Guberevac: Sastanak povodom rudarskih istraživanja

Guberevac: Sastanak povodom rudarskih istraživanja

Povodom priprema za rudarsko istraživanje na teritoriji Guberevca, meštani tog i okolnih sela, pozvani su na javni sastanak u Domu kulture u subotu 30. septembra od 18 časova.

Okupljenima će se obratiti prof. dr Ratko Ristić, potpredsednik Odbora za nauku i tehnologiju pri Ujedinjenim nacijama (The Committee on Science and Technology - CST), prorektor Beogradskog univerziteta, član Akademijskog odbora SANU "Čovek i životna sredina", profesor Šumarskog fakulteta

Uz Ristića, govoriće i prof. dr Duško Brković i dr Dragana Đorđević. Brković je profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Univerziteta u Kragujevcu, a ranije je bio inspektor za zaštitu životne sredine u Gornjem Milanovcu. Đorđević je naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju pri Univerzitetu u Beogradu, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

На слици може бити: 3 особе и текст
U ime organizatora, poziv je potpisao dr Milija Palamarević (doktorirao na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu), ističući "opštu opasnost po našu imovinu i živote". On je za Agroklub izjavio da se sa prvim ispitivanjem krenulo još prošlog proleća.

- U pitanju je firma "Stara planina resources doo" (SPR), koja se predstavlja kao državna, a u stvari je kanadska. Registrovana je pod domaćim imenom, jer po zakonu strana firma ne može da radi istraživanja. Prva faza je bila elektrohemijsko očitavanje, a nakon toga je počelo razvlačenje žica i sondi po privatnim livadama, poljima, šumama. Kada smo ih pitali šta rade, rekli su da imaju dozvole, ali to je bila laž.

Palamarević je dodao da je firma, nakon što je "isterana pred fazu bušenja", dobila dozvolu Ministarstva rudarstva.

Organizatori ukazuju da je više sela u potpunosti zahvaćeno ovim projektom, kao što su: Pajsijević, Leskovac, Guberevac, Vitkovac i Pečenog, a još nekoliko delimično.

Portal PRVI PRVI NA SKALI nezvanično saznaje da su pre tri nedelje uočeni džipovi koji su obilazili sela Guberevac i Vitkovac, ali da ništa nije rađeno na terenu, za sada. U međuvremenu se pojavio video snimak iz sela Balosave sa kojeg se vidi angažovanje helikoptera za terenske radove:

- Pozivamo sve dobre ljude da dođu i da nam pomognu da se odbranimo. Mi smo predsednika opštine obavestili da ne dozvoljavamo da bilo ko dolazi u naše selo, ni u privatnom ni u državnom svojstvu. Fizički ćemo da branimo jer ne damo svoju zemlju, poručio je Palamarević.

Podsećamo, preduzeće SPR je prošle godine sprečeno da istražuje na privatnom imanju Slobodana i Dušana Davidovića iz Guberevca. 

Ovo prеduzeće je osnovano 2011. godine za privrednu delatnost istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama, osnivačkim kapitalom od 51.723,55 dinara kompanije Mundoro Middelen BV iz Holandije. Zakonski zastupnik Teodora Dečev iz Kanade.

Prema finansijskim izveštajima iz baze APR, ovo je još jedno mikro preduzeće, u 2021. godini imalo je devetoro zaposlenih, a u 2022. je postalo malo preduzeće sa 11 radnika. Kao takvo, podleže nižim ekološkim taksama, iako obavlja delatnost u interesu rudarskih kompanija koje su u Srbiji, kao i u svetu, među najvećim zagađivačima životne sredine i javnog zdravlja.

Detaljnije: MERЕNJA KOMPANIJE "STARA PLANINA" U GUBEREVCU NA PRIVATNOM POSEDU BRAĆE DAVIDOVIĆ, BEZ NJIHOVOG ODOBRENJA (VIDEO)

Merеnja kompanije ’Stara Planina’ u Guberevcu na privatnom posedu braće Davidović, bez njihovog odobrenja (VIDEO)
Novembra prošle godine objavili smo da je Ministarstvo izdalo rešenje preduzeću SPR 1. marta 2021. godine za izvođenje istraživanja bakra, zlata i prateće polimetalične mineralizacije na istražnom području obližnjeg Kotlenika kod Knića. Površina istražne površine je 96,86km2. Rešenje traje tri godine. 

Iz pratećih Informacija o lokacijama saznaje se da "Namena prostora u predmetnom obuhvatu" zauzima delove katastarskih opština: Guncati, Žunje, Pajsijević, Leskovac, Guberevac, Balosave, Čestin, Gruža i Grabovac - sa teritorije opštine Knić. Katastarske opštine Vitkovac, Pečenog i Sibnica označene su u zahtevu koji je podnesen gradu Kraljevu.

ARHIVA PPNS BUNTOVNIK SA RAZLOGOM - DUŠAN DAVIDOVIĆ, GUBEREVAC: BAVIM SE POLJOPRIVREDOM, PLANIRAM DA OSTANEM NA SELU; O POTENCIJALNOM RUDNIKU - NAROD ĆE SE SKUPITI, DO TOGA NEĆE DOĆI

Buntovnik sa razlogom - Dušan Davidović, Guberevac: Bavim se poljoprivredom, planiram da ostanem na selu; o potencijalnom rudniku - narod će se skupiti, do toga neće doći
Pretpostavka je da je merenje deo aktivnosti jednog od tri projekta ove kompanije u Srbiji, pod nazivom GT7 Project, Serbia (Kinross), predstavljenog na zvaničnom sajtu. Preostali projekti u našoj zemlji su Trstenik Project, Serbia (BHP) i Borsko Project, Serbia (BHP).

SPR je jedna od deset firmi u Srbiji sa najvećim brojem lokacija na kojima se istražuju rude i minerale, kao i po ukupnoj površini za koju imaju rešenja ministarstva.

Detaljnije: DA LI ĆE I POD KAKVIM USLOVIMA RUDNICI BITI OTVORENI I U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA? 

Da li će i pod kakvim uslovima rudnici biti otvoreni i u zaštićenim područjima?
SPR, kao i Mundoro, inače, nisu među nosiocima rešenja za istraživanje litijuma, izdavanim od 2004. do 2022. godine.

Detaljnije: "SVA REŠENJA" IZDATA ZA ISTRAŽIVANJE LITIJUMA NA TERITORIJI SRBIJE (2004-2022) - IZ MINISTARSTVA ZA UDRUŽENJE PRVI PRVI NA SKALI 

’Sva rešenja’ izdata za istraživanje litijuma na teritoriji Srbije (2004-2022) - iz Ministarstva za udruženje PRVI PRVI NA SKALI

IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html