Ekomar: Dijalog o PPPN Gruža 30. avgusta

Ekomar: Dijalog o PPPN Gruža 30. avgusta

Povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža, udruženje Ekomar biće domaćin sastanka predstavnika udruženja i zainteresovanih građana u Biznis inovacionom centru u utorak 30. avgusta od 12 časova.

Ekomar podseća da je Vlada Republike Srbije 10. marta donela odluku o izradi novog Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža (PPPN Gruža).

PRILOG: Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža


Pre toga (u decembru 2021), doneta je i odluka o izradi Strateške procene uticaja PPPN Gruža na životnu sredinu (SPU).

PRILOG: Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža


Područje za koje se donosi Prostorni plan obuhvata delove teritorije četiri lokalne samouprave: Kragujevac, Čačak, Knić i Gornji Milanovac. Važeći Prostorni plan datira još iz 1976. godine jer je plan izrađen 2011. godine odbačen dve godine godine, pojašnjava Ekomar.

Akumulacija Gruža predstavlja važan segment u sastavu Ibarskog-šumadijskog regionalnog sistema za vodosnabdevanje, zbog čega sliv ove akumulacije ima posebnu namenu. U Ekomaru smatraju da je iz tog razloga važno definisati planska rešenja prostornog razvoja područja posebne namene, kao i drugih značajnih oblasti (zaštita životne sredine, prirodnih vrednosti i kulturnih dobara, uređenje i korišćenje prostora, poljoprivreda, privreda, turizam, ekonomija, saobraćaj, infrastruktura i slično).

- U okviru svojih aktivnosti, želimo da identifikujemo i okupimo što veći broj zainteresovanih strana, na čiji rad, delovanje i interese mogu uticati rešenja koja će ovim planskim i strateškim dokumentima biti definisana. S obzirom da kao građani možemo učestvovati u procesu izrade ovih dokumenata, veoma je važno informisati i osnažiti sve zainteresovane strane da učestvuju u ovom procesu i otpočeti dijalog svih strana, kako bi zajedničkim naporima, došli do predloga za unapređenje PPPN Gruža, kažu u Ekomaru.

Udruženje poziva sve građane i organizacije civilnog društva koje ovu temu prepoznaju kao značajnu da se uključe u dijalog i prisustvuju pomenutom sastanku.

Ovaj Plan je osim za građane Kragujevca izuzetno važan i za razvoj opštine Knić, pa je Ekomar proteklog meseca započeo dijalog sa predstavnicima opštine Knić, u clju pronalaženja najboljeg rešenja za očuvanje ove akumulacije. Sastanku sa predstavnicima Ekomara prisustvovao je predsednik opštine Knić Srećko Ilić, član opštinskog veća Rajko Pantovoć i direktorka Turističke organizacije Knića Dragica Ilić.

Слика може припадати 4 особе, људи седе, људи стоје и у затвореном
Sastanak u Kragujevcu je deo aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta "Odgovor lokalnih zajednica na kreiranje planskih dokumenta od značaja za očuvanje akumulacije Gruža", unutar projekta Beogradske otvorene škole "Zeleni inkubator", a uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. 

Ekomar se bavi prvenstveno očuvanjem i poboljšanjem životne sredine. Više informacija o udruženju i dosadašnjem radu nalazi se na sajtu www.ekomar.org.

Izvor: Ekomar
Foto, arhiva: Ekomar; PRVI PRVI NA SKALI
Obrada: Ekologija Kragujevac


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS AKADEMIK STEVANOVIĆ: PROJEKAT RIO TINTA PRIMER KOLONIJALNOG POSEDA

Akademik Stevanović: Projekat Rio Tinta primer kolonijalnog poseda

PREPORUKA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

IZ ARHIVE PPNS PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022

PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari