Šumarice - park prirode?

Šumarice - park prirode?

Spomen-park "Kragujevački oktobar" u Šumaricama planira da iduće, 2024. godine, traži zaštitu svoje bogate flore i faune, najavila je njegova direktorka Marijana Stanković.

"Određene biljne vrste su retke i ugrožene po standardima Zavoda za zaštitu prirode Srbije", rekla je Stanković agenciji Beta i dodala da su sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac obavljeni razgovori o podnošenju zahteva za proglašenje Spomen-parka za "Park prirode".

Stanković je objasnila da Zakon o kulturnom nasleđu iz 2022. godine predviđa i jednu novu vrstu nepokretnog kulturnog dobra - "Kulturni predeo" što je "područje nastalo kao rezultat međusobnog delovanja kulture i prirode, odnosno ljudi i njihovog prirodnog okruženja".

ARHIVA PPNS NOVOGRADNJA "NAPADA" ŠUMARICE, TREBA IH ODBRANITI

Novogradnja ’napada’ Šumarice, treba ih odbraniti
Rekla je da se 2024. godine očekuje donošenje Zakona o nepokretnim kulturnim dobrima koji treba da bliže reguliše utvrđivanje "Kulturnog predela" i način njegove zaštite.

"Posle toga se može predložiti da Spomen-park možda postane ’Kulturni predeo’, umesto sadašnjeg ’Znamenitog mesta’, da bi zaštita, pored spomeničkog nasleđa - muzej, spomenici i humke, obuhvatila i prirodu", rekla je Stanković i dodala da će odluka o tome biće doneta posle usvajanja najavljenog zakona.

Ustanova Spomen - park "Kragujevački oktobar" gazduje teritorijom Memorijalnog kompleksa u Šumaricama od 352 hektara od kojih je više od 100 pod šumom, mahom lišćara.

ARHIVA PPNS ZAUSTAVLJENO IZLIVANJE FEKALIJA IZNAD ŠUMARIČKOG JEZERA, NAKON PRIJAVE GRAĐANA

Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
Taj Memorijalni kompleks je Skupština Srbije 1979. godine proglasila za "Kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju".

Izvor: Beta, 22. 11. 2023. STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html