Ekomar: Javne konsultacije povodom izrade Programa zaštite životne sredine u Kragujevcu

Ekomar: Javne konsultacije povodom izrade Programa zaštite životne sredine u Kragujevcu

Povodom izrade Programa zaštite životne sredine grada Kragujevca, udruženje Ekomar organizuje javne konsultacije u restoranu Jezero (Grada Sirena 15) u ponedeljak 12. decembra od 12 do 16 časova.

Слика може припадати текст
Ekomar obaveštava javnost da je u toku izrada Programa zaštite životne sredine za period do 2023. godine i ujedno poziva sugrađane da se uključe u ovaj proces.

- Svojim znanjem, komentarima i sugestijama možete da doprinesete da ovaj Program bude po meri građana i suštinski omogući očuvanje životne sredine grada. Program predstavlja jedan od najvažnijih planskih dokumenata koji će definisati oblast zaštite životne sredine grada za narednih deset godina, pojašnjava Ekomar.

Ovo udruženje navodi da je Kragujevac jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Od 2014. godine ne postoji dokument kojim se planira zaštita životne sredine u Kragujevcu, a sredstva koja se iz budžeta odvajaju za ovu oblast su svega 0,1% gradskog budžeta.

Program zaštite životne sredine grada Kragujevca predstavlja prvi korak ka obezbeđivanju zelene perspektive grada. Program je važan za sve stanovnike grada Kragujevca i zato je neophodno da proces izrade bude javan, smatraju u Ekomaru.

Udruženje poziva sve zainteresovane građane i organizacije da svojim predlozima i sugestijama doprinesu procesu izrade Programa zaštite životne sredine i iskoriste svoje pravo na učestvovanje u procesima izrade planskih dokumenta. Zainteresovani građani treba da potvrde svoje učešće na konsultacijama najkasnije do petka 9. decembra na mejl udruzenje.ekomar@gmail.com.

Na konsultacijama će biti organizovani okrugli stolovi na teme: 1) zaštita voda, 2) zaštita vazduha, 3) zaštita od buke, 4) biodiverzitet i zelenainfrastruktura, 5) upravljanje otpadom.

Cilj okruglih stolova je mapiranje najznačajnijih problema, definisanje potreba građana i formiranje adekvatnih predloga za unapređenje stanja u ovim segmentima životne sredine grada Kragujevca.

Agenda javnih konsultacija

  • 12:00 Marija Simić Savić, udruženje Ekomar: uvodna reč – "Značaj uključivanja javnosti u proces izrade planskih dokumentau oblasti zaštite životne sredine"
  • 12:30 mr Dragan Marinković, načelnik službe za zaštitu životne sredine grada Kragujevca: "Značaj Programa zaštite životne sredine za grad Kragujevac"
  • 13:00-16:00 - Rad po grupama
  1. Zaštita voda - prof. dr Snežana Simić, Univerzitet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet; Kristina Markeljić, master biolog
  2. Zaštita vazduha - Dejan Milošević, udruženje PRVI PRVI NA SKALI
  3. Biodiverzitet i zelena infrastruktura - doc. dr Snežana Branković, Univerzitet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet
  4. Upravljanje otpadom - dr Maja Đukić, naučni saradnik Institut za hemiju
  5. Zaštita od buke - Katarina Mitrović, dipl. inženjer tehnologije, Green inženjering

Osim navedenih oblasti, razgovaraće se i o drugim temama značajnim za izradu nacrta Programa zaštite životne sredine, kao što su klimatske promene, jonizujuće i nejonizujuće zračenje, ribarstvo, zaštita zemljišta, cirkularna ekonomija… 

Zelena perspektiva grada Kragujevca je u našim rukama, samo zajedno možemo omogućiti zdraviju i čistiju budućnost Grada - poruka je Ekomara.

VIDEO: MOZAIK RTK - MARIJA SIMIĆ SAVIĆ, EKOMAR (24:10-35:10)

Udruženje za promociju i ekološki marketing Ekomar je organizacija koja se bavi pitanjima zaštite životne sredine, prvenstveno očuvanjem i poboljšanjem životne sredine grada Kragujevca. Više o udruženju i dosadašnjem radu, može se pronaći na sajtu Ekomara.

EKOMAR SAJT, FB STRANA, INSTAGRAM


ARHIVA PPNS KO SVE IMA ISTRAŽNA PRAVA I KOJE RUDE ISTRAŽUJE U SRBIJI?

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?
"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html