Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad

Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad

Povodom peticije 88 građana od 10. maja za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka), kao "trajno rešenje ovog problema bila bi zabrana zabrana vanpijačne prodaje na ovoj lokaciji", stoji u odgovoru direktora JKP Šumadija Nemanje Dimitrijevića koji je udruženju PRVI PRVI NA SKALI prosleđen iz kabineta gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića.

U tom slučaju, službe ovog JKP uklonile bi sav deponovani otpad i oprale korišćeni prostor, navedeno je u nastavku odgovora.

Za rešenje ovog višegodišnjeg ekološkog problema građani su se obraćali Gradskoj upravi i 2019. godine, ali pozitivan efekat je izostao. Detaljnije u članku: PETICIJA ZA TRAJNO UKLANJANJE DIVLJE DEPONIJE U ULICI JOVANA RISTIĆA (ISPOD NADVOŽNJAKA).

Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)

Za pohvalu je ovoga puta što je reakcija vlasti bila brza, makar i necelovita.

Peticija je, sa pratećim pitanjima, dostavljena gradonačelniku 10. maja, tri dana potom usledio je zahtev gradonačelnika prema JKP Šumadija, odgovoreno mu je 14. maja, a ta informacija je prosleđena udruženju 19. maja, što je pre isteka roka koji predviđa Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

To uliva nadu građanima da neće sve i da se završi ovom prepiskom, već da će navedeno rešenje da se sprovede u delo.

U dopisu koji nam je dostavio kabinet gradonačelnika, JKP Šumadija dalje navodi da je "na postojećoj lokaciji formirana vanpijačna prodaja, a građani koji svoju robu ne prodaju ostavljaju na predmetnoj lokaciji i time stvaraju divlju deponiju".

Uvidom u stanje na licu mesta u više navrata svedočili smo da se tu ne "deponuje" samo neprodata "roba", već da se pre svega sprovodi loša, a nekažnjiva praksa nezakonitog odlaganja smeća.

PRVI PRVI NA SKALI Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka) 2021

Šumadija dalje ističe da "služba odnošenja smeća nema tehničkih uslova za postavljanje kontejnera na ovoj lokaciji zbog nemogućnosti ulaska vozila smećara. Najbliži kontejneri ovoj lokaciji se nalaze na 70 metara u ulici Braće Poljaković, odakle se smeće odvozi svaki dan u drugoj smeni".

- Otpad sa divlje deponije na ovoj lokaciji uklanja se u proseku dva puta mesečno po nalogu Komunalne inspekcije koja vrši plaćanje za izvršene usluge po važećem Cenovniku koji je usvojen od nadležnih službi grada Kragujevca. Do 1. januara 2021. godine odvoženje smeća vršilo se po ceni od 1.419,00 po 1m3, a od 1. januara ove godine ta cena je 1.705,00 po 1m3. Mesečno se u proseku sakupi oko 20-30m3 otpada, završni su podaci JKP Šumadija dostavljeni gradonačelniku Dašiću, a prosleđeni udruženju PRVI PRVI NA SKALI.

Služeći se ovim zvanični podacima, građanin "prostom matematikom" može da izračuna sledeće: za proteklih pet godina (60 meseci) ukupno je odstranjeno oko 1.800m3 otpada, što je koštalo 2.554.220 dinara. Povrh toga, u 2021. godini ovo leglo nehigijene je koštalo oko 204.600 dinara, što je sveukupno 2.758.820 (oko 23.600€)!

Ovo računanje potvrđuje još jednu lošu praksu, potpuno apsurdnu i ekonomski štetnu, ako se posmatra iz ugla građana. Oni, naime, kao poreski obveznici već plaćaju i JKP Šumadija i Komunalnu inspekciju, pritom, kako je navedeno, Inspekcija plaća usluge Šumadiji (što su opet sredstva iz budžeta koji pune građani, pored ostalih subjekata) i to traje godinama, u ovom slučaju bar deceniju i po - dok zagađivači trljaju ruke i likuju.

Iz nepotpunih odgovora zapažamo da Grad sve vreme ne primenjuje princip "zagađivač plaća" (The Polluter Pays).

Podsetićemo ovom prilikom da je 2019. godine u Kragujevcu predstavljen Nacrt zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini kojim je bilo predviđeno da za zagađenje prirode, a time i zdravlja građana, zagađivač plaća ne samo kaznu, nego i sanaciju posledica po ekologiju. Izdvajamo dva člana:

Član 1

Svrha ovog zakona je utvrđivanje okvira odgovornosti prema životnoj sredini, po načelu "zagađivač plaća", radi sprečavanja i otklanjanja štete koja je prouzrokovana životnoj sredini.

Član 7

Operater koji učini štetu prema životnoj sredini ili prouzrokuje neposrednu opasnost od štete dužan je otkloniti štetu sprovođenjem preventivnih mera i mera remedijacije (načelo "zagađivač plaća") i snositi troškove njihovog sprovođenja.

- Nema povratnih informacija povodom preduzetih mera, povodom zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Nijedna presuda nije doneta po prekršajnoj prijavi, za štetu prema životnoj sredini, istakao je advokat Sreten Đorđević te godine na javnoj raspravi u Kragujevcu, objavljeno je na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

U međuvremenu, kovid-19 je, pored svega ostalog, omeo da se ovaj Nacrt pretoči u zakon, ali i mimo toga, Srbija kao usmerena ka Evropskoj uniji zna da se u središtu tamošnjeg zakonodavstva o životnoj sredini nalazi navedeno načelo - "zagađivač plaća". Kako smo objavili u januaru, "zagađivač plaća" jednostavno je načelo koje se temelji na zdravom razumu: zagađivač - a to mogu da budu akteri ili aktivnost koja je uzročnik zagađenja - mora da plati kako bi ispravio grešku. To bi moglo da podrazumeva čišćenje zagađenih područja ili pokrivanje troškova zdravstvene zaštite pogođenih osoba, navodi se u publikaciji koju smo tada predstavili - "EEA signali 2020: Prema nultoj stopi zagađenja u Evropi" (detaljnije OVDE).

Zainteresovani da saznamo da li se taj princip primenjuje u našem gradu - kroz primer divlje deponije ispod nadvožnjaka u ulici Jovana Ristića koja postoji 15-ak godina, u ime sugrađana smo dostavili peticiju sa pratećim pitanjima na koja nismo dobili potpune odgovore od gradonačelnika kojem smo se obratili. Zato ih ponavljamo i na portalu i u dopisu prvom čoveku Kragujevca:

 1. Koliko su puta gradske inspekcije izvršile nadzor pomenute lokacije u proteklih pet godina?
 2. Koliko su puta gradske inspekcije napisale prijave zbog nelegalnog odlaganja otpada na toj lokaciji u istom periodu: pojedinačno koliko protiv nelegalnih prodavaca, a koliko protiv građana, u kojim iznosima i jesu li sve kazne plaćene?
 3. Da li su inspektori za proteklih pet godina pisali prijave, ako jesu koliko puta, u kojim iznosima i jesu li kazne platili prodavci polovnih stvari u blizini nadvožnjaka, a za koje JKP Šumadija u izjavi za medije (Nova S, 19. 9. 2020) pretpostavlja da "robu jednostavno tu baca"?
 4. Koliko je puta JKP Šumadija otklanjalo otpad sa divlje deponije na ovoj lokaciji u poslednjih pet godina, koliko su koštale te intervencije i ko ih je platio?
 5. Šta će Grad Kragujevac preduzeti povodom ove peticije građana?

Dok očekujemo dodatne odgovore, u nadi da će ova deponija ipak da bude trajno otklonjena, već sada apelujemo da se ne stane sa aktivnosti na ovom mestu u širem centru grada, već da se nadovežu i na sređivanje kulturnog spomenika u neposrednoj blizini. Reč je o vodotornju, zakonom zaštićenom, ali potpuno zapostavljenom spomeniku kulture sa druge strane pruge. 

Lokacija koja je trenutno nepoželjna i za puki prolazak, preuređenjem bi mogla da postane još jedna od atrakcija Kragujevca.

Deponija u centru Kragujevca, pored zaštićenog, ali ruiniranog spomenika kulture

Osnov za dodatna očekivanja trajnog uklanjanje deponije mogao bi da se nađe u Zaključku Gradskog veća od 28. aprila kada je data saglasnost Gradskoj upravi za razvoj za pokretanje postupka javne nabavke za ekspertizu stanja i izradu projektno tehničke dokumentacije nadvožnjaka u ulici Jovana Ristića.

PRILOG: ZAKLJUČAK GRADSKOG VEĆA, 28. 4. 2021.


Procenjena vrednost ove nabavke je 5.833.333 dinara (oko 50.000 evra), bez PDV-a, a nalazi se u Planu javnih nabavki za 2021. godinu.

Uz stručno sagledavanje stanja nadvožnjaka, nadležni bi mogli da se posvete i njegovom najneposrednijem okruženju.

Na potezu je Grad(onačelnik)...

D. M. M, PPNS

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

MINISTARSTVO ODOBRILO ISTRAŽIVANJA PD JADAR LITIJUM NA PET PODRUČJA: REKOVAC, URSULE, SIOKOVAC, PRANJANI I DOBRINJA

ARHIVA PPNS
DREN: EKOLOGIJA

MAJ

 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html