RTS: Litijum ponovo uzburkao strasti u Gornjem Jadru - ko će popustiti?

RTS: Litijum ponovo uzburkao strasti u Gornjem Jadru - ko će popustiti?

Dve godine nakon što je država zaustavila projekat "Jadar" ponovo su pokrenute diskusije o nalazištu kod Loznice : ekološki aktivisti poručuju da rudnika neće biti, a "Rio Tinto" poziva na javni dijalog.

Posle gotovo dve decenije razvoja, projekat "Jadar" za Srbiju tehnički i pravno više ne postoji. Ipak, na mestu gde su otkrivene zalihe litijuma dovoljne za proizvodnju milion električnih automobila godišnje, u Gornjem Jadru, i dalje se polemiše - za i protiv rudnika.

"Mi smatramo da je budućnost sveta voda, vazduh, hrana, ko to bude imao biće bogat. Glavni problemi oko rudaranja litijuma u dolini Jadra jesu mnoge nepoznanice", kaže Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar".

Milan Žikić, savetnik za lokalne komunikacije Projekta "Jadar", navodi da su nekoliko puta ponovili i javno se izjasnili da projekat može bezbedno i održivo da se ostvari u Srbiji.

"Imamo sva projektna rešenja kojima možemo da dokažemo", rekao je Žikić.

Za potrebe rudnika koji je trebalo da zauzima 387 hektara, kompanija je već otkupila 51 domaćinstvo od 52. Doborovoljno je preseljeno više od stotinu pedeset ljudi.

"Prodali smo 51 ar zemlje, više ne mogu da radim i zato smo odlučili da odemo", kaže Dobrina Filipović iz Brezjaka.

Zvonko Kokanović iz Nedeljica ističe da njegovo imanje nije na prodaju, jer od njega živi i izdržava porodicu.

 

 

Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu

Moguće posledice po životnu sredinu

Podzemna eksploatacija litijuma ne znači da bi meštani morali da prestanu da se bave poljoprivredom, tvrde u "Rio Tintu". Kakav bi bio kvalitet tih proizvoda i posledice po životnu sredinu - to je ono što brine mnoge stanovnike Gornjeg Jadra.

"Smatram da rudnik bi mnogo doprineo ovom kraju. Ako se otvori rudnik on se ne može otvoriti kaubojski, on se mora otvoriti uz poštovanje nekih normi", kaže Dragan Tomić iz Brezjaka.

Sa druge strane, njegov zemljak Nebojša Petković, ukazuje da bi to značilo devastaciju kompletnog prostora i uništavanje kulturnog nasleđa.

"Kao lokalna samouprava podržavamo projekat koji višestruko može da doprinese razvoju ne samo Loznice, već i Zapadne Srbije, ali ćemo kao i Vlada Srbije insistirati na primeni svih neophodnih zakonskih normi", kaže gradski menadžer Dejan Stalović.

ARHIVA PPNS RIO TINTO OBJAVIO ČAK SEDAM SAOPŠTENJA OD 22. DO 31. JANUARA, A SVEGA ŠEST U CELOJ 2023.

Rio Tinto objavio čak sedam saopštenja od 22. do 31. januara, a svega šest u celoj 2023.
"Rio Sava" ne odustaje od investicije


U "Rio Savi" kažu da poštuju zakone Srbije, ali od investicije vredne 2,5 milijardi evra ne odustaju.

"Ono što smo mi do sada uspeli da zaključimo jeste da svi negativni uticaji ili svi potencijalni uticaji uopšte na životnu sredinu ili zdravlje ljudi mogu biti ili neutralisani ili umanjeni", kaže Milan Žikić, savetnik za loklane komunikacije projekta "Jadar".

U projekat "Jadar" do sada je uloženo skoro 500 miliona dolara. I u drugim evropskim zemljama se istražuje litijum, ali gotovo svuda ti projekti nailaze na otpor.

Trenutno se litijum eksploatiše samo u jednom starom rudniku u Portugaliji, a Nemačka se priprema za njegovo odvajanje iz termalnih voda.

VIDEO

Slavica Džinović
Izvor: RTS  


ARHIVA PPNS, 2022. VUČIĆ O RIO TINTU: ŠTA MISLITE, DA JE NEKO NA LEPE OČI DOBIO ISTRAŽNA PRAVA - BEZ DINARA? DINARA NAM NISU PLATILI! 

Vučić o Rio Tintu: Šta mislite, da je neko na lepe oči dobio istražna prava - bez dinara? Dinara nam nisu platili!


IZ ARHIVE  
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO) - EKSKLUZIVNO NA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html