Jadrani ponovo sprečili Rio Tinto da ruši objekte, sa terena se povukao podizvođač Geo-oil

Jadrani ponovo sprečili Rio Tinto da ruši objekte, sa terena se povukao podizvođač Geo-oil

Na regionalnom putu Loznica-Valjevo, u selu Brezjak, juče je po drugi put za nedelju dana blokirana mehanizacija u pokušaju da se za potrebe zaustavljenog projekta "Jadar" Rio Tinta poruše otkupljene kuće. Blokadu su i ovoga puta izveli Jadrani koji su već tri godine u borbi protiv projekta rudnika litijuma na svojoj teritoriji. Oni se protive rušenja kuća nad kojima je Rio Tinto stekao vlasništvo jer, kako tvrde, Rio Tinto i dalje nema urednu dokumentaciju za taj posao.

Zlatko Kokanović je ispred udruženja "Ne damo Jadar" poručio izvođačima radova da vrate mehanizaciju odakle je došla, a da mnogo veći problem predstavljaju bušotine, kojih ima 528 u Jadru, od kojih "stotinak sigurno curi".

- Bušotine nisu štetne po okolinu, a kuće su štetne? Imamo zahtev koje smo podneli Vladi 24. januara u kojem piše da se ukine punomoće JP Putevi Srbije koje je izdato kompaniji. Ono služi za kupovinu zemljišta na trasi puta prvog B reda. To je korak da se bude dalje od rudnika, da se ukine eksploataciono polje, zatim povade bušotine. Treba zakonom da se reguliše ko će rušiti kuće, kako se rešavaju deponije, gde će se odlagati opasan, a gde bezopasan otpad. Mnogo je nedoumica, rekao je Kokanović.

Strpljenje nije izdalo nepokolebljive meštane, pa su i ovoga puta dočekali povlačenje mehanizacije.


Na snimku UG "Ne damo Jadar" vide se džipovi sa oznakama preduzeća Geo-oil. Na sajtu te firme piše da su kao agencija izabrani od strane kompanija Rio Tinto i Behtel za najboljeg podizvođača u 2021. godini.

Geo-oil je na svom sajtu predstavio projekat "Jadar" kao jedini čija je realizacija u toku. Kao klijent je naveden Behtel, a kao aktivnosti na ovom projektu pobrojane su: logistička podrška, opšta služba, nadzor nad radom na terenu, pregovori sa opštinama i mesnim zajednicama, inspekcija gradilišta i IT podrška.

Među realizovanim projektima za Rio Tinto (ćerku firmu Rio Sava), istaknuta su četiri na lokaciji Jadar:

  1. 3D Jadar, realizovan 2020; veličina projekta: 8,8 km2;
  2. Jadar Environment Soil Sapling, realizovan 2020;
  3. 3D Jadar, realizovan 2020; veličina projekta: 6,6 km2;
  4. 3D Jadar, realizovan 2015; veličina projekta: 10 km2.
Geo-oil je preduzeo sledeće aktivnosti na ovim projektima: pribavljanje dozvola za ulazak u posed; nadzor nad rehabilitacijom terena; nadzor nad rehabilitacijom puteva; procena štete; nulto stanje; pregovori sa opštinama i mesnim zajednicama; pregovori sa državnim institucijama; logistička podrška; isplata zakupa; isplata procenjene štete.

Prema podacima APR-A, nije reč o DOO, već o preduzetničkoj agenciji za pružanje tehničkih saveta, trgovinu i rešenja objekata koju zastupa Željko Sekulić.

U istorijatu preduzeća navedeno je da su u interesu Rio Tinta bili angažovani 2015. i 2020. godine, a za Behel 2021. godine. Kao partneri, uz ove dve kompanije, prikazani su još NIS i Gazsprom Njeft.

U propagandnom opisu Rio Tinta na sajtu Geo-oila piše: "Kao pioniri u oblasti rudarstva, proizvodimo materijale koji su od suštinske važnosti za razvoj savremenog društva. Rudu gvožđa za čelik. Aluminijum za automobile i pametne telefone. Bakar za vetroturbine, električne automobile i cevovode kojima se voda doprema u naše domove. Borate koji potpomažu rast žitarica, titanijum koji se koristi za proizvodnju boja, litijum za izradu baterija za električne automobile – i dijamante za neke posebne trenutke u životu".

Behtel je predstavljen ovako: "Behtel pomaže našim klijentima da isporuče projekte koji imaju svrhu da stvaraju trajno pozitivno nasleđe. To su projekti koji otvaraju radna mesta i razvijaju ekonomiju; poboljšati otpornost svetske infrastrukture; povezati zajednice sa resursima i mogućnostima; približi nas neto nuli; zaštiti interese SAD i saveznika; uhvati u koštac sa kritičnim ekološkim izazovima kako bi zaštitili ljude i planetu; i ubrzati napredak kako bismo svet učinili čistijim, zelenijim i sigurnijim mestom".

Dugotrajno partnerstvo korporacija

Podsećamo, Rio Tinto i Behtel su višedecenijski partneri. U februaru ove godine Behtel je oglasio konkurs za četiri radna mesta u Srbiji povezana sa projektom "Jadar".

Rio Tinto je ranije za Birn potvrdio da su 2018. sa Behtel ugovorili upravljanju ovim projektom.

"Sa Behtelom saradnja traje preko 50 godina i zajedno smo realizovali nekoliko važnih projekata", saopštio je Rio Tinto.

Bivša ministarka Zorana Mihajlović sastala se u septembru 2021. sa predstavnicima Behtela kada je projekat Jadar ocenila kao "strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu u Srbiju".

Sa Behtelom je sarađivala i dok je vodila ministarstvo građevinarstva, povodom gradnje "Moravskog koridora". Behtel je bio jedini ponuđač pošto je Vlada, ostalo je upamćeno, donela "poseban" zakon kojim je suspendovan postupak javnih nabavki, pod izgovorom da, kako je Mihajlović istakla, Srbija "nema vremena za gubljenje".

Detaljnije: BEHTEL NUDI POSAO ZA PROJEKAT JADAR RIO TINTA

Behtel nudi posao za projekat Jadar Rio Tinta
Savez ekološki organizacija Srbije (SEOS) je prošlog leta objavio dokumentaciju o saradnji Rio Tinta i Behtela u daljoj realizaciji projekta Jadar. Tada je Rio Tinto pokušao da pronađe partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda, pojasnio je SEOS i ostao pri tvrdnji da projekat Jadar nije "ugašen".

Detaljnije: OBAVEŠTENJA ZA JAVNOST RIO TINTA (2. AVGUST) I SEOS-A: NOVI DOKUMENT O SARADNJI RIO TINTA I BEHTELA U JADRU (10. AVGUST)

Obaveštenja za javnost Rio Tinta (2. avgust) i SEOS-a: Novi dokument o saradnji Rio Tinta i Behtela u Jadru (10. avgust)
SEOS je tim povod naglasio da "ne treba zaboraviti da su predstavnici izvršne vlasti Rio Tintu priznali sklonost ka korupciji, što slobodno možemo nazvati optužbom na njihov račun, dok je predsednik govorio o vraćanju famozne milijarde Rio Tintu, premda je nema u zvaničnim dokumentima, te verovatno spada u zakulisne radnje iz džepa u džep - dovoljan razlog da Rio Tinto ne odustane tek tako od projekta Jadar".

ARHIVA PPNS VUČIĆ O RIO TINTU: ŠTA MISLITE, DA JE NEKO NA LEPE OČI DOBIO ISTRAŽNA PRAVA - BEZ DINARA? DINARA NAM NISU PLATILI!

Vučić o Rio Tintu: Šta mislite, da je neko na lepe oči dobio istražna prava - bez dinara? Dinara nam nisu platili!
Rio Tinto je na svom sajtu objavio 63 rešenja o dozvoli uklanjanja objekta, od kojih je 19 iz 2023, a ostala su iz prethodne godine.

Najsvežija rešenja su od 25. jula ove godine, a donelo ih je Odeljenje za planiranje i izgradnju grada Loznice, postupajući po zahtevu preduzeća Rio Sava od 15. marta 2023. godine. Traženo je izdavanje dozvole o uklanjaju stambenih objekata sa pomoćnim objektima.

Projekat rušenja izradilo je PD Delta inženjering, a tehničku kontrolu izvršilo je DOO Img-Engineering & Construction.

Uz zahtev je priložen projekat rušenja objekata iz januara 2023, dokaz o pravu svojine iz 2022, kao i potvrde Elektrodistribucije Srbije i JP Vodovod i kanalizacija iz Loznice, takođe iz prošle godine.

U ovom dokumentu piše da je "obaveza investitori da se u svemu pridržava priloženog projekta rušenja objekta i u skladu sa tim izvođač radova na rušenju mora stručno sagledati sve aspekte, usvojiti adekvatna rešenja i pristupiti rušenju sa krajnjom pažnjom".

U rešenju se ne pominje uklanjanje građevinskog otpada, a kako prateći projekat nije javno dostupan, zainteresovana javnost, poput UG "Ne damo Jadar", nema uvid u način rešavanja tog problema, pa tako ni saznanje kuda će biti odvezen otpad.

Rešenje je potpisao načelnik Odeljenja Vladan Tripković, diplomirani prostorni planer, a predmet su obradili Slobodan Gajić i Vesna Stefanović

D. M. M. - PPNS


IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html