U Pirotu vanredna situacija zbog curenja amonijaka, 51 osoba hospitalizovana; vodosnabdevanje Niša nije ugroženo; inspektori na terenu

U Pirotu vanredna situacija zbog curenja amonijaka, 51 osoba hospitalizovana; vodosnabdevanje Niša nije ugroženo; inspektori na terenu

RTS: U Pirotu je danas na snazi vanredna situacija posle curenja amonijaka iz prevrnutog vagona a škole, vrtići i javne ustanove ne rade

VIDEO: RTS - Prevrnuo se vagon sa amonijakom kod Pirota

Osim policije, mestu nesreće ni jutros niko ne može prići, javio je dopisnik RTS-a.

Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana.

Očekuje se dolazak ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Gorana Vesića, kao i inspektora.

Zbog curenja amonijaka iz teretnog voza koji je u vagonima-cisternama prevozio amonijak, u Pirotu je sinoć proglašena vanredna situacija.

VIDEO: N.P. javljanje sa terena - voz koji je prevozio gas amonijak iskliznuo iz šina oko 17h, 25. 12. 2022.

UKC Niš: Nakon izlivanja amonijaka kod Pirota hospitalizovano 15 ljudi, mu njima i troje dece

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš, nakon prevrtanja cisterne i curenja amonijaka kod pirotskog sela Staničenja, zbrinuto je ukupno 15 pacijenata 12 odraslih i troje dece, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

U saopštenju su naveli da su svi pacijenti trentno stabilnih vitalnih parametara i da nisu životno ugroženi, te dodali da su primljeni tokom noći.

Prema rečima lekara, deca zbrinuta na Klinici za dečije interne bolesti su svesna, komunikativna i stabilnih vitalnih parametara.

Dodali su da će zbog iritacije disajnih puteva, očiju i kože, biti zadržani radi daljeg praćenja i lečenja.

Tokom noći, dodali su UKC Niš, šest pacijenata otpušteno je na kućno lečenje, a ostali će biti zadržani još izvesno vreme, radi daljeg praćenja.

Među onima koji će biti zadržani na lečenju su 59-godišnjak sa povredama grudnog koša i 49-godišnjak sa srčanim tegobama.

VIDEO: Vladan Vasić - obraćanje povodom curenja amonijaka iz voza koji je iskliznuo kod Pirota, 25. 12. 2022.Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo zbog amonijaka

Grad Niš je saopštio da vodosnabdevanje Niša nije ugroženo posle iskliznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu.

Snabdevanje Niša je uredno jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno, stoji u saopštenju na sajtu grada.

Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana. Prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana. JKP "Naisus" preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje, zvanična je objava Grada Niša.

VIDEO: Preusmeravanje saobraćaja - voz koji je prevozio amonijak iskliznuo iz šina, Pirot 25. 12. 2022.U Nišu je uredno snabdevanje vodom

Javno komunalno preduzeće Naissus objavilo je da je došlo do havarije iz jednog vagona sa amonijakom, koji se izvrnuo kod Pirota, što je uznemirilo javnost.

- U toku je intervencija na saniranju havarije nadležnih službi, a tim povodom direktor niškog vodovoda dr filoloških nauka Goran Milosavljević je izjavio da snabdevanje Grada Niša pijaćom vodom nije ugroženo. Iz predostrožnosti je prekinuto zahvatanje vode iz reke Nišave na izvorištu Medijana, ali imamo dovoljne količine vode iz drugih izvorišta tako da je snabdevanje vodom sigurno i bezbedno. Tokom noći vršiće se vanredne kontrole reke Nišave, prvi rezultati u 22 sata pokazuju da nema kontaminacije i povećane vrednosti amonijaka. Nastavljamo stalnu laboratorijsku kontrolu reke Nišave uz nove informacije i još jednom obaveštenje da je voda u našem sistemu vodosnabdevanja sigurna i bezbedna za piće, sadržaj je zvaničnog saopštenja ovog JKP.

Divac: Inspektori na terenu u Pirotu utvrđuju kako je došlo do curenja amonijaka

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac izjavio je da će inspektori ujutro biti na terenu, u Pirotu.

Kako je rekao Divac, inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva preduzeće sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac.

Divac je naveo da su preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" i "Srbija kargo" formirali zajedničku komisiju koja će utvrditi uzrok nesreće, do koje je došlo u nedelju uveče kada se vagon sa amonijakom prevrnuo na pruzi između Pirota i Staničenja, a gas iscureo u atmosferu zbog čega je 51 osoba hospitalizovana, saopštilo je resorno ministarstvo.

Inspektori će, do dobijanja izveštaja komisije, preduzeti mere iz svoje nadležnosti u pogledu kontrole vozila koja su učestvovala u nesreći, dodao je Divac.

On je naveo i da je pošiljalac opasne robe, klasifikovane pod oznakom UN 1005 amonijak, bugarska kompanija "Agropolychim", a primalac Eliksir Zorka fabrika đubriva DOO Šabac, dok je prevoz robe vršilo preduzeće "Srbija kargo".

Sedmoro se otrovalo od amonijaka iz cisterne koja se prevrnula kod Pirota, imaju opekotine

U niški Univerzitetski klinički centar primljeno je sedmoro pacijenata zbog posledica trovanja amonijakom usled curenja iz cisterne koja je sletela sa pruge između Pirota i Bele Palanke.

Kako saznajemo među onima koji su se suočili sa posledicama curenja ima i vatrogasaca iz Pirota, kao i tridesetak građana koji su se obratili prijemnoj službi. Sedmoro je prebačeno u niški UKC, sa stabilnim vitalnim oparametrima. Prema rečima dr Gorana Petrovića, direktora pirotske Opšte bolnice, među primljenima je i jedno dete. Svi koji su primljeni u pirotsku Bolnicu, nakon intervencije lekara i ispiranja pušteni su kućama. Na intervenciju lekara trenutno čeka desetak građana sa lakšim tegobama. Sanaciju zagađenog područja, saznajemo, obaviće specijalizovana ekipa spasilaca iz Niša.

Inače, na pomenutoj pruzi su isklizuća sve učestalija. Zbog očajnog stanja u kome se nalazi ova međunarodna soabraćajnica, ovde saobraćaju samo teretni vozovi kojima se prevozi gas, gvožđe, cement i drugi teški tereti iz Bugarske i Turske. Poslednje isklizunće teretnog voza desilo se pre nešto više od dva meseca i to u pirotskoj Železničkoj stanici.

Video: Plus online
Foto: Tviter - "Eminac79", "Pirotian"; Grad Niš

Izvori: Beta; Grad NišJKP Naissus; Tanjug/021; Novosti 


ARHIVA PPNS VLADA USVOJILA PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA DO 2030.

Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka.

Uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5:

  • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
  • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762


Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html