Podrška Levčanima iz međunarodnog projekta GreenEden

Podrška Levčanima iz međunarodnog projekta GreenEden

Tokom Erazmus+ projekta GreenEden volonteri iz Španije, Nemačke, Italije zajedno sa volonterima iz udruženja Eko fan kamp iz Kragujevca posetili su Levač i divne ljude koji se bore da sačuvaju svoju/našu zemlju. Volonteri su proveli jedno popodne u poseti meštanima Levča, Rekovca i imali su priliku da čuju od njih šta se tačno događa i zbog čega oni već 19 dana kampuju i svakodnevno su tu, stoji u uvodu izveštaja koji je udruženje dostavilo sajtu Ekologija Kragujevac.

Reči domaćina

- Mi se borimo protiv bilo kakvog delovanja rudarskih kompanija na teritoriji opštine Rekovac, koje svojim aktivnostima prete da ugroze ono što jedino imamo, a to je netaknuta priroda Levča, naše vode, vazduh, zemljište! Australijska kompanija Jadar risorsiz je dobila licencu da vrši rudarska istraživanja u Srbiji i jedna od lokacija je okolina Rekovca (Ursule i Siokovac). Bez obzira na stranačke, ideološke i druge razlike udružili smo se u grupu nEKO brine za Levač u pokušaju da to sprečimo. Rudnik litijuma svojom prljavom tehnologijom bi učinio život nemogućim na široj teritoriji, a nas naterao da se trajno iselimo iz svojih domova. Sačuvajmo naš Levač, udružimo se protiv ovog zla, rekli su Levčani posetiocima.

ARHIVA PPNS VANREDNA SEDNICA OPŠTINE REKOVAC: JEDNOGLASNO PROTIV LITIJUMA; GRAĐANI ČEKAJU IZMENU PROSTORNOG PLANA I UKIDANJE DOZVOLA ZA ISTRAŽIVANJE

Vanredna sednica opštine Rekovac: Jednoglasno protiv litijuma; građani čekaju izmenu Prostornog plana i ukidanje dozvola za istraživanje
Utisci volontera

- Vrlo je potresno, inspirišuće, nadahnjujuće u isto vreme, šta ovi ljudi rade za svoju zemlju i na koji način se bore da sačuvaju ono što je njihovo, izneo je utisak Džon sa Kanarskih Ostrva (Španija).

- Imala sam priliku da ovakve ili slične akcije ispratim na društvenim mrežama, ali je totalno drugačiji osećaj kada lično upoznaš ljude koji se bore da sačuvaju našu zemlju, vodu, vazduh… Neizmerno sam im zahvalna i tu sam da pomognem ili doprinesem kako mogu celoj ovoj priči da se završi onako kako je jedino ispravno, rekla je Bojana Lekić iz Kragujevca.


Volonteri su ostali pod jakim utiskom nakon ove posete. Način na koji se naš narod bori protiv nepravde, države koja ne radi uvek u korist naroda, neprilika u svakom obliku, a opet su dočekali posetu sa osmehom na licu, posluženjem i spremni da odgovore na sva pitanja, je nešto što će dugo pamtiti.

Nadamo se da će javnost još više obratiti pažnju na ovakve ljude koji čuvaju našu zemlju i da će to doprineti tome da potreba za istim bude sve manja!

Eko fan kamp za Ekologija Kragujevac
Foto: Miloš Ljubomirović

GALERIJA SAJTA:Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html