EID Mladen Karaman: Ekosistemi i staništa Spomen-parka Kragujevački oktobar

EID Mladen Karaman: Ekosistemi i staništa Spomen-parka Kragujevački oktobar

Ekološko istraživačko društvo "Mladen Karaman" iz Kragujevca sprovelo je ekološki projekat posvećen istraživanju ekosistemskog diverziteta u Spomen-parku "Kragujevački oktobar". Ova inicijativa ima za cilj unapređenje zaštite prirode na teritoriji grada Kragujevca i pripremu studije zaštite područja Šumarice. Kroz sistematska istraživanja, tim stručnjaka obrađivao je različite aspekte ovog specifičnog predela.

Projekat je postavio specifične ciljeve, uključujući upoznavanje sa staništima Spomen-parka, istraživanje retkih taksona i ugroženih staništa, utvrđivanje antropogenog uticaja na biodiverzitet i funkcionisanje ekosistema, širenje znanja i svesti o značaju zaštite Šumarica kroz prezentacije, naučne radove, tribine i postavljanje info table na istraživanom području. Očekuje se da će rezultati ove analize pružiti osnovu za dalje istraživanje i razvoj programa očuvanja prirode na ovom području.

U toku istraživanja, identifikovana su, popisana i georeferencirana različita staništa i ekosistemi, s posebnim naglaskom na osetljiva i zaštićena staništa. Analizirana je prisutnost faktora poput antropogenog uticaja i invazivnih vrsta, procenjujući njihov potencijalno štetan uticaj na biodiverzitet u Spomen-parku "Kragujevački oktobar". Podaci prikupljeni tokom terenskih istraživanja biće korišćeni se za pripremu temeljne studije o ovom području.

PRVI PRVI NA SKALI Mladen Karaman Ekosistemi i stanista Spomen-parka Kragujevacki oktobar 1
Očekivani rezultati projekta uključuju i izradu informativnih tabli o ekosistemima i staništima u okviru Spomen-parka. Analiza diverziteta ekosistema omogućava precizno praćenje prirodnih i antropogenih procesa, otvarajući vrata za razvoj uspešnih programa očuvanja i upravljanja prirodnim resursima.

Održivost projekta osigurava se kroz planiranje zaštite prirode na području Spomen-parka "Kragujevački oktobar". Rezultati će poslužiti kao osnova za strateške dokumente, a podaci mogu biti integrisani u ekološku mrežu nezavisno od nacionalnih sistema zaštite. Planira se konkurisanje za nove projekte i donacije, očuvanje saradnje sa relevantnim institucijama, širenje međunarodne saradnje i informisanje domaće i svetske javnosti o postignutim rezultatima. Očekuje se da će zainteresovanost relevantnih institucija i šire javnosti meriti uspeh projekta, izražen kroz naknadno odobrena sredstva za dalje aktivnosti u Spomen-parku "Kragujevački oktobar".

Kroz praćenje broja naučnih publikacija, učešća na naučnim skupovima, izradu master radova i uspostavljanje saradnje sa drugim naučnim institucijama, projekat će doprineti podizanju kapaciteta u oblasti zaštite prirode i održive upotrebe prirodnih resursa na istraživanom području. S obzirom na raznovrsnost aktivnosti i angažovanje stručnog tima, projekat ima potencijal da postane referentna tačka u domenu očuvanja prirodne baštine na području grada Kragujevca.

PRVI PRVI NA SKALI Mladen Karaman Ekosistemi i stanista Spomen-parka Kragujevacki oktobar 2
Članovi projektnog tima i uloge

  1. Filip Grbović (doktor bioloških nauka) - rukovodilac Projekta;predstavlja glavnu kreativnu snagu i lidera tima. Sa 14 godina iskustva u istraživačkom radu, on usmerava projekat ka ostvarivanju ciljeva i zadatih rokova. Istraživačka karijera i naučni rezultati u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, doprinose razumevanju ekosistema, staništa i kompleksnih ekoloških interakcija. Njegova stručnost u oblasti invazivnih biljnih vrsta doprinosi projektu pružajući temelj za razvoj strategija zaštite od potencijalno štetnih uticaja invazivnih vrsta na biodiverzitet.
  2. Snežana Branković (doktor bioloških nauka) - koordinator Projekta; igra ključnu ulogu u usklađivanju aktivnosti različitih sekcija. Sa više od 10 godina iskustva u NVO sektoru, ona obezbeđuje da se ciljevi postižu kroz efikasnu komunikaciju i koordinaciju.
  3. Nevena Petrović (master biolog, doktorand) – koordinator Projekta; doprinosi projektu sa svojim iskustvom i znanjem iz oblasti mikologije. Kroz funkciju zamenika predsednika, ona pruža podršku rukovodiocu projekta i ima aktivnu ulogu u donošenju odluka.
  4. Milena Živković (master fizičar, doktorand) - sekretar projekta; ima ključnu odgovornost u praćenju i dokumentovanju finansijskih aspekata projekta. Značajno je njeno iskustvo i znanje u oblasti radiacione fizike. Njeno 8-godišnje iskustvo u radu na projektima pruža pouzdanu kontrolu troškova.
  5. Marija Jovanović (doktor nauka u oblasti zaštite životne sredine) - učesnik projekta; donosi svoje specifično znanje učestvujući direktno u terenskim istraživanjima i georeferenciranju podataka sa terena. Njena 5-godišnja ekspertiza doprinosi prikupljanju visokokvalitetnih podataka.
  6. Marija Milošević (doktor bioloških nauka) - učesnik projekta; ključna za istraživački deo projekta. Njeno iskustvo u laboratorijskom radu doprinosi kvalitetnijoj obradi i analizi sakupljenih uzoraka I podataka i donošenju naučno zasnovanih zaključaka.
  7. Milica Kanjevac (master biology, doktorand) - učesnik projekta; doprinosi raznolikosti tima kroz svoje biološko znanje u oblasti botanike i fiziologije biljaka. Njeno iskustvo u laboratorijskom radu doprinosi svestranosti u istraživanju različitih aspekata projekta.

Ovaj multidisciplinarni tim stručnjaka zajedno radi na sprovođenju terenskih istraživanja, analizi biodiverziteta i pripremi studije zaštite područja Spomen parka "Kragujevački oktobar". Očekuje se da će njihova stručnost i posvećenost doprineti uspešnoj realizaciji projekta.

O EID "Mladen Karaman"

Ekološko istraživačko društvo "Mladen Karaman" osnovano 1996. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, predstavlja jedan od stubova entuzijazma i posvećenosti očuvanju prirode u Kragujevcu. Misija Društva je usmerena ka usavršavanju i osposobljavanju studenata biologije, ekologije, ali i svih zaljubljenika u naučno-istraživački rad, zaštitu i unapređenje životne sredine i prirodne baštine Srbije, kao i edukaciju iz ovih oblasti.

Članovi Društva, pretežno studenti biologije i ekologije, ali i svi zainteresovani za zaštitu prirode i životne sredine, imaju privilegiju da se kroz podršku profesora, naučnih saradnika i asistenata detaljnije upoznaju sa principima i metodama naučno-istraživačkog rada.

Društvo deluje sa svojim Nadzornim odborom, sastavljenim od profesora, naučnih saradnika, asistenata i istraživača Instituta za biologiju i ekologiju PMF-a u Kragujevcu, koji prate i podržavaju programske aktivnosti Društva. Ove aktivnosti realizuju se kroz projekte i programe u okviru nekoliko sekcija, uključujući botaničku, entomološku, mikološku, ornitološku, sekciju za eksperimentalni rad u laboratoriji, herpetološku, hidrobiološku i druge.

Članovi Društva su vrlo aktivni u naučno-istraživačkom radu, učestvuju na domaćim i međunarodnim konferencijama, naučnim skupovima i simpozijumima, gde prezentuju i objavljuju svoje naučne radove u domaćim i internacionalnim časopisima.

Društvo se ponosi brojnim realizovanim projektima i akcijama, edukativnog i istraživačkog karaktera. Postati član Društva znači otvoriti vrata brojnim mogućnostima, uključujući učešće u naučno-istraživačkom radu, aktivnoj zaštiti prirode, ostvarivanju sopstvenih ideja, radu na projektima, edukaciji, povezivanju sa srodnim organizacijama, druženju i timskom radu.

EID “Mladen Karaman” predstavlja izvor inspiracije i podrške za sve one koji dele strast prema očuvanju prirode i žele doprineti zajednici zalaganjem za ekološke vrednosti i biodiverzitet.

Rukovodstvo EID "Mladen Karaman": dr Filip Grbović, naučni saradnik PMF-a u Kragujevcu - predsednik, dr Filip Vukajlović, docent PMF-a u Kragujevcu - sekretar, Nevena Petrović, asistent PMF-a u Kragujevcu - zamenik predsednika.

EID MLADEN KARAMAN SAJT, FB PROFIL, INSTAGRAM


IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html