Zdrava ishrana počinje doručkom - 14. novembar, Svetski dan dijabetesa

Zdrava ishrana počinje doručkom - 14. novembar, Svetski dan dijabetesa

Svetska kampanja je u sledeće tri godine odredila fokus na zdravim životnim navikama kao osnovi za prevenciju dijabetesa, ali i bolju kontrolu već postavljene dijagnoze. Ove godine su sve aktivnosti upućene na zdravu i uravnoteženu ishranu i na to koliko je zdrava ishrana važna za prevenciju dijabetesa a i u dijabetu zbog lakše kontrole bolesti i manjeg broja komplikacija bolesti.

Problem je što je polovina pacijenata sa dijabetesom nedijagnostikovana i što je broj obolelih od ove bolesti sve veći - i biće sve veći u narednim godinama - celom svetu preti pandemija. Jedan od slogana kampanje je: Zaštitimo našu budućnost!

Ove činjenice zato ukazuju na važnost i zahtevaju hitnu akciju! Ključna poruka ovogodišnje kampanje je da su zdravi izbori ujedno i jednostavni izbori. Naročito je važno početi dan zdravim doručkom. Najvažnije je da zaštitimo generacije koje dolaze i da ih naučimo zdravoj ishrani, zdravim životnim navikama, potrebom za fizičkom aktivnošću i tako obezbediti boljitak pojedinaca i društva u celini.

Dakle: Izaberite zdravo – nije teško. Zdrava ishrana počinje zdravim doručkom. Jedite zdravo – napravite pravi izbor!

Apoteka Kragujevac će učestvovati u obeležavanju Svetskog dana za borbu protiv dijabetesa mini kampanjom u trajanju od jedne nedelje od 10. do 14. novembra.

Želja nam je da se obratimo populaciji u riziku i da probamo zajedno da dođemo do rešenja kako taj eventualno prisutan rizik da smanjimo.

S druge strane, jako nam je bitno i da proverimo da li je dijabetes pod kontrolom, jer dobra kontrola bolesti znači kvalitetniji život sa manje komplikacija.

Zato smo se u saradnji sa NovoNordiscom i Diamedom pripremili za ovu kampanju. Čekamo Vas da proverimo da li ste u riziku, da vidimo da li dijabetes držite pod kontrolom, i organizovali smo besplatno merenje šećera u dva dana u naše četiri apoteke.

U svetu su već rađene studije o doprinosu farmaceuta boljoj kontroli dijabetesa. Jedna od studija koja je rađena još 2005. - Fremantle studija, podrazumevala je praćenje dijabetičara u trajanju od jedne godine i dokazala da je uključivanje farmaceuta dovelo do bolje regulacije glikemije, dopoboljšanja HbA1c – a bez farmakoterapijskih promena i do sniženja i bolje regulacije krvnog pritiska.

Farmaceuti Apoteke Kragujevac Vas čekaju, dobrodošli!

Zajedno protiv dijabetesa!

Korisno: 

 Izvor: Apoteka Kragujevac

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html