Čepom do osmeha i PRVI PRVI NA SKALI: Čisto iz ljubavi - očistimo Metino Brdo #2 (10. maj, 10:00)

Čepom do osmeha i PRVI PRVI NA SKALI: Čisto iz ljubavi - očistimo Metino Brdo #2 (10. maj, 10:00)

Udruženjа "Čepom do osmeha" iz Novog Sada i PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) sprovešće zajedničku humanitarnu i ekološku akciju "Čisto iz ljubavi - očistimo Metino Brdo #2" u sredu 10. maja od 9:30 do 13 časova.

Okupljanje učesnika je na Metinom Brdu iza ambulante "Bresnica" od 9:30. Na Metinom Brdu će najpre biti postavljene dve table koje su pripremili Botanička bašta Prirodno-matematičkog fakulteta i PPNS:

 1. Ne bacaj đubre - POŠTUJ ZEMLjU!
 2. Ne bacaj đubre - POŠTUJ ZEMLjU! Na Metinom Brdu, Josif Pančić je 1874. pronašao Kragujevački slez.

Potom sledi prikupljanje čepova i deljenje opreme za narednu aktivnost - čišćenje Metinog Brda, koje počinje u 10 časova i traje do 13 časova.

Svoje učešće u akciji zvanično su potvrdili: Savez slepih, Crveni krst, Klub akcijaša i volontera, Gljivarsko društvo Šumadije, kao i više odeljenja OŠ "Vuk Karadžić".

MAPA LOKACIJE ZA OKUPLJANJE:


Dan uoči akcije na Metinom Brdu, JKP Šumadija je pokosilo veliku zelenu površinu između ambulante "Bresnica", neasfaltirane ulice Raše Plaovića i placa Vodovoda, na inicijativu udruženja PPNS. Time će biti olakšano kretanje učesnika akcije jer su uklonjeni visoka trava i trnje.

KOŠENJE PRED AKCIJU "ČISTO IZ LJUBAVI - OČISTIMO METINO BRDO #2"

Košenje pred akciju ’Čisto iz ljubavi - očistimo Metino Brdo #2’
"Čepom do osmeha" se bavi sakupljanjem plastičnih čepova, čime obezbeđuje finansijska sredstva za reciklažu i kupovinu pomagala za decu sa smetnjama u razvoju na nivou cele Srbije.

- Ponosni smo nosioci nagrade za najbolju dugoročnu volontersku akciju u Republici Srbiji, pa i šire. Do sada smo zajedničkim snagama uspeli da obezbedimo 72 pomagala za decu i sakupimo oko 850 tona plastičnih čepova, kaže Andrea Gašpar iz ovog udruženja.

Слика може припадати 2 особе, скутер и текст
Čepovi koji se sakupljaju su raznovrsni - od različitih ambalaža (jogurta, mleka, sokova, mineralne vode...), do poklopaca flomastera, pasti za zube, kupki, krema za telo..., pojašnjava Andrea.

- Dakle, svi plastični čepovi koji se mogu naći u domaćinstvu se sakupljaju, kako bismo zajedničkim snagama pomogli deci. Prikupljene čepove naši volonteri odnose u reciklažni centar, gde se čepovi recikliraju. Zatim, od uplaćenih sredstava od reciklaže kupujemo pomagalo deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, koja imaju poteškoće u svakodnevnom životu, tako da ćemo veoma rado poneti sve čepove koje budu sakupili Kragujevčani na Metinom Brdu u sredu 10. maja

O spoju ekološkog i humanitarnog karaktera akcije u Kragujevcu, Andrea kaže:

- Kako su nam unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i briga o životnoj sredini prioritet, odlučili smo da Dan planete Zemlje slavimo svaki dan, da se snažnije povežemo sa javnim, privatnim i nevladinim sektorom, sa ekološkim organizacijama, učenicima, studentima, svim zainteresovanim građanima i podignemo svest o važnosti zaštite životne sredine na viši nivo. Prva aktivnost je edukativna - kroz radionice i predavanja, a druga - akcija čišćenja određene lokacije u gradu. Upravo iz navedenih razloga dolazimo u Kragujevac na Metino Brdo u sredu, kako bismo zajedno sproveli akciju čišćenja te lokacije sa udruženjem PRVI PRVI NA SKALI i svim zainteresovanim Kragujevčanima koje pozivamo da nam se priključe.

- Najbolja odbrana od svih nenormalnosti koje nas okružuju je ispoljavanje svake vrste normalnosti, pre svega kroz zajedništvo, solidarnost, akciju. U ovoj međugradskoj akciji spajamo Novi Sad i Kragujevac, ekološke i humanitarne ciljeve. Pozivam sve sugrađane da se okupimo i dočekamo Novosađane koji nam dolaze, donesemo što više čepova kao prilog za obezbeđivanje neophodnih pomagala, a potom da zajedno nastavimo sa sređivanjem ovog kragujevačkog vidikovca, poručuje Dejan Milošević, osnivač PPNS.

Od učesnika se očekuje samo dobra volja, da i na ovaj način pokažu ljubav prema Kragujevcu, a sve ostalo što je potrebno za akciju je obezbeđeno - alat, kese/džakovi, rukavice, osveženje (voda i hrana), majice i kačketi. Omogućena je i onlajn prijava OVDE kako bi se, pored ostalog, blagovremeno obezbedile majice adekvatne veličine i u potrebnoj količini.

Ova zvanično najbolja dugoročna volonterska organizacija u Srbiji sprovodi se tokom aprila i maja u deset gradova:

 • Ćuprija, 4. april
 • Leskovac, 21. april
 • Prokuplje, 22. april
 • Kruševac, 9. maj
 • Kragujevac, 10. maj
 • Gornji Milanovac, 11. maj
 • Senta, 16. maj
 • Nova Pazova, 19. maj
 • Sombor, 23. maj
 • Zrenjanin, 27. maj

Akcija je nastavak velikog čišćenja Metinog Brda, započetog 22. aprila takođe kao sastavni deo jedne nacionalne kampanje - Zavrni rukave. Tada je prikupljeno preko 150 kesa koje je preuzelo JKP Šumadija.

GALERIJA PPNS ZAVRNI RUKAVE #10: OČISTIMO METINO BRDO!


Akcija 10. maja uključiće i grublje radove, uklanjanje krupnijeg otpada, šuta i rastinja sa Metinog Brda koje će kao 22. aprila da preuzme JKP Šumadija, potvrdila je Marija Nikolić, rukovodilac sektora čistoće.

Odvijaće se na Svetski dan fizičke aktivnosti, poznat po sloganu "Kretanjem do zdravlja" - što daje pun smisao akciji na Metinom Brdu.

FB DOGAĐAJ: OVDE

Слика може припадати трава и текст
Akciju "Čisto iz ljubavi" podržava Lidl Srbija.

ČEPOM DO OSMEHA SAJT, FB STRANA, INSTAGRAM


ARHIVA PPNS 10 MINUTA RTK: ZA PROJEKTE IZ OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE TRI MILIONA DINARA 

10 minuta RTK: Za projekte iz oblasti zaštite životne sredine tri miliona dinara

IZ ARHIVE PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.
PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)
STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html