Par šumokradica iz okoline Kragujevca posekao 540 stabala, materijalna šteta milion i po dinara

Par šumokradica iz okoline Kragujevca posekao 540 stabala, materijalna šteta milion i po dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu podneli su krivičnu prijavu protiv dvadesetšestogodišnjaka i tri godine mlađeg muškarca iz okoline Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela: prevara, šumska krađa i pustošenje šuma.

Sumnja se da su njih dvojica u toku 2019. godine, koristili falsifikovanu dokumentaciju, na osnovu kojih su doveli u zabludu odgovorna lica u JP Srbija šume, šumsko gazdinstvo u Kragujevcu, da izvrše doznaku seče stabala, a zatim su izvršili seču oko 540 stabala.

Materijalna šteta naneta fizičkom licu procenjuje se na oko milion i 550 hiljada dinara.

Osumnjičeni su uz krivične prijave sprovedeni nadležnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Izvor: PU Kragujevac, 4. 7. 2020.

Zbog ilegalne seče godišnje nestane hiljade hektara šuma

Ilegalna seča i krađa šuma najčešće je krivično delo protiv životne sredine u poslednjih deset godina. Najviše se seče u privatnim šumama koje niko ne čuva, ali se krađe dešavaju i u državnim šumama, ponekad i uz umešanost šumara, objavio je CINS 2017. godine.

Najviše šume iz gazdinstava Srbijašuma se ukrade na jugu Srbije, na teritoriji Kuršumlije, Leskovca i Boljevca. Među mestima sa najviše bespravne seče su još Vranje, Raška, Loznica, Ivanjica, Užice i Kragujevac.

Državne institucije, poput Republičke šumarske i lovne inspekcije, policije, javnih preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume, kao i preduzeća koja upravljaju nacionalnim parkovima, svake godine podnose na stotine krivičnih i prekršajnih prijava protiv šumokradica. Godišnje se u proseku bespravno poseče najmanje 17 hiljada kubnih metara drva državnih šuma.Bespravna seča šuma u Trgovištu
Foto: Udruženje Zelena Mreža Pčinjskog okruga

Nije svaka seča šume uništavanje prirode, već samo ona bez plana i suprotno propisima. Kontrolisana seča utiče pozitivno na životnu sredinu.

U Srbijašumama i u Vojvodinašumama su za CINS potvrdili da postoje slučajevi kada su njihovi zaposleni bili umešani u krađu i da se prema njima postupa kao i prema drugim šumokradicama.

 

Najviše se krade na jugu Srbije

Za poslednjih 10 godina krivično delo šumska krađa ubedljivo stoji na prvom mestu u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Srbije.

Broj osoba protiv kojih su podnete krivične prijave se za 10 godina gotovo udvostručio, od 1.314 u 2007. godini do 2.007 prijavljenih u 2016. godini. Svake godine prosečno oko 450 osoba bude osuđeno zbog krađe šuma, ali većinom je reč o uslovnim presudama.

Samo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je od januara 2014. godine do jula 2017. godine zbog ilegalne seče podnelo skoro 3.000 krivičnih prijava protiv preko 2.500 osoba.

Sagovornici Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kažu da se u odnosu na državne šume mnogo više krade iz privatnih, u vlasništvu seljaka koji ne mogu da ih čuvaju ili potomaka koji su se preselili u gradove i ostavili šume bez ikakvog nadzora.

Pokrivenost Srbije šumama

Oko 30 posto teritorije Srbije je trenutno pod šumama, što nije dovoljno u poređenju sa Slovenijom, koja ima 70 posto šumovitosti, ali je znatno više u odnosu na oko 17 posto, koliko je posle Drugog svetskog rata bilo u Srbiji. Radnim akcijama pošumljavanja za vreme Jugoslavije procenat pokrivenošću šumom je popravljen. Danas je istočna Srbija bogata šumama, dok u Vojvodini svega šest posto teritorije ima šumu.

Foto: Miroslav Đorđević/RAS Srbija; RTS

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari