Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021

Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021

Predškolska ustanova i škola stranih jezika "Vrabac", u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, pokreće letnji kamp u Botaničkoj bašti.

Kamp je namenjen deci uzrasta od šest do 12 godina, odvijaće se radnim danima od 9 do 17 časova, a planiran je za period od 5. do 23. jula.

Rasporedom aktivosti, nakon dolaska dece, raspoređivanja prema interesovanju i uzrastu, i doručka, predviđeno je 90 minuta za sportove, igre, časove jezika i tematske radionice. Posle užine, sledi još jedan blok navedenih aktivnosti u trajanju od dva sata. U kampu je organizovan i ručak, a potom naredna dva i po sata slobodnih aktivnosti, do odlaska kući uz pratnju roditelja ili staratelja, rečeno nam je u Vrapcu.

Voditelji kampa su: Predrag Nikolić - učitelj Peđa, Violeta Stošić - učiteljica Viki, Vesna Živanović - učiteljica Strelac, Igor Tanasijević, profesor fizike Iggytron, Milena Marković - muzički pedagog Milenče, Nevena Šćepanović Nešić - profesor engleskog jezika teacher Nena i Srđan Pavlović - profesor fizičke kulture.

Kamp ima i specijalne goste, a to su: Streličarski klub Oko Sokolovo, Neda Bogojević Preković, logoped Danijela Krunić, psiholog Sandra Mihajlović, pedagog Maja Marković, kao i profesorka PMF-a Snežana Branković, inače upravnica Botaničke bašte.

Слика може припадати трава и дрво

Idejni tvorac kampa i pokretač ove ustanove Bojana Mikarić za portal PRVI PRVI NA SKALI kaže da je došla do poražavajućih podataka dok je istraživala o vremenu i načinu na koji deca borave u prirodi.

- Pitajte bilo koga iznad 30 godina da ispriča o svojim uspomenama o igri iz detinjstva. Malo će ih biti o igri koja nije napolju. Nezavisna igra na otvorenom, raznolikost igre je ono čega se sećamo. Kako stvari stoje, malo je verovatno da će današnja deca tako pričati o svojim uspomenama. Prema jednoj studiji iz 2017. godine, 21% današnje dece redovno se igra napolju, u poređenju sa 71% njihovih roditelja. Kao da te brojke nisu dovoljno loše, kada duboko zaronimo u to područje vidimo koliko je zaista malo igre na otvorenom. Jedno istraživanje Sudokrema otkrilo je da deca u proseku provode 45,5 sati ispred ekrana, a samo pet sati svake nedelje igrajući se napolju. Samo pet sati, upozorava Bojana.

Jedno od dvoje dece dnevno provodi sat vremena ili manje napolju, za razliku od zatvorenika kojima je zagarantovano dva sata na otvorenom svaki dan, otkrila je globalna studija sa kojom nas upoznaju u Vrapcu.

- Istraživanje na 12.000 roditelja sa decom uzrasta od pet do 12 godina u 10 zemalja pokazalo je da se gotovo trećina dece koja se igraju vani provode takvoj igri samo 30 minuta dnevno ili manje. Ovo istraživanje je postalo osnova najnovijih kampanja poznatih brendova veša "Oslobodite decu - prljavština je dobra". Kada su zatvoreniku iz maksimalno obezbeđenih objekata u Americi rekli koliko malo vremena deca prosečno provode napolju širom sveta, on je odgovorio: "Opa, to je depresivno. To zaista jeste".

Zatvorenici svakog dana imaju dva sata da budu napolju, naglašava Bojana, i nastavlja:

- Da bi obeležili pokretanje kampanje, dve kompanije su objavili film u kojem zatvorenici iz kazneno-popravnog doma Vobeš Veli u Indijani u Americi govore o značaju koji pridaju svakodnevnom boravku na otvorenom. "Imate vremena da osetite sunce na licu, meni je to sve", rekao je jedan zatvorenik, koji se dobrovoljno javio da učestvuje u projektu. "To je najvažniji deo mog dana. Uzimam svoje frustracije i probleme i ostavljam ih tamo. Da je to jedan sat dnevno? Mislim da bi to stvorilo više besa, bilo bi mučenje".

Navedene studije i istraživanja potiču iz perioda pre korone, a sada je situacija uveliko lošija na globalnom nivou, skreće nam pažnju naša sagovornica.

- Deci je potrebna prilika da koriste celo telo i razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Tek kada ih savladaju, moći će da kontrolišu svoje fine motoričke veštine, na primer nož i viljušku ili držanje olovke. Za stariju decu razna istraživanja kontinuirano pokazuju i dokazuju koliko igra na otvorenom dovodi do boljih socijalnih veština, fleksibilnosti i smanjene anksioznosti. Protekla i ova godina nam je svima promenila živote iz poznatih razloga, posebno deci predškolskog i školskog uzrasta. Savremeni moderni život nas sve više udaljava od prirode i u velikoj meri usporava i ugrožava razvoj dece jer nisu okruženi prirodom.

Pitali smo Bojanu kako do promena nabolje.

- Naša ideja i želja je da navedeno bar malo promenimo i omogućimo deci da više vremena provedu u prirodi i tako jačaju svoje mentalno i fizičko zdravlje, unaprede svoje veštine, steknu više samopouzdanja i druže se bez ustručavanja. Čini se da u trenutnoj situaciji mnogima najviše nedostaje druženje sa drugom decom. Zato smo odlučili da napravimo - kamp. Svako dete može da učestvuje u tematskim aktivnostima ili da izabere da se igra sa ostalom decom ukoliko nisu zainteresovani za učešće. Cilj ovog letnjeg kampa je da deca imaju više prilika da se "isključe" i povežu sa drugom decom u aktivnoj, avanturističkoj i istraživačkoj igri. Doba korone nam je donelo virtuelnu školu, vrlo malo druženja i još manje interakcije vršnjaka. Osećamo i znamo da je važnije nego ikad da deca borave u prirodi na svežem vazduhu kako bi uživala u autentičnim iskustvima detinjstva.

O svakodnevici u kampu, u ime tima Bojana ističe još nekoliko bitnih detalja:

- Tokom kampa deca su raspoređena u grupe koje istovremeno imaju različite aktivnosti. Svako dete u datom periodu treba da bude sa svojom grupom. Obaveza čuvanja čistoće okoline, kao učešće u aktuelnim radovima u bašti, važi od prvog do poslednjeg koraka u bašti. Tokom boravka u kampu insistira se na prijateljskoj atmosferi i uvažavanju vršnjaka, tako da će o svakom neprimerenom obliku ponašanja roditelj biti obavešten. Roditelj ima pravo da kontaktira organizatora po svakom pitanju u vezi sa svojim detetom tokom boravka deteta u kampu.



Elektronska forma za prijavljivanje nalazi se OVDE, cena boravka po nedelji je 6.000 dinara, a broj dece je ograničen. Svi učesnici kampa su kolektivno osiguran od posledica nesrećnog slučaja tokom trajanja kampa.

Svi članovi tima imaju bogato profesionalno iskustvo u radu sa decom i izvođenju programa radioničarskog tipa. Organizator obezbeđuje kvalitetan materijal i u dovoljnim količinama za sve učesnike.

Kontakti PU Vrabac za sve detalje su: 0603600344office@vrabac.rs

Predškolska ustanova Vrapac je akreditovana 2015. godine od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obrazovanja Republike Srbije. Vrabac je počeo sa radom 2010. godine kao jedan o pobednika na takmičenju za najbolji biznis plan koje je organizovao BSC Kragujevac.

FB DOGAĐAJ

VRABAC SAJT, FB STRANA, JUTJUB, INSTAGRAM



Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html