Dr Jagoš Raičević o značaju Zbornika SANU ’Projekat Jadar – šta je poznato?’

Dr Jagoš Raičević o značaju Zbornika SANU ’Projekat Jadar – šta je poznato?’

Obraćanje pismom javnosti dr Jagoša Raičevića, jednog od učesnika naučno-stručnog skupa "Projekat Jadar - šta je poznato do 2021. i od 2021. do danas?" zakazanog u sali 1 hotela Kragujevac za utorak 30. april od 17 do 20 časova.

"Poslednjih meseci sve su učestalije najave kako treba ponovo aktivirati izgradnju rudnika litijuma u dolini Jadra. Opet se čuje kako nas je sam Bog njime nagradio, pa iako nemamo more, imamo litijum. I sam predsednik države izjavljuje da, što se njega tiče – „sa kopanjem može da se počne već sutra“. Organizovani medijski pritisak se nastavlja preko naručenih tekstova raznolikih analitičara, koji se stalno, navodno u čudu, pitaju - zašto je Srbija na prečac donela odluku o ukidanju tako važnog i velikog projekta Jadar, sa porukom da je trebalo ostvariti dijalog sa Rio Tintom i razjasniti sve naučne i tehnološke nedoumice i tako omogućiti da se „po najvišim svetskim ekološkim i drugim standardima“ otvori rudnik litijuma, i standard građana Srbije podigne na nivo uporediv sa standardom razvijenih država EU.

Dakle – javnost se pita - da li je neko pred uvek dolazeće izbore, na galamu i bez argumenata, na prevaru naterao Vladu Srbije da obustavi projekat Jadar firme Rio Tinto? Jesu li prevareni građani Srbije zato što je odluka doneta bez argumentovanog dijaloga i stručne rasprave sa predstavnicima Rio Tinta? Zašto je ćutao naš Univerzitet i instituti, zašto ćuti SANU?

Istina je samo jedna: dijaloga je bilo! Nije to bio nekakav trosatni sastanak sa vređanjem i galamom kakva je uobičajena kod nas, već se radi o dugo pripremanom i dobro organizovanom skupu u SANU koji je trajao puna dva dana. Na skup je umesto premijerke Ane Brnabić došla Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za energetiku. Na skup su pozvani svi relevantni naučni radnici sa Univerziteta i instituta, koji su imali obavezu da pripreme radove i prezentuju ih na dvodnevnom Skupu. Pozvan je takođe i Rio Tinto, koji je delegirao naučne radnike koji su angažovani sa njihove strane. Čule su se na samom kraju i poruke zainteresovane javnosti.

Zaključci tog dvodnevnog dijaloga su vrlo jasni: projekat Jadar firme Rio Tinto bi imao veoma negativan uticaj na životnu sredinu Srbije, a time i posledično po zdravlje njenih građana. Sva izlaganja i diskusije se mogu naći u Zborniku radova u izdanju SANU pod nazivom „Projekat Jadar – šta je poznato?“, u koji je ušla i prepiska koju je Organizacioni odbor imao sa ministarstvima za energetiku i zaštitu životne sredine.

Kod krsta: Najava naučno-stručnog skupa ’Projekat Jadar - šta je poznato do 2021. i od 2021. do danas?’
Namera organizatora najavljenog skupa 30. aprila u Kragujevcu je da ponovo afirmiše pre svega činjenicu da je pre skoro tri godine održan veliki skup svih zainteresovanih strana, i da ni na jedno pitanje postavljeno na tom skupu od strane eminentnih naučnih radnika, Rio Tinto nije odgovorio. Danas se iz Rio Tinta može čuti kako su mnogo toga promenili i kako ona „stara“ pitanja više nisu relevantna. Pre tri godine su tvrdili da imaju pouzdane i efikasne tehnologije, koje će sačuvati našu životnu sredinu po najvišim svetskim standardima. I – tada očigledno nisu govorili istinu. Da li im treba danas verovati, jer opet ponavljaju isto?

Zbog toga neki od učesnika velikog skupa u SANU odgovaraju na pitanja: zašto pre tri godine Rio Tinto nije govorio istinu, i šta se u međuvremenu promenilo? Pozivamo sve zainteresovane građane da isprate skup."

dr Jagoš Raičević 

Foto: Nebojša Raus/Prviprvinaskali.com


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html