Hronična opstruktivna bolest pluća - HOBP

Hronična opstruktivna bolest pluća - HOBP

Apoteka Kragujevac obeležava Svetski dan hroničnih opstruktivnih bolesti pluća (HOBP) jer prepoznaje ovaj važan zdravstveni problem, sa željom da se obrati pacijentima u riziku, kao i da proveri koliko su pacijenti sa HOBP-om upoznati sa prirodom i tokom svoje bolesti, kako se snalaze sa svojom inhalacionom terapijom, da li je redovno koriste, da li imaju problema sa upotrebom i da li im terapija koju koriste pomaže.

Apoteka poziva Kragujevčane da iskoriste mogućnost da provere funkciju svojih pluća.

Osobe pod povećanim rizikom su:

  • stariji od 40 godina,
  • osobe izložene faktorima rizika za razvoj HOBP-a kao što su duvanski i ostale vrste dima, prašine i štetnih gasova,
  • osobe sa simptomima poput hroničnog, ponavljajućeg kašlja, sluzavog ispljuvka i nedostatka daha.

Kompanija Glakso je u saradnji sa Klinikom za pulmologiju organizovao besplatnu spirometriju za naše sugrađane u ponedeljak 17. novembra od 14 do 18 časova u nekadašnjim prostorijama Dečjeg dispanzera u krugu Kliničkog Centra Kragujevac. Za testiranje nije potreban uput lekara.

U apotekama Kragujevac se popunjava CAT upitnik koji pokazuje kvalitet života pacijenata sa HOBP-om i omogućava da se vidi koliko je brz oporavak posle pogoršanja bolesti, kao i praćenje toka bolesti. Po najnovijim GOLD standardima od koristi je još jedan upitnik: mMRC, a oba se baziraju na proveri kvaliteta života pacijenata sa HOBP-om. Kragujevčani su pozvani da posete apoteke i nauče nešto novo, ujedno i da provere da li na adekvatan način koriste terapiju.

Kompanija Boehringer Ingelheim je obezbedila određeni broj brošura o HOBP-u sa informacijama od značaja za pacijente kako bi bolje razumeli svoju osnovnu bolest, faktore rizika, faktore koji dovode do pogoršanja bolesti kao i korisne savete koji mogu da olakšaju svakodnevnicu osoba sa HOBP-om.

Apoteka Kragujevac podseća sugrađane na Savetovalište za odvikavanje od pušenja koje radi u Institutu za javno zdravlje i veoma je uspešno u svom poslu. Usluge koje se pružaju u okviru savetovališta su besplatne. Zakazivanje dolaska moguće je lično ili telefonom, svakog radnog dana od 8 do 12 časova. Telefon za informacije: 034/504-541 i 504-542.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV OPSTRUKTIVNIH BOLESTI PLUĆA 

PITAJTE FARMACEUTA 

Izvor: Apoteka Kragujevac 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari