Deponija u školskom dvorištu - pre i posle prijave građana (VIDEO, FOTO)

Deponija u školskom dvorištu - pre i posle prijave građana (VIDEO, FOTO)

Udruženju PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) obratila se sugrađanka Maja Bogdanović koja je prijavila divlju deponiju usred školskog dvorišta - Prve tehničke škole.

"Problem koji evidentno postoji je i naš, koji smo česti posetioci školskih igrališta, Ekonomske i Tehničke škole, ovo je stanje dvorišta škole, gde uglavnom sede deca - mini divlja deponija koja se očigledno ne čisti. Nećemo govoriti o vaspitanju, o nadležnostima ponaosob, već samo dati apel da se ovo sredi, ne paljenjem, već uklanjanjem", napisala je Maja u FB grupi "Ekologija Kragujevac" koju administrira PPNS.

VIDEO (0:22)
 
Obavešteni smo da se ranije dešavalo da "rešenje" problema sa ovim otpadom, koji većinom čini plastika, bude paljenje usred dvorišta! Uzgred, takav slučaj paljenja smeća u februaru i martu na Metinom Brdu učinio je da izgori ogromna zelena površina, a intervencijom vatrogasaca sprečeno je širenje požara ka ambulanti.

"Tim povodom intervenisala je Komunalna", podseća se Maja, i dodaje: "Juče je moj sin tu igrao fudbal i šokirana sam kako to izgleda".

Ovu prijavu, naše udruženje je prosledilo nadležnima u Gradu - JKP Šumadija i gradskoj inspekciji.

Kontakt centar JKP nas je najpre obavestio da je zahtev evidentiran pod brojem SHG/837/23. Potom nas je kontaktirala Mirjana Stanković, referent za prijem i obradu zahteva korisnika, koja nas je obavestila da JKP Šumadija "vrši čišćenje divljih deponija po nalogu nadležnih organa". Zamoljeni smo da se obratimo Gradskoj upravi za komunalne poslove, a da će ih JKP kontaktirati "radi izdavanja naloga za uklanjanje ove deponije".

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Deponija u školskom dvorištu - pre i posle prijave građana 2
Shodno preporuci, obratili smo se i Upravi.

U međuvremenu nas je kontaktirala i Marija Živković, VD zamenika načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju. Od nje smo saznali da je "izdat nalog komunalnom inspektoru da izvrši vanredni inspekcijski nadzor".

Nakon prijave, od sugrađanke Maje stigle su nove fotografije i - pohvale.

"Pohvala za brzu reakciju Tehničke škole čiji radnici od jutros vredno rade. Radovi su još u toku, sređuje se i šiblje. Hvala na brzom odgovoru JKP Šumadije, mada ovde nisu danas imali posla. Nadam se da će deca sada održavati ovo što su radnici Tehničke škole očistili. Zaista brza reakcija. Čisto je lepše".

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Deponija u školskom dvorištu - pre i posle prijave građana 3
Pridružujemo se završnoj konstataciji, a pohvaljujemo i mi - sugrađansku proaktivnost. Jedino aktivni građani mogu da doprinesu rešavanju gradskih problema, posebno ovakvih ekoloških, ali i zdravstvenih, bezbedonostih.

Posle saniranja ovog smetlišta i angažovanja jednog gradskog sektora, mogli bi da se aktiviraju i nadležni iz oblasti obrazovanja, ali i bezbednosti, po pitanju postojanja ruinirane zgrade uz koju se nepropisno odlagalo smeće. Neupitno je da bi učenicima, zaposlenima u školama, kao i žiteljima ovog kraja više odgovaralo da se ovaj objekat sruši, a na toj površini formira travnjak. Takva promena sem što bi svima donela prijatniji ambijent, trebalo bi da otkloni poriv da se smeće odlaže gde mu nije mesto. 

Divlje deponije na teritoriji grada, sem što ruže naš Kragujevac, predstavljaju i leglo zaraza, a u ovom slučaju najugroženiji su učenici i osoblje srednjih škola, ali i stanari okolnih naselja.

Podsećamo na reči prof. dr Snežane Simić sa Instituta za biologiju i ekologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, povodom još uvek nerešive divlje deponije ispod nadvožnjaka u ulici Jovana Ristića:

"Otvorena smetlišta su veoma opasni zagađivači i izvori različitih tipova zagađujućih materija koje dospevaju u vazduh, zemljište, površinske i podzemne vode i tako ih zagađuju. To su mesta koja zbog velike količine organskog otpada privlače ptice, glodare, insekte, pse, mačke... Smetlišta su izvor različitih bakterija i gljivica koje mogu da se raznose preko životinja i dovedu do ugrožavanja zdravlja ljudi.

Detaljnije:

ARHIVA PPNS DEPONIJA U CENTRU KRAGUJEVCA, PORED ZAŠTIĆENOG, ALI RUINIRANOG SPOMENIKA KULTURE 

Deponija u centru Kragujevca, pored zaštićenog, ali ruiniranog spomenika kulture
Sve ove divlje deponije sem što su ekološki problem građana, ujedno su i dodatni ekonomski namet za njih jer - koštaju. 

Pre dve godine kontaktirali su nas sugrađani koji žive u blizini nadvožnjaka kao pokretači peticije za trajno uklanjanje ove divlje deponije.

Prijavljujući i ovaj slučaj, iz zvaničnih podataka JKP Šumadija doznali smo se mesečno sa ove lokacije u proseku sakupi oko 20-30m3 otpada. Tada smo izračunali da je za pet godina (60 meseci) ukupno odstranjeno oko 1.800m3 otpada, što je koštalo 2.554.220 dinara. Povrh toga, u 2021. godini ovo leglo nehigijene je koštalo oko 204.600 dinara, što je sveukupno 2.758.820. Te dodatne troškove plaćaju građani kao poreski obveznici čija se sredstva slivaju u gradsku kasu.

Detaljnije:

ZABRANA VANPIJAČNE PRODAJE - REŠENJE ZA DIVLJU DEPONIJU ISPOD NADVOŽNJAKA, SAGLASNI GRAĐANI I JKP; NA POTEZU JE GRAD

Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad

ARHIVA PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.
PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: 
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html