Ekomar: Održane javne konsultacije o Programu zaštite životne sredine u Kragujevcu

Ekomar: Održane javne konsultacije o Programu zaštite životne sredine u Kragujevcu

Udruženje Ekomar uspešno je organizovalo javne konsultacije sa zainteresovanim stranama o izradi Programa zaštite životne sredine (ZŽS) grada Kragujevca za period do 2032. godine. Reč je o jednom od najvažnijih planskih dokumenata u oblasti ZŽS, a donosi se u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Javnom pozivu Ekomara odazvali su se zainteresovani građani i organizacije, predstavnici lokalne samouprave i privatnog sektora koji su dostavili svoje predloge i sugestije za izradu ovog strateškog dokumenta.

- U punoj sali restorana Jezero građani, predstavnici grada, institucija, organizacija i naučnih institucija razgovarali su o tome kako da obezbedimo zelenu perspektivu našeg grada. Divna energija, razmena ideja i mišljenja... Kragujevac ima ljude kojima je stalo, javno su podeljeni utisci iz Ekomara.

U Ekomaru smatraju da je ovaj program "potreban kao prvi korak ka obezbeđivanju zelene perspektive grada". Pošto je važan za sve stanovnike Kragujevca, neophodno je da proces izrade bude javan.

Na konsultacijama su organizovani okrugli stolovi na pet tema: zaštita voda, zaštita vazduha, zaštita od buke, upravljanje otpadom, biodiverzitet i zelena infrastrukturaRazgovaralo se i o temama koje su inicirali prisutni građani, a svi prikupljeni predlozi biće dostavljeni Gradu na dalje razmatranje pri izradi nacrta ovog dokumenta. 

Predstoji dalje angažovanje radne grupe koju je Grad oformio u oktobru, u cilju obavljanja stručnih poslova koordinacije i monitoringa u toku procesa izrade Programa koja je poverena preduzeću Ekologika urbo. Među zadacima radne grupe je i praćenje plana i dinamike izrade nacrta programa, kontrolisanje toka izrade, kao i obaveštavanje javnosti o učinjenom.

Iz dosadašnjeg rada proizašla je radna verzija sadržaja čija su poglavlja:

 • PODACI O TERITORIJI
 • VIZIJA, ODNOSNO ŽELJENO STANJE ČIJEM DOSTIZANJU DOPRINOSI POSTIZANJE OPŠTIH I POSEBNIH CILJEVA
 • OPIS I ANALIZA STANJA ŽIVOTNE SREDINE, SA EFEKTIMA NA ZDRAVLJE LJUDI
 • MEĐUSEKTORSKI UZROCI DEGRADACIJE ŽIVOTNE SREDINE
 • PRIVREDNI SEKTORI I NJIHOVI UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU
 • CILJEVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
 • MERE ZA SPROVOĐENJE PROGRAMA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
 • AKCIONI PLAN (NOSIOCI, NAČIN I DINAMIKA REALIZACIJE)
 • FINANSIRANJE GRADSKOG PROGRAMA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
 • IZVORI FINANSIRANJA
 • FINANSIRANJE PROGRAMA
 • PRAĆENJE SPROVOĐENJA PROGRAMA I REALIZACIJE AKCIONOG PLANA

PRILOG: RADNA VERZIJA SADRŽAJA PROGRAM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA (2023-2033)



Po izradi konačne verzije nacrta ovog programa, građani će imati 30 dana za javni uvid, a predstavnici Gradske uprave biće u obavezi da zainteresovanim stranama pruže sve potrebne informacije o Programu, kao i da im pomognu pri podnošenju predloga i sugestija.

Kada Program bude i usvojen, važiće narednih deset godina.

VIDEO: PRILOG RTK


Foto: Ekomar
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI

EKOMAR SAJTFB STRANAINSTAGRAM



ARHIVA PPNS KO SVE IMA ISTRAŽNA PRAVA I KOJE RUDE ISTRAŽUJE U SRBIJI?

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?
"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html