Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma, prethodno sklopili sporazum o snabdevanju

Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma, prethodno sklopili sporazum o snabdevanju

Globalni proizvođač automobila Stelantis kupio je 8,0 odsto udela u kompaniji Vulkan Enerdži Risorsiz, australijskom proizvođaču litijuma listiranom na Sidnejskoj berzi, u nastojanju da obezbedi izvor tog ključnog proizvodnog elementa.

Investicija od 76 miliona australijskih dolara (52 miliona američkih dolara) učiniće Stelantis drugim najvećim akcionarom australijske kompanije.

"Ovo predstavlja prvo svetsko ulaganje jednog vrhunskog proizvođača automobila u kompaniju za proizvodnju litijuma", objavio je Vulkan na svom Tviter nalogu, prenosi portal Ejša Fajnenšel.

Karlos Tavares, glavni izvršni direktor Stelantisa, rekao je da će ovo strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju pomoći Stelantisu da stvori otporan i održiv lanac vrednosti za njihovu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila.

Stelantis, osnovan 2021. spajanjem američko-italijanskog konglomerata Fijat Krajsler Automobila i francuske PSA grupe, ima jednu od najambicioznijih strategija elektrifikacije među velikim proizvođačima automobila. Akcije Vulkana, koji se bavi rudarenjem litijuma, skočile su za više od 24 odsto.

Izvor: Tanjug, 24. 6. 2022. 


Podsećamo, kompanija Stelantis (Stellantis) u okviru koje posluje Fijatova fabrika u Kragujevcu i australijska kompanija Vulcan Energy Resources Limited sklopile su krajem 2011. godine sporazum o snabdevanju litijum-hidroksidom koji će se koristiti za proizvodnju automobilskih baterija u Evropi, prenele su Breakingthe news. Prve isporuke planirane su za 2026. godinu. Detaljno: FIJAT OBEZBEDIO LITIJUM, VLASNIK SKLOPIO SPORAZUM SA DOBAVLJAČEM IZ AUSTRALIJE.

Fijat obezbedio litijum, vlasnik sklopio sporazum sa dobavljačem iz Australije
"Naša misija je da drastično smanjimo trenutno veliku količinu CO2 koja nastaje proizvodnjom litijum-jonskih baterija za električna vozila. Razvili smo patentirani postupak koji nam omogućava da prvi na svetu proizvodimo litijum bez CO2 - iz termalnih voda ispod Rajne u Nemačkoj", piše na sajtu kompanije Vulcan Energie Ressourcen GmbH. Detaljno: DW: LITIJUM IZ NEMAČKE - EKOLOŠKI BESPREKORAN I JEFTIN

DW: Litijum iz Nemačke - ekološki besprekoran i jeftin
ARHIVA PPNS

KRAGUJEVAC PRISTUPA IZRADI PROGRAMA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023-2033

Kragujevac pristupa izradi Programa zaštite životne sredine 2023-2033
"VRATI DAH PRIRODI – POSADI DRVO" - PREDLOG AKCIJE GRADA KRAGUJEVCA

’Vrati dah prirodi – posadi drvo’ - predlog akcije grada Kragujevca
ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA


PREPORUKA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari