Ekomar: Opasnost iz Gružanske akumulacije

Ekomar: Opasnost iz Gružanske akumulacije

Kragujevačko udruženje "Ekomar" objavilo je saopštenje pod naslovom "Cvetanje" algi (tačnije Cyanobacteria) u Gružanskoj akumulaciji – opasnost po građane Kragujevca, stanovnike Knića i sve korisnike akumulacije" koje prenosimo u celini, očekujući hitne postupke nadležnih.

Od jula meseca ove godine, u više navrata, na različite načine obaveštavali smo javnost i institucije i upozoravali na pojavu opasnog "cvetanja" cijanobakterija u Gružanskoj akumulaciji, posebno u najplićem delu, od mosta prema tkz. Knićkom polju. Ova pojava manifestovala se kao zelena ili plavo-zelena prevlaka (biofilm) na površini vode, vodenim biljkama i unutar same vode. Guste nakupine bile su (i još uvek su!) naročito primetne u plićim delovima i duž obale, gde su bile donešene vetrom i strujanjem vode. U neposrednoj blizini jezera, i na vodi, oseća se jako neprijatan, iritirajući miris, a posetioci su prijavljivali nesvesticu i nagon na povraćanje.

Analizom materijala od strane algologa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca utvrđeno je da su dominantne vrste Microcystis aeruginosa i Aphanisomenon flos aquae. Ove vrste su poznate kao toksične, zato što u ćelijama luče toksin mikrocistin i anatoksin, a Aphanisomenon flos aquae i cilindrospermopsin i saksitoksin. Ovi toksini različitog hemijskog sastava mogu da imaju uticaj na živi svet u vodi, ali direktno i indirektno i na zdravlje dece i odraslih. Zdravlje ljudi može da bude ugroženo ako piju vodu u kojoj ima toksina, ako koriste ribu u kojoj su se isti akumulirali ili čak povrće koje je zalivano "cvetajućom vodom".

Takva voda ne bi smela da se koristi za napajanje životinja i na takvim jezerima ne bi u vreme cvetanja smele da se odvijaju različite sportsko-rekreativne aktivnosti (ribolov, plivanje, jedrenje, kajakarenje i sl). Posebno opasno može da bude za ribolovce koji provode dosta vremena pored i na vodi i često koriste ribu u čijem mesu su se akumulirali toksini. Toksini iz "cvetajućeg" jezera mogu da se nađu i u podzemnim vodama i izvorištima. Zdravstvene tegobe, kako akutne tako i hronične, zavise od dužine i načina izloženosti cijanobakterijama i toksinima, kao i od prirode samih toksina.

JKP "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac je posle više apela udruženja Ekomar i PMF-a prvi put poslalo uzorke vode na analizu u akreditovanu laboratoriju Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u Beogradu 4. oktobra 2023. godine.

Analize su pokazale da su koncentracije jednog toksina - mikrocistina bile ispod granica detekcije u vodi za piće. O tome je javnost obaveštena 12. oktobra 2023. godine, uz izjavu da su vesti o prisustvu potencijalno toksičnih algi u jezeru demantovane.

Ovim analizama nije demantovana vest da su u jezeru prisutne toksične alge, već da u vodi za piće nema mikrocistina, što je svakako veoma važno, posebno za 70 % stanovnika grada Kragujevca koji piju vodu iz ove akumulacije.

Upravljači ovom akumulacijom i institucije zadužene za monitoring, prilikom slanja uzoraka na analizu u "Batut", donošenja zaključaka i obaveštavanja javnosti o stanju u Gružanskoj akumulaciji su morale da imaju u vidu, između ostalog, nekoliko bitnih činjenica.

Najintenzivnije cvetanje od jula do danas je bilo (i još uvek je) prisutno, upravo u delu Gružanske akumulacije iz koga se voda u proteklom periodu koristila za navodnjavanje obradivih površina na kojima se gaje različite povrtarske i voćarske kulture.

Gružanska akumulacija je ribolovna voda pored koje preko stotinu ribolovaca provodi po nekoliko sati. Toksini mogu da se akumuliraju u tkivima riba. Ribe se svakodnevno pecaju i koriste za ishranu.

Najintenzivnije cvetanje je baš u delu jezera u kome su letos organizovane mnoge sportske aktivnosti (jedrenje, kajakarenje i sl).

VIDEO SNIMAK EKOMARA OD 29. SEPTEMBRA


Da li su analize ponovljene i da li je sve ovo uzeto u obzir?

Fotografije koje objavljujemo dokumentuju stanje na dan 12. 11 2023. godine u delu jezera “Turski bunari”. Iako se u većem delu jezera ne vide toliko izražene nakupine, "cvetanje" toksičnih sojeva vrsta Microcystis aeruginosa i Aphanisomenon flos aquae je i dalje vrlo intenzivno!

На слици може бити: текст
Apelujemo na sve nadležne institucije u gradu Kragujevcu da građane Kragujevca, Knića, kao i sve stalne i povremene korisnike ove akumulacije obaveste o zdravstvenoj ispravnosti vode u Gružanskoj akumulaciji, o potencijalnim opasnostima i o merama opreznosti u ovoj situaciji. To više nije pitanje dobre volje, već odgovornosti.

Odgovorno preporučujemo da se izbegava duži boravak pored jezera, naročito u delu gde je intenzivno  "cvetanje".

Foto: S. Simić

EKOMAR SAJT, FB STRANA, INSTAGRAM 


ARHIVA PPNS 
UGROŽAVANJEM AKUMULACIJE GRUŽA UGROŽAVA SE OPSTANAK NARODA

Ugrožavanjem akumulacije Gruža ugrožava se opstanak naroda

IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Milan Ljubović
    15.11.2023

    Nevjerojatno, informacija izgleda alarmantna, ali adekvatnog odgovora nema od stručnih institucija i na kraju od vlasti. Gradjana se izgleda ne dotiče jer im je tako plasirana ,,MOŽE BITI ALI NE MORA"

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html