Akcija prikupljanja i reciklaže baterije i sijalica u Kragujevcu 10. avgusta

Akcija prikupljanja i reciklaže baterije i sijalica u Kragujevcu 10. avgusta

U okviru projekta "Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice", građani Kragujevca moći će bezbedno da uklone iz svog domaćinstva iskorišćene baterije i sijalice, u akciji koja se organizuje na platou ispred zgrade Gradske uprave u sredu 10. avgusta od 11 do 13 časova.

Predajom tog opasnog otpada na promotivnom štandu ispred Gradske uprave Kragujevčani će dobiti simbolične nagrade uz kreativne i edukativne sadržaje. Cilj akcije je širenje svesti o značaju reciklaže baterija i sijalica i njihovog negativnog dejstva, ukoliko se odlažu zajedno sa komunalnim otpadom i završe na deponijama, ističe grad u saopštenju.

U okviru prošlogodišnjeg projekta u Kragujevcu su postavljene posude za bezbedno odlaganje ove vrste otpada na sedam lokacija: u zgradi Gradske uprave, zgradi Gradske poreske uprave, u Javno stambenom preduzeću Kragujevac na naplatnim mestima u Domu samoupravljača, na Aerodromu, u ulici Ljubiše Bogdanovića, ul. Stojana Protića i u zgradi JKP "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac.

Kragujevac je prva pilot lokalna samouprava koja se priključila projektu.

Projekat sprovodi Naled od februara 2020. do februara 2023. godine, u okviru programa "DeveloPPP" koji finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko razvojne agencije (GIZ), sa ciljem da se unapredi stopa sakupljanja i reciklaže konkretnih posebnih tokova otpada – baterija i sijalica, da se kreiraju regulatorna rešenja i uvedu podsticaji za sakupljanje baterija.

Baterije predstavljaju opasan otpad po životnu sredinu zbog olova, kadmijuma i ostalih toksičnih materija koje nepravilnim odlaganjem dospevaju u zemljište, a isparenja u vazduh. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da se otprilike 100 tona sijalica godišnje reciklira u Srbiji, što je 10% od ukupne količine uvezenih sijalica. Sijalice se obično odlažu sa ostalim komunalnim otpadom, što dovodi do toga da toksične materije dospevaju u zemljiste i vodu, a zatim u lanac ishrane.

PRILOZI

ANALIZA SAKUPLJANJA I UPRAVLJANJA BATERIJAMA I SIJALICAMA U REPUBLICI SRBIJIPOVEĆANJE STOPE RECIKLAŽE ZA BATERIJE I SIJALICE - TRENUTNO STANJE I PREDLOZI ZA UNAPREĐENJE

Izvori: Grad Kragujevac; Naled
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022


PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html