Vujović: Prioritet poboljšanje kvaliteta vazduha; mr Lekić: Beograd u vrhu svetske liste s najzagađenijim vazduhom, dramatično gore u manjim mestima u Srbiji (VIDEO)

Vujović: Prioritet poboljšanje kvaliteta vazduha; mr Lekić: Beograd u vrhu svetske liste s najzagađenijim vazduhom, dramatično gore u manjim mestima u Srbiji (VIDEO)

Vujović: Prioritet poboljšanje kvaliteta vazduha

Bolji kvalitet vazduha jedan je od prioriteta Vlade Srbije, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, povodom obeležavanja svetskog Dana čistog vazduha.

Vujović je navela da će ministarstvo nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, kupovinu eko vozila, kao i sa pošumljavanjem.

Ministarka je istakla da veliki procenat zagađenja dolazi iz individualnih ložišta i toplana manje toplotne snage i da je ključno da što više domaćinstava i javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja.

- U poslednjih nekoliko dana zabeleženo je povećano zagađenje u više gradova u Srbiji. Vidimo da ni u Beogradu kvalitet vazduha nije na zadovoljavajućem nivou. Mi smo se u prethodne dve godine trudili da zamenimo gradske toplane i individualne kotlarnice, kako bi prešle na ekološki prihvatljivije energente - rekla je Vujovićeva.

Ona je dodala da su u više od 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji zamenjene kotlarnice i da će se efekti toga videti tokom predstojeće sezone.

Govoreći o realizovanim projektima, Vujović je navela da je ministarstvo podržalo zamenu kotlova u toplanama u Valjevu, Kosjeriću, kao i da je rešen višedecenijski problem sa gradskom toplanom u Kragujevcu.

- Menjali smo i kotlarnice u školama, vrtićima, sportskim halama, domovima zdravlja u više gradova i opština, a kroz subvencije smo pomogli i zamenu ložišta u domaćinstvima širom zamlje - u Nišu, Užicu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu i drugim lokalnim samoupravama – navela je ministarka.

Vujović je najavila da će ministarstvo i kroz nove konkurse nastaviti da odvaja sredstva i podstiče zamenu ložišta u ustanovama i domaćinstvima.

Kada je reč o pošumljavanju, ministarka je najavila da će uskoro početi sezona sadnje i da će se saditi širom zemlje.

Vujović je navela da je značajna mera u borbi protiv zagađenja vazuha i dodela subvencija za prelazak na električna i hibridna vozila i izrazila zadovoljstvo što su građani pokazali veliko interesovanje za prelazak na eko vozila.

- Izdvojili smo značajna sredstva u ovoj godini i svakodnevno primimo desetine zahteva za dodelu subvencija za kupovinu ekološki prihvatljivijih vozila - rekla je Vujović.

Ona je navela da borba za čistiji vazduh mora biti intenzivna i poručila da će ministarstvo nastaviti sa projektima i aktivnostima od značaja za unapređenje kvaliteta vazduha.

BEOGRAD DANIMA U SVETSKOM VRHU PO ZAGAĐENOSTI VAZDUHA – ŠTA SE DEŠAVA KAD OPASNE ČESTICE UĐU U KRVOTOK

Već danima, posebno ujutru i uveče, Beograd ali i mnogi drugi gradovi u našoj zemlji nađu se na vrhu lista najzagađenijih u svetu. Lekari savetuju posebno deci i starima da u takvim uslovima ne borave napolju. Agencija za zaštitu životne sredine saopštava da zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, i pozivaju građane da vode računa koje energente koriste.

Nezdrav, tako je ocenjen kvalitet vazduha u Beogradu ovih dana. Zagađeniji vazduh od Beograđana, danas u svetu dišu stanovnici Lahora u Pakistanu, Nju Delhija i Dubaija.

"Te top liste samo odražavaju situaciju kada poredimo Beograd sa drugim svetskim višemilionskim gradovima. Međutim, podaci pokazuju da je situacija gora u mnogim mestima u Srbiji. Beograd je bio između 17. i čak 30. mesta u prethodna dva dana, u samoj Srbiji prema koncentraciji ovih zagađujućih materija", navodi Dejan Lekić, autor Aplikacije "Iks eko-vazduh".

Agencija za zaštitu životne sredine saopštava da zagađenje izazivaju individualna ložišta i toplane:

"Trenutno zagađenje je, pored pomenutih emitera zagađujućih materija, pospešeno i poljem visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom. Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu."

Kiša i vetar bili bi spas u ovom trenutku, ali vetar možemo da očekujemo tek u petak. Stručnjaci ukazuju da ima mera koje i na kratak rok mogu da pomognu.

"Ja sam danas pročitao da je Nju Delhi, koji se suočava sa vrlo sličnim problemima, zabranio saobraćaj svih kamiona koji se koriste u građevinarstvu, zato što je uticaj jednog kamiona sa dizel-motorom na kvalitet vazduha jednak desetini automobila", navodi Lekić.

Šta se dešava kad opasne čestice uđu u krvotok

SZO aerozagađenje proglasila je za visoko hazardno, a same čestice za kancerogene materije. I nije štetan samo onda kada vidimo njegovu boju i osetimo miris koji štipa za nos. Stručnjake mnogo više zabrinjava dugotrajno zagađenje čak iako je slabijeg intenziteta. Kada te sitne opasne čestice uđu u krvotok, bolest je neminovna.

"Krvotokom oštećuju i druge organe, pre svega kardiovaskularne. Faktori su rizika za cerebrovaskularni insult i faktor rizika za druge maligne bolesti, ne samo za plućne. Trudnice koje su boravile u regijama koje su više zagađene rađale su decu koja su kasnije imala češće plućne bolesti", navodi Mihailo Stjepanović, pulmolog u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Najopasniji je za hronične bolesnike, stare, trudnice i decu predškolskog uzrasta. Lekari savetuju da bi i oni zdravi, u punoj snazi trebalo da izbegavaju rekreaciju u ranim jutarnjim i večernjim satima jer je tada koncentracija štetnih čestica najveća.

Pripremila Suzana Duka

NAJMANJE 75 PROCENATA GRAĐANA SRBIJE DIŠE ZAGAĐEN ILI JAKO ZAGAĐEN VAZDUH PM ČESTICAMA

Koncentracija mikroskopske prašine u vazduhu se povećava s početkom grejne sezone, a usled nepovoljnih vremenskih prilika je izazvala prvi višednevni talas jake zagađenosti od proletos. Kako pokazuju javno dostupni podaci agregirani preko aplikacije xEco Top PM, koncentracija tih opasnih čestica je proteklih dana u nekim trenucima bila prekomerna svuda u Srbiji gde se meri. Situacija je alarmantna i u mnogim područjima uopšte nije preporučljivo boraviti napolju, pa čak ni otvarati prozore.

Dejan Lekić je dodao novu aplikaciju u grupu xEco, preko kojih korisnici mogu da prate koncentracije zagađujućih materija u Srbiji. Ovaj magistar veštačke inteligencije i jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) je prošle godine lansirao portal xEco – Ekstremna ekologija, na kojem su prikazani javno dostupni podaci o emisijama u vazduh i nivoima polutanata i alergena.

Novi prikaz, sarkastično nazvan xEco Top PM kao da je reč o popularnim pesmama ili filmovima, daje rang-listu opština i gradova po stepenu zagađenosti vazduha česticama prečnika do 10 i do 2,5 mikrometara (PM10 odnosno PM2.5). Primenjen je evropski indeks kvaliteta vazduha – EAQI.

Šira slika je poražavajuća

Novina je što se redosled, koji se ažurira svakih sat vremena, sastavlja pomoću podataka ne samo sa državnih mernih stanica, već i iz merača iz takozvane građanske mreže, što otvara mnogo širu sliku. A ona je poražavajuća, kao i svaki put kada odmakne sezona grejanja… koncentracije PM2.5 i PM10 su u proteklih par dana u nekim trenucima bile prekomerne na teritorijama svih lokalnih samouprava gde se mere.

Aplikacija xEco Top PM radi orijentira daje i udeo svake opštine i grada u broju stanovnika u Srbiji. Tako i do 77 odsto populacije udiše vazduh lošeg, veoma lošeg i izuzetno lošeg kvaliteta, i to računajući samo najsitniju prašinu, bez ostalih polutanata čije se prisustvo standardno meri.

Malo je verovatno da je vazduh u nepokrivenim područjima boljeg kvaliteta

U toku dana se javlja tek poneko mesto sa srednjim ili prihvatljivim kvalitetom vazduha. Date su srednje vrednosti po opštinama na satnom i 24-satnom nivou, a podataka nema za 65 od 153 opštine i grada na spisku. Među većima po broju stanovnika u toj su grupi, na primer, Sjenica, Smederevska Palanka, Prokuplje, Preševo, Bačka Palanka i Kuršumlija.

Državne stanice za automatski monitoring kvaliteta vazduha u Srbiji postoje samo u 12 od 29 gradova s preko 50.000 stanovnika.

Malo je verovatno da je igde u nepokrivenim područjima vazduh mnogo zdraviji, s obzirom na nedostatak daljinskog grejanja, raširenost upotrebe uglja, spaljivanje strnjike u ruralnim područjima, slabu prilagođenost termoelektrana i druge industrije domaćim i evropskim standardima, a pogotovo usled sagorevanja plastike, gume i brojnih otpadnih materija radi grejanja i u druge svrhe.

Dejan Lekić je izjavio da je, pored toga što se Beograd pojavljuje u vrhu svetske liste velikih gradova s najzagađenijim vazduhom, situacija „dramatično gora“ u manjim mestima u Srbiji. Podsetio je i da državne stanice za automatski monitoring postoje samo u 12 od 29 gradova u zemlji s preko 50.000 stanovnika.

xeco top pm

Valjevo stiglo do stotog dana u crvenom, ali ima još gorih

Za to vreme, u Valjevu je po zvaničnim merenjima ove godine već bilo stotinu dana s prekomernim nivoom čestica PM10, a dozvoljeno je 35 po kalendarskoj godini. Limit je dostignut još početkom februara. U Popovcu i Užicu je stanje pritom gore. Sa 120 odnosno 113 dana predvode tu top listu, dostupnu preko aplikacije xEco vazduh.

Grad Valjevo je, inače, upravo objavio nacrt plana kvaliteta vazduha. Taj dokument je po zakonu, zbog ekstremne zagađenosti, pre više godina morao da bude usvojen i da se sprovede niz mera za zaštitu stanovništva.

Gradska uprava u Beogradu je krajem septembra naložila Sekretarijatu za sport i omladinu da obavesti sportska društva i klubove da prilagode aktivnosti prognoziranom i trenutnom nivou kvaliteta vazduha.

Inače, u animiranom video-spotu koji se pojavio na društvenim mrežama i kojeg je navodno objavio gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda, poručuje se da „život mora da se nastavi“ i kada je zagađenje vazduha povećano. Narator se poziva na uputstva Gradskog zavoda za javno zdravlje i kaže da pri jakom zagađenju treba preusmeriti aktivnosti u zatvorene prostore. Gradski zavod za javno zdravlje je demantovao da je učestvovao u proizvodnji tog videa.

Igor Todorović

Izvori: Ministarstvo zaštite životne sredine, 3. 11. 2022;
RTS i Balkan Green Energy News, 1. 11. 2022.
ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html