Marš sa Drine: Zvaničan dokaz da Projekat Jadar nije ukinut i otvoreno pismo Ani Brnabić

Marš sa Drine: Zvaničan dokaz da Projekat Jadar nije ukinut i otvoreno pismo Ani Brnabić

Inicijativa Marš sa Drine (MSD) učinila je javno dostupnim dokumente koji, kako tvrdi, "dokazuju pravnu neregularnost Projekta Jadar, umešanost Rio Tinta u pravni proces naše države kao i ignorisanje zakonske procedure od strane Ministarstava rudarstva i energetike".

Zbirka dokumenata je u prilogu članka, od kojih je, prema sudu MSD, najvažniji onaj dobijen juče, 12. oktobra iz Ministarstva rudarstva i energetike. Taj dokument dokazuje "da su Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto delovali protivno srpskoj regulativi i održavali zahteve za dozvolu za Rio Tinto nakon ukidanja Prostornog plana područja posebne namene", saopštava ovaj ekološki pokret.

- Ovakvim postupanjem Vlade, premijerke Ane Brnabić, kao i Ministarstva rudarstva i energetike nismo potpuno iznenađeni. Konstantno prisustvo kompanije u reklamnom prostoru, kao i situacije poput trenutne u Rekovcu gde meštani protestuju nedeljama kako bi sprečili otvaranje istražne bušotine firme Balkan Resources, pokazali su nam suprotno od onoga što smo slušali sa ekrana, odnosno da sa litijumom u Srbiji nije gotovo, piše dalje u saopštenju.

MSD ističe da je došao trenutak kada su se njihove sumnje obistinile.

- Napad na dolinu Jadra napad je na sve građane ove zemlje. Možda smo umorni i uplašeni, ali smo više od toga besni na nepoštovanje volje naroda od strane vlasti i nećemo stati ni pred čime kako bismo zaštitili našu plodnu zemlju, vodu, vazduh, ljudska prava, slobodu govora i zdravu budućnost.

MSD najavljuje da će u narednim danima objavljivati saopštenja na društvenim mrežama, a krajem meseca će stati uz Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) kada najavi naredne korake.

ARHIVA PPNS UKIDANJE SVIH ISTRAŽNIH DOZVOLA JE KRAJNI CILJ - SA BARIKADE U SIBNICI PROTIV LITIJUMA (AUDIO)

Ukidanje svih istražnih dozvola je krajni cilj - sa barikade u Sibnici protiv litijuma (AUDIO)
U nastavku u celini objavljujemo priloženo otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić koje su uputili Marš sa Drine i Savez ekoloških organizacija Srbije.

"Predsednice Vlade, poštovana g-đo Brnabić,

Obraćamo Vam se povodom sve učestalijih direktnih i indirektih najava oživljavanja projekta eksploatacije litijuma ’Jadar’, za koji ste nas Vi lično ubeđivali da je na isti "stavljena tačka".1

Naime, 20. januara 2022. godine, Vlada koju predvodite donela je Uredbu (br.110-463/2022) čijim stupanjem na snagu je prestalo važenje Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene (PPPPN) za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita ’Jadar’.

ARHIVA PPNS VLADA UKINULA PROSTORNI PLAN ZA JADAR

Vlada ukinula prostorni plan za Jadar
Onda 25. januara 2022. godine ista ta Vlada koju predvodite donela je Rešenje (br.353-9316/2021-003), kojim je poništeno rešenje Ministarstva zaštite životne sredine kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta ’Jadar’. Samim prestankom važenja PPPPN, faktički su stavljene van pravne snage i sve dozvole i saglasnosti vezane za ovaj projekat.

Međutim, juče, 12 oktobra 2022. godine, dakle punih devet meseci nakon donošenja uredbe o prestanku važenja PPPPN, smo saznali zvanično da je postupak kompanije Rio Tinta i dalje u toku.2 Postupajući po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je zvaničnu informaciju da je Privredno društvo Rio Sava Exploration doo Beograd podnelo jedan zahtev za odobrenje eksploatacionog polja br. 3 od 6. 1. 2022. godine3 i da je taj postupak "još uvek u toku". U slučaju da niste upućeni, polje br. 3 je površina celog planiranog rudnika, za koji ste vi rekli da je stavljena tačka.4

Postavlja se pitanje kako može da bude u toku postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje danas, ako je ceo projekat stavljen van snage još u januaru?!

Ove nedelje, kompanija Rio Tinto je takođe na svojoj stranici objavila oglas za četiri nova radna mesta5. Po objavi, jedan od tih mesta, za administraciju putovanja, bi trajao do kraja realizacije projekta, dok termin realizacije nepostojećeg projekta nije ni bio određen pre stavljanja na tačke istog.

ARHIVA PPNS RIO TINTO POKREĆE UREĐENJE PARCELA I TRAŽI NOVE RADNIKE

Rio Tinto pokreće uređenje parcela i traži nove radnike
Ako svemu ovome dodamo i učestalije izjave Predsednika Republike da je odustajanje od projekta ’Jadar’ njegova najveća politička greška6, pitanje je šta ubuduće možemo očekivati. Da li je sve navedeno puka slučajnost? Da li nam se Rio Tinto vraća, ili je istina da nikada nisu ni otišli?

Da li su Vaša tvrdokorna obećanja da je sa projektom ’Jadar’ zauvek gotovo bila iskrena, ili su bila samo deo vašeg predizbornog marketinga? Zahtevamo da na ova pitanja odgovorite što pre i da, pre nego što donesete bilo koju novu odluku po ovom pitanju, imate u vidu da je narod jasno rekao da ne želi Rio Tinto, niti bilo koju drugu kompaniju koja će iskopavanjem litijuma direktno uništiti ognjišta i živote desetina hiljada ljudi, kao i prirodnu sredinu i biodiverzitet. Skupštini je dostavljeno više od 36.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom je zatražena trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Zahtev za zabranu projekta rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra potpisalo je 294.106 građana.

Kao što je Slobodan Jovanović rekao, imajte u vidu da narod nije kutija lutaka kojima se možete igrati, već zajednica dostojanstvenih ljudi ili možda slabo ograđeni zverinjak? Granica je tanka.

Nadamo se vašem brzom odgovoru,

Bojana Novaković u ime
Marš sa Drine
SEOS - ZNAMO DA NE DAMO
(Savez Ekoloških Organizacija Srbije)
I Ljiljana Bralović - Suvoborska Greda
II Zlatko Kokanović - Ne damo Jadar
III Ilijana Čutura - Eko Brigada Jagodina
IV Dragan Simović - Zaštitimo Dobrinju i okolinu
V Milena Orubović Djukić - Za čist Kosjerić
VI Marica Živanović Poljo - Neko brine za Levač

1 Brnabićeva: Stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji, gotovo je
2 Zvaničan odgovor od sekreterijata Ministarstva
3 Zvanično pismo sa koordinatima eksploatacionog polja br. 3
4 Mapa koordinata
5 HR administratorSenior advisor brand and digital - Info center communication analyst - Loznica - Travel administrator
6 Vučić: Najveća greška za budućnost Srbije - odluka o litijumu

PRILOG: ZBIRKA DOKUMENATA

  1. Januar 2022 - Uredbe za ukidanje Prostornog Plana Posebne Namene
  2. 1. 6. 2022 - Odgovor od ministarstva za zahtev informacije javnog značaja gde pominju da je Rio Savin zahtev za odobrenje eksploatacionog polja br. 3 i dalje u toku. Dostavljaju koordinate istog
  3. Mapa koja pokazuje da kad se koordinati sklope, Polje 3 je površina za ceo rudnik
  4. Naredni zahtev poslat ovog meseca da se proveri postupak
  5. 12. 10. 2022 - Potvrda da je postupak za polje br. 3 i dalje u toku


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html