Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu godišnjeg priznanja u oblasti zaštite životne sredine ’Kragujevački slez’

Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu godišnjeg priznanja u oblasti zaštite životne sredine ’Kragujevački slez’

Na osnovu Pravilnika za dodelu priznanja "Kragujevački slez" od 30. marta 2023. godine, udruženje PRVI PRVI NA SKALI – kao inicijator, i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu – kao zvanični partner, raspisuju 6. aprila 2023. godine

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE PREDLOGA ZA DODELU GODIŠNJEG PRIZNANJA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE "KRAGUJEVAČKI SLEZ"

"Kragujevački slez" je priznanje pokrenuto sa ciljem da se podstiču zaštita i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Kragujevca kroz isticanje svih subjekata koji aktivno učestvuju u očuvanju i zaštiti životne sredine.

"Kragujevački slez" se dodeljuje za delo ili aktivnost koja predstavlja najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u protekloj godini.

Kandidati za sticanje priznanja mogu da budu fizička ili pravna lica koja imaju prebivalište odnosno sedište na teritoriji grada Kragujevca.

Priznanje se uručuje u obliku Povelje, pojedincu ili grupi za zajedničko delo, za dostignuće u periodu od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2022. godine.

Pod dostignućem se podrazumevaju aktivnosti koje:

 • otvaraju ekološke probleme na teritoriji Kragujevca i donose njihova rešenja;
 • pokreću lokalnu zajednicu da uzme učešće u tim rešenjima i ostalim ekološkim akcijama, aktivno učestvuje u očuvanju i zaštiti životne sredine;
 • razvijaju ekološku svest i odgovornost kroz različite forme, kao što su specijalizovani sadržaji za RTV i internet glasila, knjige, naučni i stručni radovi, kao i vođenje ekoloških akcija, sprovođenje projekata, organizovanje predavanja, kulturno-umetničkih i sportskih sadržaja koji afirmišu zaštitu životne sredine i dr.

Pravo predlaganja kandidata za dodelu Nagrade imaju sva pravna i fizička lica.

Predlozi se dostavljaju u pisanoj formi sa obrazloženjem. Predlozi sadrže podatke o kandidatu, delu koje se predlaže i rezultatima rada kandidata.

Kao prilog predloga dostavlja se:

 • delo koje se predlaže ili odgovarajuća dokumentacija;
 • fotokopija lične karte ili izvoda elektronskog čitača biometrijske lične karte – za fizička lica;
 • dokaz o sedištu kandidata – za pravna lica.

Lista kandidata predloženih u roku i na način utvrđen Pravilnikom objaviće se na portalu udruženja PRVI PRVI NA SKALI i sajtu Ekologija Kragujevac najkasnije do 15. maja 2023. godine.

Predlozi se dostavljaju u zatvorenoj koverti na adresu:

 1. Udruženje PRVI PRVI NA SKALI, Čegarska 37, 34000 Kragujevac ili
 2. Prirodno-matematički fakultet, Radoja Domanovića 12, 34000 Kragujevac - za dr Snežanu Branković

– sa naznakom: predlog kandidata za dodelu nagrade "Kragujevački slez".

Predlozi se dostavljaju putem pošte kao preporučena pošiljka, pri čemu će se dan predaje pošti smatrati kao dan predaje. Neposredna predaja predloga nije predviđena.

Predlozi mogu da se dostavljaju i elektronskom poštom na mejl info@prviprvinaskali.com ili snezana.brankovic@pmf.kg.ac.rs, sa temom mejla: Predlog kandidata za dodelu nagrade "Kragujevački slez", kao i prilogom mejla, ako postoji delo u elektronskom formatu ili prateća dokumentacija (za veće fajlove koristiti platforme poput wetransfer.com, sendgb.com, myairbridge.com...).

Predlozi se dostavljaju najkasnije do 6. maja 2023. godine.

Odluka o dobitniku "Kragujevačkog sleza" biće objavljena na portalu udruženja PRVI PRVI NA SKALI i sajtu Ekologija Kragujevac najkasnije do 20. maja 2023. godine.

Žiri "Kragujevačkog sleza" je petočlan, a sačinjavaju ga:

 1. rukovodilac Botaničke bašte, Prirodno-matematičkog fakulteta, predsednik Žirija
 2. član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, član Žirija
 3. načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave za razvoj i investicije, član Žirija
 4. predstavnik kragujevačkog udruženja po pozivu, član Žirija
 5. predstavnik udruženja PRVI PRVI NA SKALI, član Žirija

Predsednik Žirija uručuje priznanje dobitniku na svečanoj dodeli koja će biti organizovana u Botaničkoj bašti 27. maja 2023. godine.

Kontakti za informacije: info@prviprvinaskali.com i snezana.brankovic@pmf.kg.ac.rs.

PRVI PRVI NA SKALI Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu godišnjeg priznanja u oblasti zaštite životne sredine - ’Kragujevački slez’ 2
O KRAGUJEVAČKOM SLEZU


Kragujevački slez (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) bio je lokalno endemična vrsta centralnog dela Srbije. Smatra se da je bila rasprostranjena na teritoriji Kragujevca – na Metinom brdu i između Vraćevšnice i Ljuljaka.

Vrsta je iščezla iz prirode. Vrsta je zauvek nestala iz svetskog genofonda i pripada kategoriji globalano iščezlih taksona (EX) prema Crvenoj knjizi flore Srbije. Pretpostavlja se da je glavni uzrok iščezavanja kragujevačkog sleza širenje gradskog područja Kragujevca.

Prema podacima Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mogućnost reintrodukcije ne postoje jer je takson zauvek nestao iz svetskog genofonda.

Vrsta je verovatno posedovala slična lekovita svojstva kao i običan slez, međutim, farmakološki nije bila ispitivana.

Iako podaci ukazuju da je kragujevački slez nekada gajen u botaničkoj bašti u Kopenhagenu i Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu, posle opisivača, Josifa Pančića, vrsta više nikada nije pronađena u Srbiji (mesto publikovanja: Pančić, J. – "Flora Kneževine Srbije ili vaskularne biljke, koje u Srbiji divlje rastu").

Najnovija istraživanja flore okoline Kragujevca potvrđuju da ovaj takson više ne raste na klasičnom nalazištu.

PRVI PRVI NA SKALI Uskoro Kragujevački slez Naturalis Althaea kragujevacensis Panč
Inspirisani ovom jedinstvenom pojavom u zajednici kojoj pripadaju, kao i nagradom "Zeleni list" iz akcije Radio Beograda koja postoji od 1983. godine, čiji su dobitnici udruženje PRVI PRVI NA SKALI (za 2019) i Botanička bašta Prirodno-matematičkog fakulteta (za 2021), u sadejstvu sa sugrađanima i Žirijem, pokretači "Kragujevačkog sleza" pronalaziće "vrstu" koja svojim dostignućima služi kao uzor u neprestanoj borbi za očuvanje i unapređenje životne sredine, a tako i javnog zdravlja.

Prirodno-matematički fakultet
Prof. dr Marija Stanić, Dekan 

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI
Dejan Milošević, Predsednik UO 

Ilustracija: Nikola Bogdanović, PRVI PRVI NA SKALI
Foto: GBIF - The Global Biodiversity Information Facility

Prva objava na PPNS: 6. 4. 2023.

O "KRAGUJEVAČKOM SLEZU" U MEDIJIMA


IZ ARHIVE PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.
PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)
STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html