Behtel nudi posao za projekat Jadar Rio Tinta

Behtel nudi posao za projekat Jadar Rio Tinta

Kompanija Behtel (Bechtel) oglasila je konkurs za ukupno četiri radna mesta u Srbiji koja imaju veze sa projektom „Jadar“ rudarske kompanije Rio Tinto.

Kako se objašnjava, profesionalcima nude dugoročnu karijeru, sa početnim zadatkom koji podržava projekat Jadar.

„Jadar je jedinstveno nalazište litijum-borata svetske klase u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji. Tamo je jedino nalazište minerala jadarit, koji sadrži litijum i bor“, piše u sva četiri oglasa za pozicije koje su otvorene u Beogradu i koji mogu da se pronađu na sledećem linku.

Kako se dodaje u oglasu, njihov klijent, anglo-australijska rudarska kompanija Rio Tinto, trenutno angažuje dobavljače i druge kompanije kako bi završila internu studiju izvodljivosti u vezi sa dizajnom tog projekta.

ARHIVA PPNS RIO TINTO: INTERNA STUDIJA IZVODLJIVOSTI MORA BITI ZAVRŠENA

Rio Tinto: Interna Studija izvodljivosti mora biti završena
Behtel, kako se navodi u oglasima, za saradnju sa Rio Tintom, traži ljude koji su zainteresovani za pozicije:

  1. Mine Shaft Access Specialist
  2. Process Engineer & Safety in Design Coordinator
  3. Risk Lead
  4. Contracts & Procurement Manager

Prva pozicija koja je trenutno oglašena u Srbiji ima veze sa izgradnjom saobraćajnice Moravski koridor.

Vlada Srbije obustavila je projekat „Jadar“, nakon velikih građanskih protesta krajem 2021. godine.

ARHIVA PPNS VLADA UKINULA PROSTORNI PLAN ZA JADAR

Vlada ukinula prostorni plan za Jadar

Ipak, u javnosti se i dalje nagađa da li je to tada urađeno samo zbog izbora koji su održani 2022. godine i na kojima je pobedio aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić inače često u javnost izlazi sa mišljenjima kako je odustajanje od projekta „Jadar“ najveća greška Srbije i napominje da ne vidi način kako da se on ponovo aktivira.

Rio Tinto je kompanija koja je tokom prethodnih godina beležila više ekoloških incidenata.

Poslednjih godina najznačajniji takav događaj koji je direktno imao veze sa njenim poslovanjem je miniranje pećina australijskih aboridžina 2020. godine.

Takođe, široko je odjeknula i vest o gubitku radioaktivne kapsule koja se koristi za merenje gustine rude gvožđa, koja je kasnije ipak pronađena.

Oba incidenta dogodila su se u Zapadnoj Australiji.

Ilustracija: Projekat Jadar, FB strana
Izvor: Nova ekonomija, 14. 2. 2023.
Obrada: PPNS

Ova oglašena radna mesta bila su tema i priloga emisije "Među nama" TV Nova S.

VIDEO: Da li oživljava projekat Jadar ili nikad nije ni utihnuo? - Među nama (3:23)


Podsećamo, Rio Tinto je za BIRN potvrdio da su 2018. godine sa građevinskom kompanijom Behtel potpisali ugovor o upravljanju projektom (PMC) za "Jadar". 

"Sa Behtelom, saradnja traje preko 50 godina i zajedno smo realizovali nekoliko važnih projekata. Kompanija Behtel je, kao i svaki izvođač radova kompanije Rio Tinto, ugovor dobila putem tenderskog procesa", istakli su za BIRN.

Ministarka Zorana Mihajlović sastala se u septembru 2021. godine sa predstavnicom kompanije Behtel Eli Mekadam. Nakon sastanka, ministarka je projekat Jadar ocenila kao "strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu u Srbiju" i naglasila svoje uverenje da će se poštovati "najviši standardi zaštite životne sredine".

Kompanija Behtel je već sarađivala sa Mihajlović dok je vodila ministarstvo građevinarstva. Američka kompanija, zajedno sa turskom kompanijom Enkom, gradi "Moravski koridor" u Srbiji, i to kao jedini ponuđač nakon što je vlada donela "poseban" zakon kojim je suspendovan postupak javnih nabavki, pod izgovorom da, kako je ministarka Mihajlović istakla, Srbija "nema vremena za gubljenje".

ARHIVA PPNS PACIFIKACIJA PROTESTA I OTVARANJA RUDNIKA RIO TINTA - INTERES MEĐUNARODNIH FINANSIJSKIH INSTITUCIJA, BRITANIJE, SAD, AUSTRALIJE, NEMAČKE...

Pacifikacija protesta i otvaranja rudnika Rio Tinta - interes međunarodnih finansijskih institucija, Britanije, SAD, Australije, Nemačke...
Pored ovog oglašavanja radnih mesta, "reanimiranje" Rio Tinta u našoj zemlji potvrđuje i vest da U SRBIJI RIO SAVA POKREĆE "PROGRAM ODRŽIVOG LOKALNOG RAZVOJA", SA NOVIM DIREKTOROM UMESTO VESNE PRODANOVIĆ.

Dok je u Australiji tema nestanak radioaktivne kapsule Rio Tinta, u Srbiji Rio Sava pokreće ’Program održivog lokalnog razvoja’, sa novim direktorom umesto Vesne Prodanović
Podsećamo, takođe, da je prvo rešenje koje je prethodilo istraživanju litijuma na teritoriji Srbije izdato preduzeću Rio Sava eksplorejšn 8. juna 2004. godine za izvođenje geoloških istraživanja evaporita u području Jadarskog neogenog basena - područje Loznice, na istražnom prostoru broj 1561. Bilo je to jedino rešenje te godine.

Ovo preduzeće, ćerka firma korporacije Rio Tinto, bilo je jedino koje je dobijalo dozvole države do 2010. godine. Po raznim osnovama, rešenja za litijum dobilo je 11 preduzeća - utvrdilo je udruženje PRVI PRVI NA SKALI pristupom "svim rešenjima", kako je naznačeno u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva rudarstva i energetike, a nakon prijave Povereniku za informacije od javnog značaja.

Detaljnije:


ARHIVA PPNS "SVA REŠENJA" IZDATA ZA ISTRAŽIVANJE LITIJUMA NA TERITORIJI SRBIJE (2004-2022) - IZ MINISTARSTVA ZA UDRUŽENJE PRVI PRVI NA SKALI 

’Sva rešenja’ izdata za istraživanje litijuma na teritoriji Srbije (2004-2022) - iz Ministarstva za udruženje PRVI PRVI NA SKALIIZ ARHIVE PPNS: "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE 

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html