Stelantis ulaže u natrijum-jonske baterije i tehnologiju koja ne sadrži litijum i kobalt

Stelantis ulaže u natrijum-jonske baterije i tehnologiju koja ne sadrži litijum i kobalt

Zvanično saopštenje: Stelantis Ventures (SV) ulaže u Tiamat i tehnologiju pristupačnih natrijum-jonskih baterija

  • Ulaganje u Tiamat podržava misiju kompanije Stelantis čiste, bezbedne i pristupačne mobilnosti sa širokim portfolijom hemijskih sastava baterija
  • Natrijum-jonske baterije obećavaju niže troškove, bolju održivost, bolje performanse pri niskim temperaturama i sposobnost bržeg punjenja
  • Električni pogon je ključni stub strateškog plana Dare Forward 2030
  • Stelantis je na putu da postane ugljenično neutralan do 2038.

SV, korporativni fond za ulaganja kompanije Stelantis je objavio 12. januara svoje učešće kao strateškog investitora u Tiamat, francusku kompaniju koja razvija i komercijalizuje tehnologiju natrijum-jonskih baterija.

Natrijum-jonska tehnologija nudi niže troškove po kilovat-satu i ne sadrži litijum i kobalt. Natrijum, kojeg ima u izobilju, nudi prednosti što se tiče bolje održivosti i nezavisnosti u pogledu materijala.

Tiamat je bio među 11 najboljih tehnoloških start-apova koji su osvojili SV nagradu u 2023. i prva je kompanija na svetu koja je nedavno komercijalizovala tehnologiju natrijum-jonskih baterija u elektrifikovanom proizvodu.

Ova investicija podržava misiju kompanije Stelantis da pruži čistu, bezbednu i pristupačnu mobilnost kupcima širom sveta. Tehnologija natrijum-jonskih baterija obećava isplativije skladištenje energije u poređenju sa trenutno široko rasprostranjenom tehnologijom litijum-jonskih baterija.

ARHIVA PPNS, 2023. PROF. DR BRANIMIR GRGUR: SVE ŠTO VEROVATNO NISTE ZNALI O LITIJUMU I ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA - CRNO, A NE ZELENO

Prof. dr Branimir Grgur: Sve što verovatno niste znali o litijumu i električnim automobilima - crno, a ne zeleno (NIN)
- Istraživanje novih opcija za održivije i pristupačnije baterije koje koriste sirovine kojih ima u izobilju su ključni deo naših ambicija iz strateškog plana Dare Forward 2030, prema kojem ćemo postići ugljeničnu neutralnost do 2038. godine. Našu kupci traže vozila bez emisija, a koja nude kombinaciju snažne autonomije, performansi i pristupačnosti. Ovo je naša zvezda vodilja, i Stelantis i njegovi partneri danas rade na razvijanju revolucionarnih tehnologija za budućnost, rekao je Ned Kjurik (Ned Curic), glavni inženjerski i tehnološki direktor u kompaniji Stelantis.

Prelazak na električni pogon je ključni stub strateškog plana Dare Forward 2030. To uključuje postizanje 100% udela putničkih BEV vozila u prodaji u Evropi, i 50% udela BEV putničkih vozila i BEV lakih kamioneta u prodaji u SAD-u do 2030. Kako bi postigao ove ciljeve prodaje, Stelantis obezbeđuje otprilike 400GWh kapaciteta baterija. Stelantis je na putu da postane korporacija sa neto nultom emisijom ugljenika do 2038. godine, uključujući sve oblasti, uz kompenzaciju preostalih emisija u jednocifrenom procentualnom iznosu.

ARHIVA PPNS, 2022. VUČIĆ O RIO TINTU: ŠTA MISLITE, DA JE NEKO NA LEPE OČI DOBIO ISTRAŽNA PRAVA - BEZ DINARA? DINARA NAM NISU PLATILI! 

Vučić o Rio Tintu: Šta mislite, da je neko na lepe oči dobio istražna prava - bez dinara? Dinara nam nisu platili!

Kao podršku toj ambiciji, Stelantis je obezbedio snabdevanje sirovina za električna vozila do 2027. potpisivanjem ključnih sporazuma širom sveta. Stelantis takođe ulaže u razvoj alternativnih tehnologija za skladištenje energije, uključujući čvrste baterije sa Factorial Energy, litijum-sumpor hemiju sa Lyten Inc. i natrijum-jonsku hemiju sa kompanijom Tiamat.

Tiamat je osnovan od strane Francuskog nacionalnog centra za naučna istražvianja (CNRS) i oslanja se na inovacije koje su najbolje u klasi. Kompanija će iskoristiti prihode od ciklusa prikupljanja sredstava od investitora, uključujući SV, da pokrene izgradnju fabrike za natrijum-jonske baterije u Francuskoj, prvo za električne alate i stacionarna skladišta, sa ciljem da se proširi na proizvodnju proizvoda druge generacije za BEV vozila.

Тиамат
Stelantis želi da ugrađuje natrijum-jonske baterije francuske proizvodnje

Nakon kineskog proizvođača baterija Ketl, a zatim švedskog Nortvolta, na red je došao francuski startap Tiamat da detaljno iznese svoje projekte natrijum-jonskih baterija za električna vozila.

Tiamat trenutno prikuplja 150 miliona evra za izgradnju fabrike baterija u blizini Amijena, gde se nalazi njeno sedište. Stelantis je podigao svoj ulog na iznos od 15 miliona evra, zajedno sa drugim investitorima. Prošlog novembra, mlada firma je postala prva koja je plasirala natrijum-jonsku bateriju, koristeći za to električni odvijač. Prva generacija baterija namenjena je za prenosne električne alate i rešenja za skladištenje. Druga generacija koja nudi bolju gustinu energije, sposobna da opremi automobile, već je u razvoju.

Kao što joj ime govori, natrijum-jonska baterija radi bez litijuma, retkog, skupog metala čija eksploatacija ima negativni uticaj na okolinu i podložnog geopolitičkim tenzijama. Jeftinija od litijum-jonske baterije, takođe ima prednost što se brže puni i distribuira energiju. S druge strane, njena gustina energije je manja.

ARHIVA PPNS, 2024. RTS: LITIJUM PONOVO UZBURKAO STRASTI U GORNJEM JADRU - KO ĆE POPUSTITI?

RTS: Litijum ponovo uzburkao strasti u Gornjem Jadru - ko će popustiti?
Ova vrsta hemijskog sastava je stoga prvenstveno namenjena gradskim ili uvodnim modelima, čija će autonomija ostati ograničena. Moraće da koegzistira sa drugim tehnologijama.

Herv Beufe, izvršni direktor Tiamata, rekao je za BFM Business da će njegova fabrika u Amijenu imati početni godišnji proizvodni kapacitet od 1GWh, a 5GWh na kraju.

Izvori: Stelantis; Autorepublika 


IZ ARHIVE  
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO) - EKSKLUZIVNO NA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html