Obraćanje udruženja Ekomar povodom izgradnje objekta u blizini jezera Bubanj

Obraćanje udruženja Ekomar povodom izgradnje objekta u blizini jezera Bubanj

Gradskoj upravi za društvene delatnosti i poslove sa građanima
Sekretarijatu za objedinjenu proceduru i stambene poslove
Odeljenju za urbanizam i stambene poslove

Poštovani,

Obraćamo vam se u ime Udruženja za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti Ekomar povodom Urbanističkog projekta za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za izgradnju višeporodičnog poslovno-stambenog objekta na kp. br. 10825/21 KO Kragujevac 4.

U dokumentaciji koja je javno objavljena na sajtu grada Kragujevca uvideli smo da izgradnja planiranog objekta planirana u neposrednoj blizini jezera Bubanj. S tim u vezi zahtevamo da se u toku izgradnje planiranog objekta sprovedu sve neophodne mere u vezi sa zaštitom i očuvanjem ovog značajnog ekosistema za građane Kragujevca. Takođe i da se sprovede postupak procene uticaja na životnu sredinu, kao i neophodna geološka i hidrološka istraživanja terena i hidrobiološka analiza jezera.

Iako se u dokumentaciji ne navodi u blizini planiranog objekta nalazi se i Bubanj česma, koja je utvrđena za kulturno dobro - spomenik kulture Odlukom Vlade Republike Srbije br. 663-2231/97-002 od 18. juna 1997. godine Sl. glasnik RS 27, od 26. juna 1997. godine.

Udruženje Ekomar je prethodnih dana dobilo više molbi građana da se preduzmu adekvatne mere za zaštitu predmetne lokacije.

Posebnu zabrinutost izražavamo zbog poglavlja broj 5. Infrastukturne mreže i objekti, tačka 5.1 Vodosnabdevanje i odvođenje kišnih i atmosferskih voda. U tom delu teksta se navodi "Takođe, jugozapadno u odnosu na predmetnu lokaciju nalazi se vodena površina (jezero), pa je moguće formirati mrežu za odvođenje atmosferskih voda sa saobraćajnica, krovova i ostalih uređenih površina unutar predmetne lokacije".

Ova rečenica nije dovoljno jasna i neophodno je pojašnjenje da li je planirano da deo kišnih i atmosferskih voda bude preusmeren u jezero. Podsećamo da ulivanje atmosferskih voda koje bi se slivale preko saobraćajnica, parkinga i gradilišta može značajno da ugrozi ekoistem jezera Bubanj.

Molimo Vas da uvažite naše primedbe i preuzmete sve nophodne mere da se ekosistem jezera Bubanj zaštiti i očuva na adekvatan način.

S poštovanjem,

Kragujevac, 23. 12. 2020.

Marija Simić Savić, predsednik UO


Foto: Zoran Petrović/Prviprvinaskali.com, arhiva


ARHIVA PPNS
JEZERO BUBANJ PRETVARA SE U OAZU KRAGUJEVCA

 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html