Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.

Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.

Sa 35. sednice Gradskog veća, među brojnim Odlukama objavljenim 13. januara nalazi se Program istraživanja i kontrole životne sredine u teritoriji Grada Kragujevca u 2021. godini.

Kontrola i praćenje stanja životne sredine u Kragujevcu obavljaju sistematskim i povremenim merenjima zagađujućih materija u činiocima životne sredine (vazduh, voda, zemljište i dr.), na osnovu programa kojima se uspostavlja sistem praćenja i unapređivanja stanja životne sredine, navedeno je U uvodu Odluke.

Pojedinačni programi sistematske kontrole kvaliteta životne sredine utvrđuju se radi redovnog ispitivanja, praćenja i kontrole:

  • merenja nivoa buke u životnoj sredini
  • kvaliteta površinskih voda
  • zagađenosti zemljišta

Na osnovu ovih ispitivanja biće obezbeđeni podaci o stanju životne sredine, planiraće se i preduzimaće se mere zaštite životne sredine i pratiće se efekti preduzetih mera, stoji u Odluci.

Kada je reč o merenju nivoa buke u životnoj sredini, utvrđeno je šest mernih mesta:

  1. zona pored prometnih saobraćajnica: ulica Kneza Miloša i Kneza Mihaila
  2. zona gradskog centra: ulica Kneza Miloša i Kralja Aleksandra I Karađorđevića
  3. stambena zona: ulica Neznanog junaka
  4. zona industrije: ulica Dragoslava Srejovića
  5. bolnička zona: ulica Zmaj Jovina
  6. zona odmora i rekreacije: Veliki park

Ukupno generisana buka u Kragujevcu potiče od drumskog i železničkog saobraćaja (oko 75%), zatim buka nastala radom zanatskih pogona, ugostiteljskih objekata, građevinske operative, industrije i slično, podatak je iz ove odluke.

Što se tiče kontrole kvaliteta površinskih voda, dokument predočava ono protiv čega su Kragujevčani sve glasniji: stajaći vodeni sistemi na području Kragujevca nemaju zadovoljavajući bonitet zbog sve intenzivnije eutrofizacije (tzv. cvetanja vode) i povećanog antropogenog delovanja u priobalju. Zbog toga je neophodno realizovati program kontinuirane kontrole vodotokova. Dobijeni rezultati od značaja su za praćenje kvaliteta površinskih voda, na osnovu kojih bi se preduzele mere zaštite ili interventne mere sanacije zagađenja.

Kvalitet otpadnih voda kontrolisaće se na Lepenici, uzvodno od Kragujevca.

U okviru Programa ispitivanja zagađenosti zemljišta ispitivaće se sedam parametara:

  1. mehanički sastav zemljišta
  2. kiselost zemljišta (aktivna kiselost pH u H2O, supstituciona kiselost pH u 1M KCl)
  3. sadržaj CaCO3
  4. kapacitet izmenljivih katjona
  5. stepen zasićenosti bazama
  6. sadržaj organske materije
  7. ukupni teški metali i potencijalno toksični elementi

Ovaj program vršiće se u zonama prema nameni, na sledećim lokalitetima:

  1. lokacija jezero Gruža (poljoprivredno zemljište u zoni vodosnabdevanja), 2 uzorka (na dubini od 10 cm i 50 cm)
  2. lokacija jezero Grošnica (poljoprivredno zemljište u zoni vodosnabdevanja), 2 uzorka (na dubini od 10 cm i 50 cm)
  3. lokacija Brzan, vodozahvat na Moravi (poljoprivredno zemljište u zoni vodosnabdevanja), 2 uzorka (na dubini od 10 cm i 50 cm)
  4. deponija u Jovanovcu, 2 uzorka (na dubini od 10 cm i 50 cm)
  5. obala reke Lepenice, uzvodno od grada Kragujevca, pre regulisanog korita (na dubini od 10 cm i 50 cm)
  6. obala reke Lepenice, nizvodno od grada Kragujevca, posle regulisanog korita (na dubini od 10 cm i 50 cm)

U zaključku Odluke navedneo je da program predstavlja nastavak i proširenje aktivnosti koje se u započete pre više od 30 godina. Istaknuto je da će sva merenja i interpretaciju dobijenih rezultata vršiti ovlašćene stručne institucije, u skladu sa zakonima, podzakonskim aktima i propisanim programima.

Podaci i rezultati izvršenih merenja dostavljaju se Gradskoj upravi za društvene delatnosti i poslove sa građanima i biće dostupni javnosti putem zvanične prezentacije grada Kragujevca.

Na Kragujevčanima je da prate sprovođenje programa i reaguju na rezultate, bili pozitivni ili negativni. Time će pokazati da im je stalo do zaštite životne sredine kojoj pripadaju.

Kompletna Odluka:

PROGRAM ISTRAŽIVANJA I KONTROLE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA U 2021. GODINI



Foto: Prviprvinaskali.com

ARHIVA PPNS

REPUBLIČKI INSPEKTOR PODNEO PRIJAVE ZBOG ODLAGANJA OTPADNOG MULJA U LEPENICU


IZRUČIVANJE OTPADA U LEPENICU PORED MOSTA NA ULASKU U CVETOJEVAC (VIDEO)

KRAGUJEVČANI INICIRALI, JKP ŠUMADIJA UKLONILA DIVLJU DEPONIJU U ŠUMARICAMA



PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html