Levčani ponovo na ’straži’ - povod istražna bušotina ’Balkan istraživanja’ u Sibnici

Levčani ponovo na ’straži’ - povod istražna bušotina ’Balkan istraživanja’ u Sibnici

Levčani koji se protive projektu istraživanja litijuma i bora na svojoj teritoriji okupili su se u ponedeljak popodne u katastarskoj opštini Sibnica jer je preduzeće Balkan istraživanja započelo pripremanje terena za istražnu bušotinu na toj lokaciji.

Kako tvrde okupljeni, ta parcela je kupljena pre mesec dana, a na teren je izašlo isto ljudstvo koje su uz mehanizaciju i ranije zaticali u Levču. Pored geologa, na terenu je bilo i fizičko obezbeđenje.

PRVI PRVI NA SKALI Levčani ponovo na ’straži’ - povod istražna bušotina ’Balkan istraživanja’ u Sibnici 2

Meštani su ogorčeni ovim dešavanjem jer predstavlja kršenje obećanja lokalne samouprave da se prekidaju istražne radnje ove vrste na teritoriji Levča. Levčani smatraju da je predsednik opštine Aleksandar Đorđević odgovoran za ovaj povratak i podsećaju da je prošle godine izjavljivao kako je sa istraživanjima završeno.

ARHIVA PPNS OPŠTINA REKOVAC NIJE ZA EKSPLOATACIJU LITIJUMA - ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ, PREDSEDNIK SO, 6. 11. 2021 (VIDEO)

"...U samom obrazloženju koje će ići nedvosmisleno se kaže da Opština Rekovac nije za eksploataciju litijuma, odnosno da nije ni za šta što će ugroziti našu opštinu, odnosno ugroziti život naših ljudi. Ali, ono što ja moram da kažem jeste da nikako Ministarstvo, a naravno i sam vrh države, nije protiv svog naroda, tako da naš narod nema razloga da sumnja i da brine da će država uraditi nešto što je protiv njihovog interesa".

Opština Rekovac nije za eksploataciju litijuma - Aleksandar Đorđević, predsednik SO (VIDEO)

Dodatnu zabrinutost Levčana stvara činjenica da je u neposrednoj blizini ove parcele Dragovačko jezero. S obzirom na lošu praksu sa lokacija poput Valjeva gde su curile bušotine, smatraju da planirani radovi predstavljaju potencijalno ugrožavanje životne sredine. Zato svoj skup u Sibnici objašnjavaju i kao sopstvenu odgovornost na koju obavezuje Ustav Srbije jer "svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju", a takođe je "svako dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu".

Okupljanje meštana je započeto pre 16 časova.

PRVI PRVI NA SKALI Levčani ponovo na ’straži’ - povod istražna bušotina ’Balkan istraživanja’ u Sibnici 3

Oko 17:00 ljudstvo preduzeća se povukli sa terena, zbog isteka radnog vremena, kako su protumačili predstavnici udruženja Neko brine za Levač. Pre toga je postavljena zaštitna ograda oko parcele na kojoj bi od utorka trebalo da budu nastavljeni radovi na bušotini sa oznakom "REK-22-01".

VIDEO SNIMAK: NEKO BRINE ZA LEVAČ (0:07:16)

Iz ovog udruženja je sinoć uz poruku "Kamp je otvoren" javnost obaveštena da neće biti povlačenja sa lokacije na kojoj je ispisano "Karcinom Srbije - proklet bio ko se ovde ovajdio". 

Rano jutros okupljanje Levčana u Subnici je zabeležila i prva TV-ekipa.

VIDEO SNIMAK: NEKO BRINE ZA LEVAČ (0:07:11)KO TO TAMO BUŠI U LEVČU, OPET?

Prema podacima iz državne Agencije za privredne registre (APR), Balkan Istraživanja d.o.o. Beograd je društvo sa ograničenom odgovornošću osnovano 18. marta 2016. godine.

Pretežna delatnost DOO je eksploatacija ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala.

Zakonski zastupnici su Dejan Jovanović (1978) i Ross Richmond Cotton iz Australije, rešenjem od 2021. godine.

PRVI PRVI NA SKALI Levčani ponovo na ’straži’ - povod istražna bušotina ’Balkan istraživanja’ u Sibnici 4

Prošle godine je izdato i rešenje o promeni poslovnog imena - obrisano je Jadar Lithium d.o.o. Beograd-Čukarica, a upisano Balkan Istraživanja d.o.o. Beograd-Novi Beograd, po prijavi koju je podnela Leda Vlajković. Promenjeno je i sedište privrednog društva, sa adrese Beogradskog bataljona 4, Beograd-Čukarica prešlo se u Bulevar Mihajla Pupina 10D, Beograd-Novi Beograd.

Promene u ovom državnom registru su se dešavale svake godine nakon osnivanja. U 2020. godini izvršena je promena zakonskog zastupnika - umesto Duška Ljubojevića, državljanina Hrvatska, uz funkciju direktora upisao je Dejan Jovanović.

Rešenjem APR iz 2019. godine brisano je poslovno ime Centurion metals DOO Beograd-Čukarica, a upisano Jadar lithium d.o.o. Beograd-Čukarica.

Uzgrednica: preduzeće Jadar litijum nalazilo se u Prostornom planu Loznice, u odeljku Zemljište u obuhvatu rudarskih radova. Navedena su istraživanja i eksploatacija mineralnih sirovina i uslovi Ministarstva rudarstva i energetike, a ovom DOO bila su odobrena geološka istraživanja na lokalitetu Cer, za mineralne sirovinebor i litijum. Detaljno: PROSTORNI PLAN LOZNICE STAVLJEN VAN SNAGE - SADRŽAO JE ODOBRENA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA PREDUZEĆA: RIO SAVA (RIO TINTO), JADAR LITIJUM I EURO LITIJUM


Prostorni plan Loznice stavljen van snage - sadržao je odobrena istraživanja litijuma preduzeća: Rio Sava (Rio Tinto), Jadar litijum i Euro litijum
Tokom 2018. promenjeno je poslovno ime - iz Centurion metals DOO Beograd-Voždovac u Centurion metals DOO Beograd-Čukarica, kao i ime zakonskog zastupnika - Božo Guzijan (1954) je zamenjen, a funkciju je preuzeo Duško Ljubojević. Još ranije Guzijan je obrisan i kao član DOO, a njegovo mesto zauzeo je australijski Centralist PTY LTD.

U 2017. godini poslovno ime je promenjeno iz Nova centauri metals DOO Beograd-Voždovac u Centurion metals DOO Beograd-Voždovac, kao i član DOO: obrisano je Nova centauri metals PTY LTD, a upisano Božo Guzijan.

Kao jedini član DOO upisan je Centralist PTY LTD iz Australije, sa 100 odsto uloga. Novčani ulog pri osnivanju 2016. godine iznosio je 10.000 dinara.

APR je objavio i osnivački akt iz 2016. godine u kojem je kao ime DOO navedeno Nova centauri metals DOO Beograd, a za direktora društva imenovan je Božo Guzijan.

Svi ovi podaci su javno dostupni na sajtu APR.

Da je reč o litijum-boratnom projektu Rekovac, jasno je iz takođe zvaničnih dokumenata dostupnih na sajtu kompanije Balkan Mining and Minerals Ltd  koja je sa zadovoljstvom objavila da počinje bušenje na projektu Rekovac litijum-borat:


Litijum kao interes ove kompanije u Srbiji navodio je i top menadžment u promotivnom video zapisu iz prošle godine:


Podsećamo, meštanima sela Dragovo kod Rekovca stigla je opomena pred utuženje, koju je podnelo privredno društvo "Balkan Istraživanja d.o.o. Beograd – Novi Beograd".

Iako su to shvatili kao čin zastrašivanja, Neko brine za Levač i SEOS se nisu povukli sa linije odbrane zavičaja, već su o svemu obavestili javnost svojim kanalima komuniciranja, a obratili su se i javnom medijskom servisu. Detaljno u članku PPNS - SEOS SAOPŠTIO: BMM NASTAVLJA S ISTRAŽNIM BUŠOTINAMA U REKOVCU, DOK MEŠTANIMA PRETI NOVČANIM KAZNAMA; OD RTS ZATRAŽIO DEBATU O LITIJUMU.

SEOS saopštio: BMM nastavlja s istražnim bušotinama u Rekovcu, dok meštanima preti novčanim kaznama; od RTS zatražio debatu o litijumu

Svesni svih činjenica koje ukazuju da se u Srbiji ne odustaje od projekata rudnika litijuma na plodnoj zemlji, u SEOS-u su odlučili da formiraju eko-štab, a tim povodom za danas u 10 časova zakazana je konferencija za medije ispred Ministarstva rudarstva i energetike (Nemanjima 22-26, Beograd). Na ovaj događaj pozvana je i javnost.

VIDEO NAJAVA SEOSAUoči konferencije, iz arhive podsećanje i kako je sve počelo na teritoriji Levča: U REKOVCU ODOBRENO ISTRAŽIVANJE LITIJUMA JOŠ 2017, REKOVČANI TO SAZNALI TEK 2021. - I POBUNILI SE

U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html