Aerozagađenje na području Kragujevcu, maj-jun 2022

Aerozagađenje na području Kragujevcu, maj-jun 2022

Grad Kragujevac objavio je 19. avgusta rezultate aerozagađenja na svom području tokom maja i juna 2022. godine, kada su praćeni kvalitet vazduha i imisiona merenja na više lokacija.

Objavljeno stručno mišljenje odnosi se na sumpor dioksid, azot dioksid, indeks crnog dima, ukupne taložne materije, teške metale, suspendovane čestice veličine PM10, teške metale u PM10, a prati ga zaključak sa kratkoročnim i dugoročnim merama.

SUMPOR DIOKSID

Dnevne vrednosti sumpor dioksida, u toku maja i juna bile su ispod zakonom dozvoljenih GVI 125 μg/m3. Maksimalna izmerena vrednost  u oba meseca bila je 24 μg/m3, na mernom mestu "Pivara".

AZOT DIOKSID

Dnevne vrednosti azot dioksida u istom periodu bile su iznad zakonom dozvoljenih GVI 85 μg/m3 na jednom mernom mestu u trajanju od jednog dana. Maksimalno izmerena vrednost bila je 53 μg/m3 u maju i 56 μg/m3 u junu, na mernom mestu "Raskrsnica Medicinska škola", dok je granica tolerancije 40 μg/m3.

INDEKS CRNOG DIMA

I vrednosti indeksa crnog dima na dnevnom nivou bile su iznad zakonom dozvoljenih GVI 50 μg/m3 na mernom mestu "Mala vaga" jedan dan. Maksimalno izmerena vrednost bila je 56 μg/m3 (maj), odnosno 56 μg/m3 (jun), na tom mestu.

UKUPNE TALOŽNE MATERIJE

GVI za ukupne taložne materije iznosi 450 mg/m2/dan. Ukupne taložne materije u maju i junu merene su na dva merna mesta: "Autobuska stanica" i "Brioni". Ukupne taložne materije prekoračile su maksimalno dozvoljenu vrednost na oba merna mesta. Maksimalna vrednost izmerena u maju (prim. PPNS: u izveštaju piše "u aprilu") na mernom mestu "Autobuska stanica" bila je 466,27 mg/m2/dan, a u junu 425,60 mg/m2/dan.

ARHIVA PPNS LOŠ KVALITET VAZDUHA JE JEDAN OD UZROKA POVEĆANJA NEPLODNOSTI I SVE VEĆE STOPE STERILITETA

Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta

TEŠKI METALI

Koncentracije teških metala (olova, cinka, nikla i kadmijuma) iz taložnih materija merene su na dva merna mesta (Mala Vaga i Medicinska škola) u maju i junu i bile se "u okviru očekivanih vrednosti". Te vrednosti nisu navedene u narativnom delu izveštaja.

SUSPENDOVANE ČESTICE PM10

Suspendovane čestice veličine PM10 merene su na lokaciji "O. š. "Mirko Jovanović", kontinuirano 24 časa, od 1. maja do 30. juna i nisu prelazile vrednosti iznad dozvoljenih. Najveća vrednost za PM10 bila je 45,7 μg/m3 u maju i 39,30 μg/m3 u junu (granična vrednost GVI 50 μg/m3). Tokom maja na ovom mernom mestu izmereno je 17 dana sa prekoračenim vrednostima, dok je u junu bilo četiri.

TEŠKI METALI U PM 10

Koncentracije teških metala (kadmijuma, olova, nikla i arsena) u suspendovanim česticama veličine PM 10 merene su na lokaciji "O. š. "Mirko Jovanović" ukupno osam dana: 4, 13, 21. i 25. maja, odnosno 1, 15, 22. i 30. juna, svaki dan posebno.

Ispitane vrednosti za olovo nisu prelazile GV vrednost, odnosno ispitane vrednosti kadmijuma, nikla i arsena bile su, kako piše u izveštaju, "niže nego ciljne vrednosti za pomenute metale u suspendovanim česticama PM10" tokom oba meseca. Pomenute ciljne vrednosti nisu upisane.

ARHIVA PPNS: NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI U SRBIJI PM ČESTICAMA, ARSENOM, SUMPORNIM I AZOTNIM OKSIDIMA

Najveći zagađivači u Srbiji PM česticama, arsenom, sumpornim i azotnim oksidima

ZAKLJUČAK

U maju i junu 2022. godine, na osnovu rezultata, može se zaključiti da je vazduh bio opterećen ukupnim taložnim materijama na lokaciji kod autobuske stanice, piše u izveštaju.

Nakon zaključka, svaki mesečni izveštaj sadrži i mere za poboljšanje kvaliteta vazduha koje predlaže struka.

KRATKOROČNE MERE

Redovno pranje i čišćenje ulica i trotoara u urbanom delu grada, posebno deo grada oko autobuske stanice i samom centru (vlažno pranje). Ograničenje kretanja teških kamiona i šlepera u centru grada tokom saobraćajnih špiceva.

DUGOROČNE MERE

Smanjivati broj individualnih ložišta na čvrsta goriva (drvo, ugalj), rad energana sistema centralnog daljinskog grejanja izmeniti; nastaviti uvođenje gasifikacije. Ozelenjavanje javnih površina (stvaranjem mini parkova).

Da li se i u kom obimu primenjuju mere građani mogu sami da ocene.

Prva četiri meseca 2022. godine za sada su bez zvaničnih rezultata aerozagađenja u Kragujevcu. Prethodni objavljeni rezultati na sajtu Grada odnose se na decembar 2021. godine (podaci u nastavku ovog članka).

KOMPLETNI REZULTATI

AEROZAGAĐENJE - MAJ 2022.



AEROZAGAĐENJE - JUN 2022.



ARHIVA PPNS AEROZAGAĐENJE NA TERITORIJI KRAGUJEVCA, NOVEMBAR-DECEMBAR 2021.

Aerozagađenje na teritoriji Kragujevca, novembar-decembar 2021.

IZ ARHIVE PPNS
PODACI AGENCIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Podsećamo: sem podataka o kvalitetu vazduha koje objavljuje Grad, područje Kragujevca prati i Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) koja objavljuje, pored ostalog, satne vrednosti u tzv. objedinjenom prikazu automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji.

Tokom pripreme ovog članka, kvaliteta vazduha u Kragujevcu prikazan je kao "dobar". Podaci su javno dostupni u pregledu stanica na sajtu SEPE OVDE, a vidljivi su i kao satni podaci stanice - OVDE. Međutim, ti podaci su nepotpuni jer nedostaju vrednosti za NO2, PM10 i PM2,5. Ti podaci su predviđeni zvaničnim kriterijumima koji važe u Srbiji, a takođe su dostupni na sajtu - OVDE.

Kada je reč o prisustvu čestica PM10 i PM2,5 objavljeni su kompletni podaci za Beočin (centar), Beograd (Mostar), Smederevo (Centar), Niš (IZJZ), Beograd (Obrenovac Ušće), Beograd (Lazarevac), Beograd (Vinča) i Pančevo (Vatrogasni dom), dok se NO2 beleži u 12 od 60 stanica sa zvaničnog spiska.

Tek potpuni podaci stvoriće realan prikaz kvaliteta vazduha u Kragujevcu, a da nije "dobar" ukazuju i izveštaji koje objavljuje Grad, kao i aplikacija xEco vazduh, dostupna sem na portalu PRVI PRVI NA SKALI i na novopokrenutom sajtu EKOLOGIJA KRAGUJEVAC. Jutrošnja merenja izgledala su ovako:

  • Ruđera Boškovića, Tome Vučića - LOŠ
  • Josifa Pančića - SREDNJI
  • Kosovska (državna stanica), Nikole Pašića, Vojislava Đurića - PRIHVATLJIV
Слика

Već je trivija, ali sem nepotpunih podataka, na sajtu Agencije su i netačne koordinate merne stanice u Kragujevcu koja je kao jedna jedina sa područja grada u državnoj mreži. Stanica se od početka (2009) nalazi na adresi Kosovska 1 (naslovna fotografija), međutim, mapa Agencije pokazuje lokaciju pored ulica Dragoslava Srejovića i Vojislava Kalanovića. Iz Kragujevca je više puta ukazivano da je potrebna izmena tog detalja, ali za sada bezuspešno.

Izvor: Grad Kragujevac
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS AKADEMIK STEVANOVIĆ: PROJEKAT RIO TINTA PRIMER KOLONIJALNOG POSEDA

Akademik Stevanović: Projekat Rio Tinta primer kolonijalnog poseda

PREPORUKA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

IZ ARHIVE PPNS PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022

PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html