Hronična opstruktivna bolest pluća - HOBP

Hronična opstruktivna bolest pluća - HOBP

Apoteka Kragujevac obeležava Svetski dan hroničnih opstruktivnih bolesti pluća (HOBP) jer prepoznaje ovaj važan zdravstveni problem, sa željom da se obrati pacijentima u riziku, kao i da proveri koliko su pacijenti sa HOBP-om upoznati sa prirodom i tokom svoje bolesti, kako se snalaze sa svojom inhalacionom terapijom, da li je redovno koriste, da li imaju problema sa upotrebom i da li im terapija koju koriste pomaže.

Apoteka poziva Kragujevčane da iskoriste mogućnost da provere funkciju svojih pluća.

Osobe pod povećanim rizikom su:

  • stariji od 40 godina,
  • osobe izložene faktorima rizika za razvoj HOBP-a kao što su duvanski i ostale vrste dima, prašine i štetnih gasova,
  • osobe sa simptomima poput hroničnog, ponavljajućeg kašlja, sluzavog ispljuvka i nedostatka daha.

Kompanija Glakso je u saradnji sa Klinikom za pulmologiju organizovao besplatnu spirometriju za naše sugrađane u ponedeljak 17. novembra od 14 do 18 časova u nekadašnjim prostorijama Dečjeg dispanzera u krugu Kliničkog Centra Kragujevac. Za testiranje nije potreban uput lekara.

U apotekama Kragujevac se popunjava CAT upitnik koji pokazuje kvalitet života pacijenata sa HOBP-om i omogućava da se vidi koliko je brz oporavak posle pogoršanja bolesti, kao i praćenje toka bolesti. Po najnovijim GOLD standardima od koristi je još jedan upitnik: mMRC, a oba se baziraju na proveri kvaliteta života pacijenata sa HOBP-om. Kragujevčani su pozvani da posete apoteke i nauče nešto novo, ujedno i da provere da li na adekvatan način koriste terapiju.

Kompanija Boehringer Ingelheim je obezbedila određeni broj brošura o HOBP-u sa informacijama od značaja za pacijente kako bi bolje razumeli svoju osnovnu bolest, faktore rizika, faktore koji dovode do pogoršanja bolesti kao i korisne savete koji mogu da olakšaju svakodnevnicu osoba sa HOBP-om.

Apoteka Kragujevac podseća sugrađane na Savetovalište za odvikavanje od pušenja koje radi u Institutu za javno zdravlje i veoma je uspešno u svom poslu. Usluge koje se pružaju u okviru savetovališta su besplatne. Zakazivanje dolaska moguće je lično ili telefonom, svakog radnog dana od 8 do 12 časova. Telefon za informacije: 034/504-541 i 504-542.

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV OPSTRUKTIVNIH BOLESTI PLUĆA 

PITAJTE FARMACEUTA 

Izvor: Apoteka Kragujevac 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html