Akcija prikupljanja i reciklaže baterije i sijalica u Kragujevcu 10. avgusta

Akcija prikupljanja i reciklaže baterije i sijalica u Kragujevcu 10. avgusta

U okviru projekta "Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice", građani Kragujevca moći će bezbedno da uklone iz svog domaćinstva iskorišćene baterije i sijalice, u akciji koja se organizuje na platou ispred zgrade Gradske uprave u sredu 10. avgusta od 11 do 13 časova.

Predajom tog opasnog otpada na promotivnom štandu ispred Gradske uprave Kragujevčani će dobiti simbolične nagrade uz kreativne i edukativne sadržaje. Cilj akcije je širenje svesti o značaju reciklaže baterija i sijalica i njihovog negativnog dejstva, ukoliko se odlažu zajedno sa komunalnim otpadom i završe na deponijama, ističe grad u saopštenju.

U okviru prošlogodišnjeg projekta u Kragujevcu su postavljene posude za bezbedno odlaganje ove vrste otpada na sedam lokacija: u zgradi Gradske uprave, zgradi Gradske poreske uprave, u Javno stambenom preduzeću Kragujevac na naplatnim mestima u Domu samoupravljača, na Aerodromu, u ulici Ljubiše Bogdanovića, ul. Stojana Protića i u zgradi JKP "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac.

Kragujevac je prva pilot lokalna samouprava koja se priključila projektu.

Projekat sprovodi Naled od februara 2020. do februara 2023. godine, u okviru programa "DeveloPPP" koji finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko razvojne agencije (GIZ), sa ciljem da se unapredi stopa sakupljanja i reciklaže konkretnih posebnih tokova otpada – baterija i sijalica, da se kreiraju regulatorna rešenja i uvedu podsticaji za sakupljanje baterija.

Baterije predstavljaju opasan otpad po životnu sredinu zbog olova, kadmijuma i ostalih toksičnih materija koje nepravilnim odlaganjem dospevaju u zemljište, a isparenja u vazduh. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da se otprilike 100 tona sijalica godišnje reciklira u Srbiji, što je 10% od ukupne količine uvezenih sijalica. Sijalice se obično odlažu sa ostalim komunalnim otpadom, što dovodi do toga da toksične materije dospevaju u zemljiste i vodu, a zatim u lanac ishrane.

PRILOZI

ANALIZA SAKUPLJANJA I UPRAVLJANJA BATERIJAMA I SIJALICAMA U REPUBLICI SRBIJIPOVEĆANJE STOPE RECIKLAŽE ZA BATERIJE I SIJALICE - TRENUTNO STANJE I PREDLOZI ZA UNAPREĐENJE

Izvori: Grad Kragujevac; Naled
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022


PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari