je njihov zadatak, to im je u opisu posla. Ispostavilo se da su podaci o izmerenim zagađenjima nestali za vreme bombardovanja!? Da li ih je neko uništio ili sklonio po nečijem naređenju. Dakle, Srbija ne zna kakvo je zagađenje bilo u realnom vremenu dok je bombradovanje trajalo! Ja pitam: ko je to zabranio?
  • Možemo rekonstruisati, ako nam date neku tačku u Mađarskoj za jedan datum, model može da vrati unazad i pokaže šta je izašlo iz Pančeva. Imate više jednačina sa više nepoznatih - to može da se reši. Međutim, mi smo okruženi NATO zemljama i njima je zabranjeno da nam daju podatke.
  • Interesantno je da je jedan grčki naučnik objavio rad, koji je "ispod radara" prošao, pronašao je zagađenja kojima nije mesto u Grčkoj. Naše su kolege "vratile film" i ustanovile da je to posledica bombardovanja na jugu Srbije. Tačno su po datumu videli koliko je vremena trebalo da zagađenje dođe. To je tačka koja je potvrdila da mi to možemo. To je problem pred kojim stojimo, ako otvorimo arhivu moći ćemo vrlo lako da procenimo šta je bilo 1999. godine u vazduhu, znamo koliko je kiše palo, to modeli mogu da predvide, a naročito ako imate na bližim rastojanjima, ako imate podatke iz Srbije modeli mogu da rade savršeno.
  • Relativno ekskluzivno: NATO je gađao velike rafinerije uglavnom kada je vetar duvao na istok, tako da su Rumunija i Bugarska "popile" dosta tog zagađenja.
VIDEO: SNIMAK EMISIJE (53:27)


ARHIVA PPNS 

U KRAGUJEVCU SADRŽAJ TEŠKIH METALA U ZEMLJIŠTU VIŠI OD DOZVOLJENOG I POSLE 20 GODINA OD BOMBARDOVANJA NATO

U Kragujevcu sadržaj teških metala u zemljištu viši od dozvoljenog i posle 20 godina od bombardovanja NATO
PRAVCI KRETANJA POLIHROLOVANIH BIFENILA U VODAMA NAKON NATO BOMBARDOVANJA - DOKTORSKA DISERTACIJA MILJANE STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ

Pravci kretanja polihrolovanih bifenila u vodama nakon NATO bombardovanja - doktorska disertacija Miljane Stojanović-Milosavljević

Ukazivanje stručnjaka na posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine (Fotomonografija ’1999’)
GALERIJA PPNS MILOSRDNI ANĐEO 1999


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html